Descrierea desertului Atacama - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descrierea desertului Atacama

Curiozitati > Curiozitati > Deserturi

Desert în America de Sud în statul Chile, la 3 200 m altitudine medie, avînd suprafata de 1 330 km2. Este etajat în trei mari terase, fiind marginit spre rasarit de masivele muntoase ale Anzilor Cordilieri (peste 6 000 m), iar spre apus despartit de Oceanul Pacific printr-o creasta muntoasa joasa, Cordiliera Coastelor (în jur de 3 000 m).

Se desfasoara pe o distanta de peste 800 km de o parte si alta a Tropicului Capricornului, prezentând puternice contraste : coline pietroase, mase stîncoase de origina vulcanica, dune de nisip. Întinse zone sînt suprasaturate cu saruri albe, vinetii, ce sticlesc sub lumina cruda a soarelui, cu sclipiri reci ca de gheata.

Valle de la Luna - Chile

Domneste o asemenea seceta si aerul este atît de uscat, încît obiectele metalice nu ruginesc niciodata, iar carnea lasata vreme îndelungata înaer liber nu se altereaza ci, dimpotriva, se conserva timp nelimitat. Unii calatori relateaza ca vara uscaciunea e asa de mare, încît parul si barba se farîmiteaza si cad, iar unghiile crapa.
  
Bogatia principala a desertului o formeaza enormele zacaminte de nitrati, unice în lume, cunoscute drept salpetru de Chile, care în vechiul Egipt serva la îmbalsamarea mumiilor. Desertul îsi trage numele de la un trib de amerindieni, cunoscuti sub numele de "atacameni", ce au locuit în trecutul îndepartat aceste pamînturi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu