Main menu:
Canada este un stat cu suprafata de 9.970.537 kmp. situat in partea de nord a continentului american, avand la est Oceanul Atlantic, la nord Oceanul Artic iar la vest Oceanul Pacific.
Cu o populatie de aproape 30 de milioane de locuitori, vorbitori de de limba engleza in proportie de 63% din populatie ca limba materna iar franceza 25 %, Canada este al doilea stat ca marime din lume.
76% din populatia canadiana locuieste in mediu urban in special in sud, Ontario fiind provincia cea mai populata cu peste 10 milioane de locuitori, urmata de Quebec cu 7,2 mil loc. si Columbia Britanica cu 3,5 mil. loc.
Capitala tarii se afla la Ottawa, un oras cu aproximativ 1 milion de locuitori, insa cel mai mare oras este Toronto cu o populatie de aproape 4 milioane de locuitori.
Moneda oficiala a tarii este dolarul canadian, 1$ canadian=100 centi.
Confederatia canadiana este compusa din zece provincii si doua teritorii. Fiecare provincie are propriul sau guvern parlamentar ales.
Canada este cel mai mare producator de lemn din lume, al doilea in producerea celulozei si al treilea in producerea hartiei, aproape 43% din teritoriu fiind acoperit de padure.
Vancouver //// Piata Canada Vancouver
O mare parte a partii de nord este ocupata de stanci dure si vechi (scutul canadian), aceasta intinzandu-
Multe varfuri depasesc 3.000 m , Muntii Logan atingand 6.050 m. Pe teritoriul tarii sunt patru sisteme de rauri principale: Marile Lacuri/Sf.Lawrence, sistemul golfului Hudson cu Albany, raurilr Nelson si Churchil; in bazinul Mackenzie se afla cel mai mare rau, Mackenzie 4242 km care se varsa in Oceanul Arctic si Fraser care curge spre Pacific.
Clima tarii este continentala cu ierni reci dar veri calde si insorite. Cele mai umede locuri sunt in muntii vestici unde ploile depasesc 200 l/mp.
Infrastructura canadei cuprinde peste 390.000 km de autostrazi incluzand rutele transcontinentale si Autostrada Alaska. Autostrada Transcanada cu o lungime de 7.766 km este cea mai lunga autostrada pavata din lume.
Locatia
De Nord America de Nord, de încadrare în Oceanul Atlantic de Nord cu privire la est, Oceanul Pacific de Nord la vest, si de Oceanul Arctic la nord, nord, de la care coincide cu SUA
variaza de la sud la temperat în subarctic si Arctic în nord,
Teren
în cea mai mare parte campii cu munti în vest si în sud-
Altitudini extreme
cel mai mic punct: Oceanul Atlantic 0 m
mai înalt punct: Mount Logan 5959 m
Resurse naturale
minereu de fier, nichel, zinc, cupru, aur, plumb, molibden, potasa, diamante, de argint, peste, cherestea, faunei salbatice, de carbune, petrol, gaze naturale, hidroenergie
Populatia
33,212,696 iulie 2008 est
Grupuri etnice
Insulele Britanice origine 28%, origine franceza 23%, 15% alte Europene, amerindiene 2%, alte, în cea mai mare parte din Asia, Africa, Arabe 6%, 26% amestec de fundal
Religii
Romano-
Limbi
Engleza (oficial) 59.3%, Franceza (oficial) 23.2%, altele 17,5%
Nume de tara
forma conventionala lunga: nici unul
conventionale scurt formular: Canada
Guvernul de tip:
monarhia constitutionala, care este, de asemenea, o democratie parlamentara si o federatie
Capitala
nume: Ottawa
Coordonate geografice: 45 25 N, 75 42 W
diferenta de timp: UTC-
ora de vara: 1 ora, doua începe duminica, în martie; se încheie prima duminica din luna noiembrie
Nota: Canada este împartita în sase zone de timp
Subdiviziunile
10 provincii si 3 teritorii *; Alberta, British Columbia, Manitoba, New Brunswick, Newfoundland si Labrador, *, Nova Scotia, Nunavut *, Ontario, Prince Edward Island, Quebec, Saskatchewan, Yukon Territory *
Independenta
1 iulie 1867 (uniuni de colonii britanice din America de Nord); 11 decembrie 1931 (recunoscute de catre Regatul Unit)
Ziua Nationala
Canada Ziua, 1 iulie (1867)
Executivul
sef de stat: Regina Elizabeth II (din 6 februarie 1952); reprezentata de Guvernatorul General Michaëlle Jean (din 27 septembrie 2005)
cap de guvern: Primul-
Acest text este preluat de pe Wikipedia si este disponibil sub licența Creative Commons cu atribuire și distribuire în condiții identice