Cel mai mare canion terestru din lume - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Cel mai mare canion terestru din lume

Curiozitati > Superlative > Canioane

Cel mai mare canion terestru   -  Grand Canyon (sau Gran Canyon = Marele Canion), cel mai mare canion terestru : 349 km lungime, 6 - 30 km latime, 2 133 m adîncime maxim (dupa alte surse are 320 km lungime, 6 - 20 km latime si 1 800 m adîncime maxim). Este situat în SV  S.U.A. (statul Arizona). S-a format pe cursul mijlociu al fluviului Colorado - între Marble Gorge în E si Grand Wash Cliffs în V - prin adîncirea acestuia, timp de milioane de ani, în rocile sedimentare si cristaline ale Podisului Colorado (Colorado Plateau), ca urmare a procesului de ridicare a acestui podis în diverse epoci geologice. La acest proces s-au adaugat fenomenele de eroziune laterala, siroire pe versanti etc. care au contribiut la realizarea unei adevarate ornamentatii, sculptata în rocile versantilor, cu alte canioane laterale, mai mici, cu viroage, ravine etc. Puterea de eroziune a fluviului este foarte mare datorita vitezei de scurgere care atinge uneori peste 30 km pe ora. În fiecare zi fluviul care în acest sector cca o jumatate de milion de tone de aluviuni.
   Pe versant canionului se diferentiaza, prin nuanta de culoare, fiecare mare perioada geologica (masurata în milioane de ani). Culoarea generala a canionului este rosu deschis, dar fiecare strat sau grup de strate are o nuanta diferita - de la galben pal, verde si roz, în stratele de deasupra, la brun ciocolatiu, violet si alte nuante închise în adîncime.
   Sectorul cel mai spectaculos al canionului se afla în zona decretata în 1919 parc national (Grand Canyon National Park). În acest sector, cu o lungime de 90 km, fluviul meandreaza puternic, masurând aproape dublu ( 170 km). Este zona în care ambele maluri ale canionului sînt accesibile (cel nordic iarna este închis), transporturilor auto si aeriene. Distanta dintre cele doua maluri (South Rim si North Rim), este de 19 km cu avionul, 34 km pe un traseu marcat pentru pietoni (Bright Angel Trail) si peste 300 km pe sosea. Aici au fost descoperite numeroase urme de locuire preistorica a populatiei pueble. În prezent traiesc în canion cinci triburi amerindiene. Acesta zona este vizitata anual de peste 1,5 mil.  turisti.
   Canionul a constituit în decursul timpului o importanta bariera în calea vegetatiei, care, ca urmare, este diferita de la un mal la celalalt : de la vegetatia subtropicala (cu specii caracteristice Mexicului) de pe malul sudic, la padurea de conifere de pe malul nordic, unde se întâlnesc plante caracteristice Canadei; în interiorul canionului vegetatia este saraca.
  Grand Canyon se pare ca a fost descoperit în 1540 de un grup de 13 conchistadori spanioli condusi de López de Cárdenas si redescoperit în 1776 de doi preoti spanioli. Prima explorare are loc în perioada 24 mai - 29 august 1869, fiind realizata de un grup de studenti condusi de John W. Powell (profesor la Universitatea din Illinois), care un coborât pe fluviu în patru barci.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu