Main menu:
Arhipelagul Bahamas este constituit din 29 de insule mari, 661 insule mai mici si 2387 de stanci care se desfasoara pe cieca 1300 km de la peninsulaFlorida in Nord-
Cele mai importante insule sunt: Andros (4144 km2), Great si Little Abaca (2313 km2), Grand Bahama (113 km2), Eleuthera, New Province Cat, Great Exuma, Long Crooked, Acklins, mayaguyana, Great si Little Inagua, Turks, Caicos ... . Ultimele dou insule Turks si Caicos formeaza un teritoriu neautonom, dependent de Marea Britanie. Toate insulele sunt situate pe un vast platou cristalin de circa (150000 km2).
Între insulele Bahamas se gaseste si San Salvador (153 km2) pe numele originar al bastinasilor lucayans Guanahani si Watlins mai tarziu, insula pe care a debarcat prima data Cristofor Columb in Lumea Noua la data de 12 Octombrie 1492. Pe acesta insula se gasesc multe vestigii si monumente care amintesc de Cel mai mare descoperitor al lumii si de asemenea si unul dintre cele mai puternice Faruri marine.
Datorita genezei insuleleor inaltimea lor este foarte mica (doar cativa metri peste nivelul marii), cota cea mai ridicata, de 120 m este datorata unor dune de nisip calcaros.
Materialul coraligen cimentat (calcarul coraligen) din care sunt formate insulele a permis formarea unui relief carstic de suprafata si de adancime dand aspectul unui burete umplut cu apa.
Majoritatea insulelor sunt tivite de plaje formate din nisip foarte fin de culoare alba,alcatuid pe langa climat o conditie excelenta dezvoltarii turismului. Nu exista rauri dar lacurile sunt dese, si de marimi diferite la marginea insulelor pastrand legatura cu marea Caraibelor. Se gasesc si lacuri cu apa dulce dar acestea sunt foarte rare si se gasesc doar in centrul insulelor, in golurile carstice. Se presupune ca aceste lacuri au fost facute de bastinasii insulelor inainte de venirea spaniolor cu scopul acumularii apei de ploaie pentru baut.
Clima tropicala se caracterizeaza prin doua perioade distincte -
In acest arhipelag se gaseste si cea mai mare rezervatie de Flamingo ( 74390 ha). Pe litoral se dezvolta palmierul de cocos. Se cultiva agave, ananas, potocali, babanieri si trestia de zahar. Pescuitul este practicat si specializat in crustacee si broaste testoase. Indusstria este reprezentata de fabrici de ciment, o rafinarie de petrol si exploatarea sarii marine.
Turismul reprezinata ramura economica cea mai importanta ca sursa de venit. Cel mai important centru turistic este orasul Nassau care dispune de o baza materiala foarte buna: plaje renumite, hoteluri luxurioase, parcuri de distractii ( cel mai renumit fiind Paradise Island) si aeroport.
Unele porturi ale insulelor au fost inchiriate de catre americani si sunt folosite ca Baze Navale. Insulele au intrat in anul 1646 in posesiune englezadevenind o colonie pana in anul 1964 cand si-
Bahamas este un stat format din 700 de insule si doua mii de atoli, situat in America de Nord, in Oceanul Atlantic, la nord de Cuba si la est de Statele Unite ale Americii si Statul Florida. Capitala statului Bahamas se afla la Nassau, la sud de aceasta se afla una dintre cele mai renumite plaje, Cable Beach, cu nisip alb, hoteluri luxoase, terenuri de golf si cel mai mare cazino din Caraibe.
O alta destinatie turistica frecventata de turistii sositi aici este fara indoiala Paradise Island, pe buna dreptate o insula a paradisului, renumita pentru sporturile de apa, terenurile de golf, tenis si cazinouri.
Vizitatorii iubitori de natura si dornici sa faca explorari, pot inchiria o ambarcatiune si sa descopere Family Island, cele mai multe locuri fiind nelocuite, bucurandu-
Legendele spun ca in momentul descoperiri Americii, Cristofor Columb a pasit prima data pe insula Bahamas, in pofida faptului ca unii sustin ca a fost San Salvador, si nu Bahamas.
Britanicii s-
Bahamas este renumit in toata lumea pentru recifurile sale de corali, mangrove si lagune calme, astfel turistii pasionati de plajele intinse, de plimbari cu iahtul sau de locuri linistite vor gasi în micile insule care formeaza statul Bahamas locul ideal pentru o vacanta de neuitat.
-
Locatie
In Caraibe, lant de insule în Oceanul Atlantic de Nord, la sud-
Coordonate geografice
24 15 N, 76 00 W
Zona
în total: 13,940 kmp
Teren: 10070 kmp
de apa: 3870 kmp
Litoral
3542 km
Clima
tropicala marina; moderata de apele calde de Curentul Golfului
Teren
lung, plat de coral, cu unele formatiuni mici dealuri rotunjite
Altitudini extreme
cel mai mic punct: Oceanul Atlantic 0 m
mai înalt punct: Mount-
Resurse naturale
sare, aragonit, cherestea, teren arabil
Populatia
307451
Grupuri etnice
85% negru, alb, 12%, Asia si hispanic 3%
Religii
Baptist 35.4%, Anglican 15.1%, Romano Catolic 13.5%, Pentecostal 8.1%, Church of God 4.8%, Methodist 4.2%,, alte 15,2% Crestin, nici unul sau nespecificate 2.9%, altele 0,8% (2000 recensamânt)
Limbi
Engleza (oficial), Creola (haitiana în rândul imigrantilor)
Tara denumirea
forma conventionala lunga: Commonwealth din Bahamas
conventionale scurt formular: The Bahamas
Guvernul de tip
democratiei constitutionale parlamentare
Capitala
nume: Nassau
Coordonate geografice: 25 05 N, 77 21 W
diferenta de timp: UTC-
ora de vara: 1 ora, doua începe duminica, în martie; se încheie prima duminica din luna noiembrie
Subdiviziunile
21 districte; Acklins and Crooked Islands, Bimini, Cat Island, Exuma, Freeport, Fresh Creek, Governor's Harbour, Green Turtle Cay, Harbour Island, High Rock, Inagua, Kemps Bay, Long Island, Marsh Harbour, Mayaguana, New Providence, Nichollstown and Berry Islands, Ragged Island, Rock Sound, Sandy Point, San Salvador and Rum Cay
Independenta
10 iulie 1973 (de la Marea Britanie)
Ziua Nationala
Ziua Independentei, 10 iulie (1973)
Ramurii executive
sef de stat: Regina Elizabeth II (din 6 februarie 1952); reprezentata de Guvernatorul General Arthur D. Hanna (de la 1 februarie 2006)
cap de guvern: Primul-