Descriere Australia - Ghid turistic Australia - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Australia - Ghid turistic Australia

Destinatii > Oceania > Australia

Australia,  un continent insular (este singura tara ce ocupa un intreg continent) cu suprafata de 7,713,360 kilometri patrati si o populatie de circa 20 milioane de locuitori, este cel mai mic continent din lume, inconjurat de: Marea Timor, Marea Arafura, Golful Carpentaria, Marea Coralilor si marea Tasmaniei in partea de est, Stramtoarea Torres la nord, Stramtoare Bass in sud si Oceanul Indian la sud-vest.

Este a 5-a tara din lume ca marime si totodata cel mai mic continent, cu cel mai jos si plat teritoriu dar si cel mai secetos.
Cel mai mic si în acelasi timp cel mai arid dintre continente, are o suprafata de 7 617 930 km2 (inclusiv insula Tasmania) din care cca 60% este formata de desert si semidesert; 95% din teritoriu are o altitudine sub 600 m (altitudinea maxima 2 234 în vîrful Kosciusko). Tarmurile sale au o lungime de 19 650 km. Uneori se abat uragane asupra tarmurilor : cel mai dezastros, "Tracy" (250 km/ora), a distrus la 12 decembrie 1974 orasul Darwin (reconstruit apoi).

Stancile Ayers ............................SLLacul Eyre
  
Pe acest continent se afla statul cu acelasi nume, capitala sa fiind Canberra (345 000 locuitori). Aspectul continentului poate fi usor asemanat cu cel al unui castron - aceasta datorita reliefului muntos care strajuieste coastele. Socotit ca ffind unul dintre cele mai sarace continente în ce priveste reteaua hidrografica (în centrul continentului, pe o distanta de 2 500 km nu exista nici un fluviu), el reprezinta în acelasi timp 5% din întinderea totala a uscatului sau 4/5 din suprafata Europei. Continentul are cel mai scazut nivel mediu anual de precipitatii de pe glob (47 cm fata de 72 cm, cît este pe întreaga suprafata de uscat a globului). Cel mai lung fluviu de pe continent este Murray (2 570 km), care izvoraste din sudul Alpilor Australieni si se varsa în Oceanul Indian. Volumul de apa pe un an al fluviului Murray echivaleaza cu volumul Amazonului într-o zi si jumatate. În Australia nu exista ghetari si vulcani activi, iar 4/5 dintre plante si într-o proportie mai mare animalele nu se gasesc în alte parti ale globului. Cea mai lunga pestera din acest continent este Exit Cave - 16 km. O particularitate a pesterei o constituie larga dezvoltare si varietatea formaliunilor de grips, care au atins dimensiuni de pîna la 1 m.

În secolul al XVII-lea, olandezii, dupa explorarea tarmului vestic a continentului au denumit-o Noua Olanda. Numele actual 1-a primit în 1814, cînd navigatorul englez M. Flanders a propus aceasta denumire, avînd originea în cuvîntul latin australis, însemnând "sudic". Alta versiune este ca numele de Australia vine din latinescul Auster, numele unui vînd cald ce bate dinspre sud.

Ca stat federativ, Australia este constituita, din sase state si doua teritorii. Dupa ce, la 17 septembrie 1900, Australia si-a declarat intentia de a deveni independenta fata de Marea Britanie, la 1 ianuarie 1901 a realizat acest obiectiv, autoproclamandu-se Commonwealth of Australia.
Australia (cel mai recent continent descoperit) cuprinde mai multe insule, cea mai mare dintre ele fiind insula stat Tasmania, compusa la randul sau din insula propriuzisa ce ocupa o suprafata de 95% si alte insule mici ca King, Flinders, Bruny, precum si insule foarte mici din Stramtoarea Bass ca Insula Macquarie situata in sudul Oceanului Indian.
Capitala Australiei din anul 1911, se afla la Canberra localitate situata in partea de sud-est a continentului, in statul New South Wales, la 300 km sud-vest de Sydney si 650 km nord-vest de Merlbourne. Denumirea localitatii provine de la cuvantul Kanberry, din vocabularul arborigenilor, cu semnificatia de intalnire.

Capitala Canberra, cu o intindere de 805 kmp si o populatie de 350.000 locuitori,  este prevazuta cu multe parcuri de agrement, un lac cu o suprafata destul de mare numit Lacul Burley Griffin ( dupa arhitectul american cu acelasi nume care a proiectat capitala in anul 1912), situat chiar in centru, drumuri special construite pentru biciclisti si cladiri cu o arhitectura moderna.
Pe malul lacului se insira cele mai importante institutii publice ale capitalei Canberra precum Curtea Suprema de Justitie, Arhiva Nationala, Muzeul National, Biblioteca Nationala, Centrul National de Stiinta si Tehnologie, Galeria Nationala de Arta, Arhiva de Film si Sunet. Dar edificiul de interes major ramane cel al Parlamentului de pe Capital Hill.

Inaltimea medie a reliefului este de 275 metri. Nu se gasesc munti inalti, in interiorul Australiei gasindu-se campii intinse, mai inalte in N-E. Cel mai inalt varf intalnit aici este Varful Koscinsko cu o altitudine de 2.228 metrii, din Alpii australieni situat la granita dintre New South Wales si Victoria.

Clima: variaza mult, de la tropical musonica in partea de nord, pana la temperata in sudul continentului. Vara dureaza aici din luna decembrie pana in februarie, cand temperaturile ajung pana la 40 grade Celsius.
Vegetatia este formata in mare parte din plante cu frunze mari adaptate foarte bine la regiunile aride, existand 600 de specii de eucalipt si 800 de salcam, iar padurile de pe coasta nordica sunt formate din palmieri, ferigi de copac, mangrove si pini.

Moneda nationala: 1 dolar Australian ($A) = 100 centi

Cele mai importante orase sunt: Sydney ( 4 milioane locuitori), Melbourne (3,5 mil. loc), Brisbane (2 mil. loc), Perth (1,5), Adelaide ( peste 1 mil.) si Canberra (350.000 loc.).

Aproximativ 95% din totalul locuitorilor sunt Caucazieni, din acestia, 60% au origini Anglo-Celtice, insa exista australieni cu radacini etnice variate, de la germana, la greaca (Melbourne are cel mai mare nr. de locuitori greci din afara Greciei), libaneza sau chineza. Circa 20% din australieni s-au nascut in afara tarii. Aborigenii reprezinta cca. 1.5% din populatie, desi acestia au fost primii locuitori ai Australiei, cu 40.000 ani in urma.

Limba nationala: engleza.

Cei mai multi australieni vorbesc engleza, desi imigrantii continua sa vorbeasca limba lor nationala in familie si cercuri de prieteni. Aborigenii obisnuiau sa aiba mai mult de 250 de dialecte, dar numai cca. 50 din acestea s-au pastat.

Religie: Australienii sunt de religie Anglica, Catolica sau alte religii crestine.

Cultura: Guvernul Australian, a sprijinit dezvoltarea culturi. Multe orase fie si-au construit galerii noi de arta, fie le-au marit pe cele existente. Sydney Opera House este un bun exemplu al talentului arhitectural pe care australienii il au.

Marile orase sunt legate intre ele pe cai aeriene, feroviare sau rutiere. In orase, transportul este asigurat de autobuze, metrouri si taxiuri. Sistemul de comunicatii este foarte eficient, existand televiziuni si posturi de radio nationale si comerciale, precum si cca. 500 ziare, din care 60 apar zilnic.


 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu