Marele Canal, este cel mai vechi mare canal de navigatie si irigatii din toate timpurile (2 700 km initial, în prezent 1 782 km), situat în E. Chinei. Leaga orasele Peking = Beijing (capitala R.P. Chineze) si Hanciou (Hangzhou), port la Marea Chinei de Est, unind cele trei mari fluvii chinezesti care se varsa în Marea Chinei de Est : Huanhe = Fluviul Galben (vezi articolul H.), Houaiho si Yangzî = Fluviul Albastru; scurteaza distanta dintre cele doua mari orase cu peste 900 km.
Marea Canal a fost construit, între secolele V î.e.n. si XIV e.n., pe sectoare, anumite ramificatii fiind aproape perpendiculare pe actuala directie de desfasurare a canalului. Primul sector (canalul Hankeou) a fost construit în anul 486 î.e.n. si lega fluviile Yangzî si Houaiho.
Marile lucrari însa care aveau sa duca la construirea giganticului Marele Canal, au fost reluate abia dupa 11 secole, sub dinastia Souei (581 - 618 e.n.) si terminale sub dinastia Yuan (1279 - 1368).
Sub dinastia Souei au fost realizate canalele Tongtsi (care lega actualele orase Luoyang si Huaiyn) - 1 000 km pe directia V -E; Yongtsi care unea acelasi oras Luoyang, situat pe un afluent al fluviului Huanhe înainte de intrarea acestuia înMarea Cîmpie a Chinei de Est, cu Tianjin (Tientsin), port la Golful Bo-Hai (Marea Galbena) - cu directia SV-NE (tot 1 000 km lungime); Kiangnan (400 km) care lega actualele orase Tchenkiang, aflat la cîteva zeci de km de Nanjing, si Hanciou (Hangzhou), care formeaza si azi extremitatea sudica a Marele Canal, la Golful Hangzhou al Marii Chinei de Est. Aceste trei canale, terminate în numai sase ani, au fost racordate la Canalul Hankeou, construit înaintea erei noastre, care, de asemenea, a fost repus în stare de functionare.
Sub dinastia Yuan, care îsi stabilise capitala la Peking, s-a renuntat la canalele care convergeau spre interiorul tarii, la Luoyang, construindu-se alte doua canale. Primul, Houeitong - Tsitcheou (600 km), care a început sa fie construit în 1289, lega si leaga orasele Huaiyn, din S pen. Shandong, cu Lintsing, din NV pen. Shandong; la întâlnirea cu Huanhe, avînd în vedere marea diferenta de nevil dintre cele doua cursuri de apa, au fost construite, pe parcursul canalului, 30 de ecluze. Al doilea, si totodata ultimul sector al Marele Canal asa cum functioneaza si astazi, numit Canalul de Nord, a racordat Marele Canal cu Pekinul.
Marele Canal a legat principalele cursuri de apa din partea de E a Chinei jucând un rol important în asigurarea comunicatiilor N - S într-o epoca în care lipseau soselele si caile ferate, iar transporturile maritime erau putin dezvoltate. De asemenea, acest canal a avut si are un rol important în irigarea unor întinse suprafete de teren. Astazi Marele Canal, reconditionat, este navigabil pe cea mai mare parte a cursului sau pentru vase de peste 1 000 t.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------