Descrierea desertului Sahara - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descrierea desertului Sahara

Curiozitati > Curiozitati > Deserturi

Desertul Sahara este asezat pe o mare de apa dulce

În multe regiuni din Sahara si din împrejurimile acesteia, oamenii de stiinta au descoperit pe peretii pesterilor si ai stancilordiferite desene. Ei au fost surprinsi de faptul ca multe dintre aceste picturi si desene care dateaza de peste 10.000 de an, înfatiseaza oameni lucrand la munca campului, la vanatoare prin paduri sau stand la umbra unor copaci uriasi...

Pe baza acestor desene s-a tras concluzia ca altadata Sahara nu era un cuptor fierbinte si nisipos, asa cum o cunoastem noi astazi ci ca pe acolo in vremurile stravechi, era o clima potrivita pentru agricultura, oamenii ducand o viata asemanatoare cu cei din zonele temperate.

Dar ce s-a intamplat in timp?

Tot pe baza cercetarilor stiintifice s-a constatat ca de-a lungul miilor de ani care au trecut, forte uriase au schimbat regimul vanturilor si precipitatiile s-au rarit pana au disparut cu totul. Ca urmare vegetatia s-a uscat si oamenii lipsiti de cele necesare traiului au parasit asezarile, refugiindu-se prin regiuni cu o clima mai buna.

Diferentele mari de temperatura intre zi si noapte au transformat stancile in nisip, care a devnit atotstapanitor pe intinderi de mii si mii de kilometrii. Asa s-a format Desertul Sahara.

În ultimii ani cercetarile s-au extinsasupra intregii Sahare, cautandu-se in special surse de apa si posibilitatea de a reda agriculturii cel putin parti din acest urias desert. De altfel, din cele mai vechi timpuri, fantanile arteziene din Oazele Saharei au constituit indiciul ca in subsolul acestei secetoase regiuni se afla apa.
Presupunerile s-au confirmat.
Sub nisipurile fierbinti ale Saharei, la adancimi destul de mici, in unele cazuri la numai cativa metri, s-au gasit mari rezerve de apa potabila. Se spune cu drept cuvant ca ''Sahara este asezata pe o mare de apa dulce''. Asa stand lucrurile nu mai este nici o indoiala ca Sahara - cel mai mare desret din lume - poate fi readus la viata.

In sprijinul acestei sperante vine si faptul ca la o foarte mica adancime, sub startul de nisip destul de subtire, se afla straturi de pamant absolut fertile.

Specialistii din tarile care i-si impart teritoriul Saharei - Republica Araba Unita, Sudanul, Libia, Algeria, Ciadul si altele - au extins cercetarile necesare, au facut nenumarate forari in regiuni diferite si au stabilit cu oarecare aproximatie limitele si cantitatile acestor rezerve de apa.

S-a ajuns de asemenea la concluzia ca apa de sub desertul Saharei provine de la infiltratiile din zona ecuatoriala, care trimite necontenit uriase cantitati de apa catre aceste tinuturi aride.

In functie de aceste posibilitati naturale si luand ca exemplu experienta locuitorilor din Uzbekistan, sub auspiciile U.N.E.S.C.O s-a initiat un vast program de folosire a unor regiuni din desert. Republica Araba Unita, Sudanul si Libia scote dejainsemnate cantitati de produse agricole de pe suprafetele de teren smulse din nisipurile secetoase ale uriasului desert.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Natural Wonders - Sahara Desert
Desertul Sahara
Granitele Desertului Sahara sunt Oceanul Atlantic la vest, Muntii Atlas si
Marea Mediterana la nord, Marea Rosie si Egipt, la est, si Sudan
si valea fluviului Niger la sud. Sahara este împartita în Sahara de vest, centrala Ahaggar Muntii, Muntii Tibesti, Muntii Air (o
regiune de desert muntoasa cu platouri mari), desertul Tenere si desertul libian
(regiunea cea mai arida). Cel mai înalt vârf din Sahara este Emi Koussi (3415 m/11, 204
ft) în Munsii Tibesti, în nordul Ciadului.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu