Descriere Stancile Ayers - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Stancile Ayers

Curiozitati > Mistere si Legende

Dintre continentele pamantului, Australia este cel mai mic si mai razletit de celelalte continente. Un cataclism geologic, care s-a petrecut in urma cu mai multe ere geologice, a despartit acest continent de celelalte.. Ramanand timp indelungat izolata si nevizitata de oamenii de pe celelalte continente, acesta uriasa insula a pastrat pe intinsul ei un gen de vegetatie si o lume animala cu totul aparte. Eucaliptii inalti de 50 m, arborii singuratici din stepe, care pe timp ploios isi umfla trunchiul ca niste damigene, pentru a putea rezista secetei indelungate, cangurul, ornitorincul, cainele Dingo care nu latra niciodata, pasarea paradisului, pasarea lira, lebada neagra sunt numai o parte din curiozitatile care se intalnesc pe acest continent.

Dar dintre nenumaratele curiozitati naturale pe care le intalnim in Australia, cel mai ciudat fenomenil contituie asa-numitele '' stanci cameleon '', care dimineata, de la rasaritul soarelui, si pana seara, cand soarele apune, isi schimba culoarea de mai multe ori.

Aceste stanci, cu peretii inalti de circa 350 m, au facut parte din masivul muntilor Mac Donnell, dar in prezent  au cazut izolate in mijlocul unei monotoane campii. Ele se gasesc asezate in centrul continentului, in apropierea orasului Alice Springs.

'' Stancile Cameleon '', sau, dupa adevaratul lor nume,
stancile Ayers din Australia, contituie un important punc turistic, oferind vizitatorilor un spectacol unic in lume prin frumoasele culori pe care le imbraca, de la o ora la alta, sub efectul razelor solare.

Ciudatul fenomen incepe in clipa in acre stralucitorul astru atinge linia orizontului rasaritean. In acesta faza, timp de cateva ore, meterezele de piatra netede si drepte sunt parca incendiate, capatand o culoare roz-violaceu placuta si odihnitoare.
Pe masura ce soarele urca pe bolta cereasca, stancile iau o culoare de albastru intens, dupa care trec la un galben fermecator.

La aceste schimbari, vizitatorii sunt cuprinsi de o fireasca admiratie si urmaresc totul cu multa uimire. De indata ce soarele incepe sa coboare spre asfintit, stancile Ayers devin rosii-purpurii, ca niste uriase blocuri de jaratec, stand parca gata sa aprinda totul din jur. Involuntar, turistii aflati in apropiere au senzatia unei calduri puternice si simt parca nevoia de a se trage inapoi.

Cu putin inainte de asfintitul soarelui tainicele stanci trec de la rosul palpaietor la culoarea carmin, pentru ca sub influenta ultimelor raze, ele sa imbraca o hlamida intens portocalie, pe care o pastreaza pana se pierd in umbra noptii.

Cine are fericirea sa priveasca acest grandios fenomen natural, se convinge o data mai mult ca natura este cel mai neintrecut maestru. Dupa cum spun turistii si oamenii de stiinta, el pote fi considerat ca '' a opta minune a lumii ''.

Din punct de vedere stiintific, totul este, de fapt, un efect al difractiei luminii, datorita structurii si compozitiei chimice a rocilor precum si a curentilor de aer provocati de solul incins de soare.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu