Descriere Slovacia - Ghid turistic Slovacia - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Slovacia - Ghid turistic Slovacia

Destinatii > Europa > Slovacia

Slovacia este o tara situata în Europa Centrala împartita în 8 regiuni si are ca vecini : în Nord se afla Polonia ; în Nord-Vest se afla Republica Ceha ; în Vest se afla Austria, iar în Sud Ungaria. Slovacia este un stat de marime mijlocie si nu are iesire la mare.
Desi în Slovacia forma de relief predominanta este muntele, iar întinderea redusa, populatia depaseste 5.300.000 de locuitori. Din punct de vedere al originalitati populatia este alcatuita din: peste 85% de slovaci, la care se adauga o pondere mai însemnats de peste 10% de maghiari.  

Cele mai înalte vârfuri din partea nordica a Carpatilor se afla în Tatra:   punctul  cel  mai  înalt este Vârful Gerlachovka 2.663 metri altitudine; relieful carstic este prezent în pestera Krasnohorska, unde se afla cea mai mare stalagmita de pe Terra. În sud se întinde câmpia fertila a celui mai mare fluviu ce strabate Slovacia - Dunarea.
Clima este temperat-continentala si umeda cu ierni reci si veri racoroase, iar în zona de câmpie cu veri calde. Ploile sunt frecvente primavara si vara, în zonele de ses medi este de peste 500mm, iar în zonele montane din nord de peste 2.000 mm. Iarna precipitatiile sunt sub forma de zapada. Cantitatea medie a precipitatiilor este de 750 mm pe an.
În Bratislava temperatura medie a lunii ianuarie este de -7 C iar cea a lunii iulie de  19 C.

În Slovacia reteaua hidrografica nu este asa bogata ca în restul tarilor din Europa Centrala.
Principalele râuri sunt Nitra si Hron care sunt afluenti ai Dunarii, fluviu care limiteaza Slovacia la sud.
Capitala de pe malul Dunarii - Bratislava (vechiul Presburg), cel mai mare oras al tarii cu o populatie de 430.000 locuitori. este port fluvial si centru industrial.     
Alte orase importante sunt : Kosice 238.000 locuitori ; Zilina 85.000 locuitori ; Presov 90.000 locuitori; si Nitra 92.000 locuitori.

Transporturile  sunt  diversificate, dar influentate de masivele muntoase Caile ferate  se  extind pe o lungime de 3.661 km dintre care 1.408 km electrificati. Drumurile publice formeaza o retea de 17.685 km Transportul fluvial se realizeaza datorita Dunarii, fluviu ce desparte Slovacia de Ungaria.  

Transportul se defasoara in procent de 73% prin caile ferate.
Slovacia, desi modesta turistic, si-a pastrat farmecul prin frumusetea peisajelor din zonele rurale si a muntilor Carpati.
Principalele atractii turistice din Slovacia sunt statiunile de iarna si de sporturi de iarna - majoritatea aflate in muntii Tatra.
In 1993 numarul turistilor straini a atins doar cifra de 1.067.739 de persoane datorita caderii comunismului în 1989. Acum turismul slovac se afla în plina revigorare iar numarul turistilor straini creste în fiecare an.
Muntii Tatra, gratie aspectului lor natural de exceptie, este potrivit pentru concediu, intrucat ofera o gama larga de posibilitati de relaxare sau distractie. Vara, alpinismul si ciclismul sunt ideale pentru terenurile si itinerariile turistice, iar conditiile climatice pot fi favorabile unui joc de tenis, de golf, pescuitului sau altor activitati palpitante. Iarna, stau la dispozitia turistilor 9 centre de ski, piste si curse de calitate.
Peisaje deosebite ofera Mlynicka dolina, unde se intalneste impresionanta cascada Skok, continuata cu Mengusovska dolina, unde se regaseste lacul de munte Hincovo pleso, care este, prin intinderea lui de 20.08 ha si prin adancimea lui de 53.7 m, cel mai mare lac din Tatra.
Localitatea Tatranska Lomnica este cea mai mare din Tatra, unde se intalneste Parcul si Muzeul National Tatra, unde sunt expuse varietati de flora si sunt pastrate colectii etnografice si istorice. Turistii se pot bucura de verdeata pentru un picnic, de terenuri petru tenis sau golf, de patinoar sau areale pentru curse de cai.
Cel mai vechi oras din Tatra este Stary Smokovec-centru balnear, turistic, de ski, administrativ, comercial si cultural, din Tatra. Pe langa arhitectura veche, se regasesc si edificii moderne, ce dateaza din secolul 20, unde turistii pot gasi exceptionale conditii de cazare.

Alte monumente sunt Capitolul de la Spis, Muzeul in Natura la Pribylina si Amfiteatrul in Natura la Vychodna, Manastirea Cerveny Klastor, in comuna cu acelasi nume, Castelele Betliar si Strazky, unde se intalneste expusa Galeria Nationala Slovaca, Castelele de la Kezmarok, Krasna Horka, Stara Lubovna, sau ruinele castelelor de la Spis, pe o suprafata de 4.2 ha. Aici, se pot intalni grota de gheata Dobsina, cat si grotele Demanovska, Vazecka si Belianska.
Dunarea si celelalte rauri ale Slovaciei ofera posibilitatea de relaxare sau de a practica diferite tipuri de sport nautic.
Parcul National Tatra Înalta (Tanap) are o suprafata de 70 000 ha si este cea mai spectaculoasa arie montana din Slovacia sub aspect stiintific si turistic. Are peste 20 de vârfuri ce depasesc 2500 m, circa 100 lacuri glaciare, forme carstice, elemente floristice si faunistice deosebite. Este amenajat pentru turism, existând o retea densa de trasee marcate spre cele mai atragatoare locuri. Alaturi de drumetie, în Tatra Înalta resursele sunt favorabile si sporturilor de iarna – aici fiind centrul de schi al tarii - , tratamentului balnear, sporturilor nautice, pescuitului si vânatorii sportive.
Parcul National Tatra Joasa (Napant) include de asemenea domenii schiabile, statiuni turistice, posibilitatea practicarii raftingului. Aici se gaseste Manastirea Rosie – construita în stil gotic. Tatra Joasa include o parte a Paradisului Slovac, ce etaleaza peisaje carstice unicate: grote – dintre care renumita Dobsina, cea mai veche pestera din Europa - , chei, defilee, cascade, platouri carstice cu specii floristice specifice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu