Ghid turistic Canberra - Descriere Canberra - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Canberra - Descriere Canberra

Destinatii > Oceania > Australia > Orase

Ca si Washington in Statele Unite si Brasilia a Braziliei, Canberra este o localitate gandita si construita ad-hoc, pe teren gol chiar cu destinatia de a fi capitala. Numai ca,spre deosebire de Brasilia, ea n-a ,,detronat''o alta,deja existenta,uzurpandu-i functia. Ca stat federativ, Australia este alcatuita, actualmente din sase state si doua teritorii.

Dupa ce, la 17 septembrie 1900, Australia si-a declarat intentia de a deveni independenta fata de Marea Britanie, la 1 ianuarie 1901 ea si-a atins acest obiectiv, autoproclamandu-se Commonwealth of Australia. Si tot in acel moment, s-a pus problema implicita a desemnarii unei capitale unice pentru noul stat creat.Cele doua metropole australiene de atunci- si de acum- si-au disputat onoarea de a deveni capitala noului stat confederativ. Cum nici Sydney, nici Melbourne n-a cedat, s-a decis construirea unei localitati, ca sediu al viitoarei capitale, undeva intre cele doua orase.

Topograful Charles Scrivener a optat in februarie 1909- pentru amplasarea noii capitale in Canberra, argumentand prin asezarea  orasului intr-un amfiteatru de dealuri, protejat de vanturilr din sud si vest, vizibilitatea localitatii de la multe mile, posibilitatea construirii de cladiri publice pe coline de altitudine moderata si mai ales datorita existentei unei surse pentru apa de baut.
Pe 12 martie 1913, data la care de atunci este celebrata drept Ziua Canberrei- Lady Denman, sotia guvernatorului general, a numit oficial orasul Canberra

Walter Burley Griffin-castigatorul concursului  international pentru Canberra(din 137 de proiecte)- a conceput planul capitalei focalizandu-l pe colina Parlamentului- in chip de centru simbolic al natiunii, inconjurata de o serie de cercuri concentrice ca drumuri de acces. Arhitectul a proiectat largi bulevarde radiale pornind din Capital Hill si purtand numele capitalelor statelor australiene aflate in directiile respective.
In 1964 a fost creat lacul Griffin, din centru orasului, prin indiguirea raului Molonglo. In 1970, la comemorarea bicentenarului debarcarii lui James Cook  in Australia, in mijlocul lacului a fost instalat Captain Cook Memorial Jet Water, o coloana de sase tone de apa, propulsata la 147 m inaltime. Pe insula Aspen a lacului a fost construit un turn cu clopote(Carillon), primit in dar din partea Marii Britanii, in 1963, la aniversarea semicentenarului Canberrei.

Pe malul lacului se insira cele mai importante institutii publice demne de o capitala: Curtea Suprema de Justitie, Arhiva Nationala, Muzeul National, Biblioteca Nationala, Centrul National de Stiinta si Tehnologie, Galeria Nationala de Arta, Arhiva de Film si Sunet. Dar edificiul central de interes ramane cel al Parlamentului de pe Capital Hill.
  Pe pajistea din fata vechiului parlament este instalat, din 1972, Cortul Ambasadei Aborigene- ridicat pentru a convinge guvernul sa recunoasca legitimitatea revendicarii de catre aborigeni a teritoriilor locuite de ei in Australia. Aici a obtinut statut oficial drapelul aborigen.
  Capital Hill a fost confirmat, in 1974, ca loc al Parlamentului. Cladirea cu cele 4500 de incaperi ale sale este una dintre cele mai mari din emisfera sudica. In fapt nu se vede din ea decat fatada, restul fiind inglobat in deal.

Unii considera Canberra un oras artificial, lipsit de viata, nu neaparat fiindca a fost construit ad-hoc dtrept un centru politic, ci pentru ca, intr-adevar, aici lipseste forfota si larma din marile capitale.
  Populatia Canberrei- astazi de circa 310.000 de locuitori, cu multi studenti- este tanara si implicata cu precadere in servicii administrative. Exista si un cartier rezidential, de un farmec arhitectomnic aparte, al ambasadelor celor peste 60 de state(inclusiv Romania) cu reprezentante diplomatice in Australia. Dar mai exista pe langa zona intens comerciala si asa numitul Mall, strada pietonala cu mici pravalii, cafenele si scuaruri, care face incantarea celor dornici de o preumblare la intamplare.
  Oricum, Canberra este singurul oras in care pot fi intalniti canguri in libertate, topaind chiar si pe esplanada parlamentului ori inotand in lacul din fata acestuia.

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu