Ghid turistic Atena - Descriere Atena - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Atena - Descriere Atena

Destinatii > Europa > Grecia > Orase

Atena, oras situat in Atica, la poalele colinei Acropole (156 m) si la 5 km de mare; populatia - peste 3 mil. loc.
Primele vestigii ale unei asezari umane pe Acropole dateaza din mileniul   3-2 i.Hr. Polis hegemon al Aticii (sec 8-7 i.Hr.), Atena devine, in sec. 5 i.Hr., dupa respingerea invaziei persane si dupa intemeierea Ligii delio-atice, cel mai stralucit centru economic, politic, dar mai ales cultural, al intregii lumi grecesti. Atena ramane metropola spirituala a Greciei, pozitie pastrata si sub dominatia romana. In timpul stapanirii bizantine si indeosebi a celei turcesti, Atena ajunge la nivelul unei umile asezari rurale cu 2-3000 loc. La 18.09.1834 devine capitala Greciei independente.

În centrului orasului modern este Constitution Square, în apropiere este cladirea Parlamentului si câteva muzee. Printre institutiile orasului de educatie înalta sunt si Universitatea Nationala Capodistrian din Atena (1837), Universitatea Nationala de Tehnica din Atena(1836), si scolile de arte, afaceri, si agricultura. Atena are numeroase muzee printre care enumeram: Muzeul National de Arheologie, Muzeul Bizantin, Muzeul Acropolis, si Muzeul Benaki, cu colectiile lor remarcabile.
Deasupra Atenei pe colina Acropole vegheaza ruinele civilizatiei antice grecesti.

Muzeul din Acropole contine pe lânga statui si fragmente de marmura ce apartineau templelor de odinioara, darâmate de persi în anul 480 înaintea erei noastre, si câteva capodopere datorite lui Fidias si elevilor sai, lucruri descoperite printre ruinele Partenonului ai ale Erechteionului.

Acropole este unul dintre simbolurile Greciei de azi. Asezata pe o stanca la o inaltime aproximativ 180 m  Acropole a fost realizat in timpul “secolului de aur” al lui Pericle(sec.V i.Hr.) de un stralucit colectiv de arhitecti in frunte cu Ictinios,Callicrates,Mnegicles precum si sculptori al caror mentor si coordonator a fost celebrul Fidias.
Un alt monument foarte important al Acropolei,este Erehtionul,templul inchinat zeitei Atena si zeului Poseidon-zeul marilor. Edificiu construit in stli ionic Erehtionul a fost construit peruinele templului inchinat miticului stramos al ionienilor-Erehteu,de la care provine si numele.

Cel mai mare templu Panthenonul, a fost construit în onoarea zeitei patroane a orasului, Atena, în secolul V î.e.n.. În ciuda deteriorarilor provocate de intemperiile naturii si a distrugerilor umane, templul a rezistat în timp pâna în zilele noastre.
Parthenonul este o realizare de un ordin care depaseste speciile artei si care totusi persista sa se identifice cu zestrea spirituala pe care nu poate fi atribuita decât lui Fidias. Planul templului grec se defineste dupa felul în care coloanele sunt dispuse fata de o încapere centrala în care se afla imaginea de cult. Panthenonul reprezinta tipul cel mai echilibrat al evolutiei templelor.
Numara opt coloane pe fatada, rândul de coloane dorice care încadreaza templul margineste o incinta cu friza ionica.

Principalele zone sau obiectice: Atena si imprejurimile ( Cap Sunion cu templul lui Poseidon, ins. Egina, Elefsis, Marathon, Salamina), Peloponesul, Olympia, Corint, Mistra, Vasse (templul lui Apollo), ins. Rhodos (vestigii elenistice, venetiene), ins. Creta (urme ale civ. minoice – Cnossos, urme romane, arabe, venetiene), Salonic (bisericile sf. Sofia si Sf. Dumitru, Turnul Alb, Arcul de Triumf al imparatului Galerius), ins. Ionice (Ithaka, Kerkyra, Kythera etc.).

Manastirea  cunoscuta sub numele de Manastirea  ‘Marea Meteora este situata pe o stanca aflata la marginea padurii de stanci la o inaltime de 613 m deasupra nivelului marii, 115 trepte neregulate ducand spre intrarea manastirii. Aceasta Sfanta manastire a fost construita prin munca si pe cheltuiala binecuvantatilor  Athanasius si Ioasaph in anul 1388. Odinioara neexistand cai de acces in manastire, aprovizionarea se facea cu ajutorul unui scripete , cu funii si cosuri pe care calugarii le coborau pentru a fi umplute cu cele necesare de catre negustorii care se aflau la poalele stancilor.
In interiorul manastirii se afla mormimtele celor doi fondatori precum si  o pictura cu acestia tinand pe maini biserica. Biserica din interiorul manastirii  are peretii acoperiti cu icoane ortodoxe, expresive, in culori vii.

A doua manastire ce se poate vizita este manastirea Tuturor Sfintilor Varlaam si se afla pe o stanca inalta  la 373 m . Manastirea Rousanou, situata la sud-est de manastirea Marea Meteora, intre manastirea Varlaam si Sfanta Treime, pe o stanca verticala, greu de escaladat.Pana in anul 1897 accesul in manastire se facea cu ajutorul unor franghii.Mai tarziu doua poduri de lemn serveau calugarilor si vizitatorilor ca mijloc de a ajunge la manastiri.
Manastirea Sfanta Treime este alta manastire construita in varful unei stanci la nord –est de manastirea Sfantul Stefan, 150 de trepte sapate in piatra asigurand accesul la manastire.

La sud-vest de stancile Meteorei, langa satul Kastraki se afla manastirea Sfantului Nicolae, construita la sfarsitul secolului XV pe ruinele altei manastiri. Diferitele parti ale manastirii au fost construite pe vertical si nu pe orizontal datorita denivelarilor stancii.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu