Descriere Georgia - Ghid turistic Georgia - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Georgia - Ghid turistic Georgia

Destinatii > Asia > Georgia

Georgia este o tara Euroasiatica situata la intretaierea celor doua continente. Tara se intinde pe o suprafata de 69.700 kmp si are capitala la Tbilisi. Este o republica care s-a desprins din fostul imperiu sovietic si care a fost prima care si-a cerut independenta. Populatia tarii se ridica la 5 milioane de locuitori. Este impartita in 72 de regiuni si orase. Limba vorbita este georgiana pe langa care se foloseste si rusa si armeana. Moneda nationala este lari impartit in 100 tetri. Tara a fost in ultimii ani insa zguduita de razboiul civil din Abhazia si Asia de sud-est. Tara de nastere a lui Stalin este in general un tinut agrar si renumit pentru vinurile produse aici.

Granita vestica a
tarii este formata din coasta Marii Negre. In partea de nord se afla asezati muntii Kaucaz cu cel mai inalt varf (Kasbek 5048 m). La est de capitala se intalnesc o multime de paduri de foioase care se termina in stepe ierboase. Zonele populate ale tarii sunt de-a lungul raurilor si in muntii care ocupa peste 80% din relieful tarii. In interiorul tarii intalnim o clima temperat continentala dar spre sud spre Marea Neagra clima devine Sub-tropicala propice culturilor de struguri,citrice si ceai.
70 din populatie o formeaza georgienii dupa care urmeaza  8% armeenii,6.3% rusii,5.7%aserdbaigeniisi 1.7 % abhazii.  75% din populatie apartin religiei ortodoxe dintre care 10% sunt rusi-ortodoxi. Mai exista musulmani in procent de 11%.

Resursele de petrol ale tarii inca nu sunt terminate cu toate acestea
Georgia depinde inca de Rusia ca liferant de energie electrica si petrol. In sudul tarii Georgia a deschis de curand o importanta rafinarie finantata in mare parte de catre americani. Deasemenea resursele de cobalt si vanadiun nu sunt extrase la o capacitate maxima.Tara profita in primul rand din exporturile cu cereale principalul produs in partea de sud a tarii . Exporturile de vin sunt exploatate la maxim.

Instabilitatea regiunii a lasat urme adanci in industria turismului tarii . Nu exista multi turisti care sa se aventureze pe aici dar o lumina parca ar aparea in ultimul timp tara se pare a fi pe un drum bun. Toate presa si masmedia este controlata guvernamental asa ca nu exista libertatea presei sau televiziunii aici. Datorita razboiului civic infrastructura tarii a fost grav afectata. Exista putine autostrazi si sosele nationale in stare buna.Dupa despartirea de uniunea sovietica tara a incercat sa impuna in scoli si licee istoria si limba materna incercand sa trezeasca spiritul georgian a fiecarui locuitor.

Locatie
Asia de Sud-Est, la marginea Marii Negre, între Turcia si Rusia

Suprafata

în total: 69700 kmp
Teren: 69700 kmp
apa: 0 kmp

Hotare terestre
în total: 1,461 km
frontiera tari: Armenia 164 km, Azerbaijan 322 km, Rusia 723 km, Turcia 252 km

Clima
cald si placuta; ca mediteraneana pe litoralul Marii Negre

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Marea Neagra 0 m
mai înalt punct: Mt'a Shkhara 5201 m

Resurse naturale
paduri, hidroenergie, mangan depozite, minereu de fier, cupru, minore si de ulei de depozite de carbune; climatice, de coasta si a solurilor permite de important pentru ceai de citrice si de crestere

Populatia
4,630,841 estimatie iulie 2008

Grupuri etnice
Georgieni 83,8%, Azeri de 6,5%, 5,7%, armeni, rusi 1,5%, altele 2,5%

Religii
Crestini Ortodoxi 83.9%, Musulmani 9,9%, armeni-gregoriani 3,9%, Catolici 0,8%, altele 0,8%, nici unul de 0,7%

Limbi
Georgiana 71% (oficial), rusa 9%, armeana 7%, Azeri 6%, altele 7%
Nota: Abkhaz este limba oficiala în Abhazia

Nume de tara
forma conventionala lunga: nici unul
conventionale scurt formular: Georgia
locale de mult timp forma: nici unul
locale scurt formular: Sak'art'velo
fosta: Republica Sovietica Socialista Georgiana

Guvernul de tip
republica

Capitala
nume: Tbilisi
Coordonate geografice: 41 43 N, 44 47 E
diferenta de timp: 4 UTC

Subdiviziunile
9 regiuni (mkharebi, singular - mkhare), 1 oras (k'alak'i), si 2 republici autonome (avtomnoy respubliki, singular - avtom Respublika)
regiuni: Guria, Imereti, Kakheti, Kvemo Kartli, Mtskheta-Mtianeti, Racha-Lechkhumi si Kvemo Svaneti, Samegrelo si Zemo Svaneti, Samtskhe-Javakheti, Shida Kartli
oras: Tbilisi
republici autonome: Abhazia sau Ap'khazet'is Avtonomiuri Respublika (Sokhumi), Ajaria sau Acharis Avtonomiuri Respublika (Bat'umi)
Nota: în centrele administrative din cele doua republici autonome, sunt prezentate în paranteze

Independenta
9 aprilie 1991 (de la URSS)

Ziua Nationala
Ziua Independentei, 26 mai (1918); nota - 26 mai 1918 a fost data de independenta de la Rusia Sovietica, 9 aprilie 1991 a fost data de independenta de la Uniunea Sovietica

Executivul
sef de stat: Presedintele Mikheil Saakashvili (din 25 ianuarie 2004); presedintele este atât de sef de stat cat si sef de guvern cel care administreaza ministerele , securitatea statului (interior) si ministerul apararii

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu