Main menu:
Australia, un continent insular (este singura tara ce ocupa un intreg continent) cu suprafata de 7,713,360 kilometri patrati si o populatie de circa 20 milioane de locuitori, este cel mai mic continent din lume, inconjurat de: Marea Timor, Marea Arafura, Golful Carpentaria, Marea Coralilor si marea Tasmaniei in partea de est, Stramtoarea Torres la nord, Stramtoare Bass in sud si Oceanul Indian la sud-
Este a 5-
Cel mai mic si în acelasi timp cel mai arid dintre continente, are o suprafata de 7 617 930 km2 (inclusiv insula Tasmania) din care cca 60% este formata de desert si semidesert; 95% din teritoriu are o altitudine sub 600 m (altitudinea maxima 2 234 în vîrful Kosciusko). Tarmurile sale au o lungime de 19 650 km. Uneori se abat uragane asupra tarmurilor : cel mai dezastros, "Tracy" (250 km/ora), a distrus la 12 decembrie 1974 orasul Darwin (reconstruit apoi).
Pe acest continent se afla statul cu acelasi nume, capitala sa fiind Canberra (345 000 locuitori). Aspectul continentului poate fi usor asemanat cu cel al unui castron -
În secolul al XVII-
Ca stat federativ, Australia este constituita, din sase state si doua teritorii. Dupa ce, la 17 septembrie 1900, Australia si-
Australia (cel mai recent continent descoperit) cuprinde mai multe insule, cea mai mare dintre ele fiind insula stat Tasmania, compusa la randul sau din insula propriuzisa ce ocupa o suprafata de 95% si alte insule mici ca King, Flinders, Bruny, precum si insule foarte mici din Stramtoarea Bass ca Insula Macquarie situata in sudul Oceanului Indian.
Capitala Australiei din anul 1911, se afla la Canberra localitate situata in partea de sud-
Capitala Canberra, cu o intindere de 805 kmp si o populatie de 350.000 locuitori, este prevazuta cu multe parcuri de agrement, un lac cu o suprafata destul de mare numit Lacul Burley Griffin ( dupa arhitectul american cu acelasi nume care a proiectat capitala in anul 1912), situat chiar in centru, drumuri special construite pentru biciclisti si cladiri cu o arhitectura moderna.
Pe malul lacului se insira cele mai importante institutii publice ale capitalei Canberra precum Curtea Suprema de Justitie, Arhiva Nationala, Muzeul National, Biblioteca Nationala, Centrul National de Stiinta si Tehnologie, Galeria Nationala de Arta, Arhiva de Film si Sunet. Dar edificiul de interes major ramane cel al Parlamentului de pe Capital Hill.
Inaltimea medie a reliefului este de 275 metri. Nu se gasesc munti inalti, in interiorul Australiei gasindu-
Clima: variaza mult, de la tropical musonica in partea de nord, pana la temperata in sudul continentului. Vara dureaza aici din luna decembrie pana in februarie, cand temperaturile ajung pana la 40 grade Celsius.
Vegetatia este formata in mare parte din plante cu frunze mari adaptate foarte bine la regiunile aride, existand 600 de specii de eucalipt si 800 de salcam, iar padurile de pe coasta nordica sunt formate din palmieri, ferigi de copac, mangrove si pini.
Moneda nationala: 1 dolar Australian ($A) = 100 centi
Cele mai importante orase sunt: Sydney ( 4 milioane locuitori), Melbourne (3,5 mil. loc), Brisbane (2 mil. loc), Perth (1,5), Adelaide ( peste 1 mil.) si Canberra (350.000 loc.).
Aproximativ 95% din totalul locuitorilor sunt Caucazieni, din acestia, 60% au origini Anglo-
Limba nationala: engleza.
Cei mai multi australieni vorbesc engleza, desi imigrantii continua sa vorbeasca limba lor nationala in familie si cercuri de prieteni. Aborigenii obisnuiau sa aiba mai mult de 250 de dialecte, dar numai cca. 50 din acestea s-
Religie: Australienii sunt de religie Anglica, Catolica sau alte religii crestine.
Cultura: Guvernul Australian, a sprijinit dezvoltarea culturi. Multe orase fie si-
Marile orase sunt legate intre ele pe cai aeriene, feroviare sau rutiere. In orase, transportul este asigurat de autobuze, metrouri si taxiuri. Sistemul de comunicatii este foarte eficient, existand televiziuni si posturi de radio nationale si comerciale, precum si cca. 500 ziare, din care 60 apar zilnic.