Descriere Casablanca - Ghid turistic Casablanca - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Casablanca - Ghid turistic Casablanca

Destinatii > Africa > Maroc > Orase

Casablanca sau (Ed-Dar El-Beida)


Oras-port în vestul Marocului, situat pe tarmul Oceanului Atlantic. Are o populatie de 2 949 805 locuitori. Este cel mai mare port al tarii, prin el efectuîndu-se 75%din comertul exterior marocan. Ratiuni de ordin economic si politic au impus realizarea unui mare port în ciuda dificultatilor naturale, reprezentate prin lipsa adapostului si prin prezenta unei hule puternice.

Portul ocupa o suprafata de cca 350 ha, iar digul de aparare masoara astazi aproape 5 km lungime. Privita de pe coasta plina de lumina si verdeata a Atlanticului, Ed-Dar El-Beida - în limba araba, sau Casablanca - în spaniola, care înseamna acelasi lucru "casa cea alba", apare ca un gigant singular pe litoralul nord-vestic al Africii. Casablanca - pe lînga cartierele cu vile albe în stil maur - se impune privirii prin blocuri înalte de 10-15 etaje.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------


Casablanca, cel mai mare oras si port al Marocului, este totodata printre cele mai mari centre comerciale ale Africii.

Aproape totalitatea comertului exterior al Marocului se efectueaza prin acest oras, ce are unul dintre cele mai mari porturi din lume. Cerealele, pielea, lâna si fosfatii sunt principalele articole de comert. Printre ramurile industriale importante din acest oras se numara: pescuitul si prelucrarea pestelui, materialale de constructii, producerea sticlei, prelucrarea tutunului, s.a. De asemenea aici îsi au locul cele mai mari universitati si monumente nationale, printre care Universitatea Hassan II si Marea Moschee Hassan II.

Din Evul Mediu, Casablanca a fost un prosper oras cunoscut sub numele de Anfa. În 1907 Casablanca a fost ocupata de catre Franta. Sub administratie franceza s-a dezvoltat rapid, iar partea moderna a orasului s-a construit în jurul unei suburbii pe nume Moorish. În timpul celui de al II-lea razboi mondial, Casablanca a fost unul dintre cele trei mari puncte de debarcare în timpul invaziei Aliatilor din nordul Africii. Orasul a fost locul unde în ianuarie 1943, Presedintele Statelor Unite, Roosevelt si prim-ministrul al Regatului Unit, Winston Churchill, s-au întâlnit si au hotarât ca tarile lor sa lupte pâna la capitularea neconditionata a puterilor Axei.

Casablanca se bucura de o clima blânda, cu plajele la Oceanul Atlantic, magazinele luxoase, având unul dintre cele mai mari bazare din lume.

Acest text este disponibil sub licenta Creative Commons cu atribuire si distribuire în conditii identice

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu