Ghid turistic Groenlanda - Descriere Groenlanda - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Groenlanda - Descriere Groenlanda

Destinatii > Europa > Danemarca

Groenlanda (în groenlandeză Kalaallit Nunaat - "Țara oamenilor", daneză Grønland) este un teritoriu autonom, parte a Regatului Danemarcei.

Teritoriu insular în nordul Oceanului Atlantic situat între Oceanul Atlantic și Oceanul Arctic, format din insula cu același nume (cea mai mare insulă de pe glob urmată de Noua Guinee) și o mulțime de insule și insulițe din apropiere. Locuit de eschimoși și europeni. Administrat de Danemarca
Alte orașe: Sisimiut/Holsteinsborg (4900 loc.), Ilulissat/Jakobshavn (4200 loc.), Maniitsooq/Sukkertoppen (3135 loc.)
Relief de podiș și de munte (cea mai mare parte acoperită de straturi groase de gheață). Clima arctică. Vegetație săracă.


Groenlanda este condusă de către monarhul Danemarcei, actualmente Margareta II. Guvernul danez, condus de regină, numește un Rigsombudsmand ("Înalt comisar") care reprezintă guvernul și monarhia daneze.
Groenlanda are un parlament compus din 31 de membri, numiți în urma alegerilor generale. Șeful de guvern este primul-ministru, care este de obicei liderul partidului majoritar din Parlament. Actualul prim ministru este Hans Enoksen.
Groenlanda nu este parte a Uniunii Europene (a părăsit în 1985 predecesorul UE, Comunitatea Europeană), deși Danemarca este stat membru al UE.


Astăzi Groenlanda este critic dependentă de exporturi de pescuit și de pește. Industria de pescuit creveți este de departe cel mai mare venit salariat. Compania petrolieră de stat NUNAOIL a fost creată cu scopul de a contribui la dezvoltarea industriei de hidrocarburi în Groenlanda. Compania de stat Nunamineral a fost lansată pe Bursa din Copenhaga pentru a ridica mai mult capital și pentru a crește producția de aur. Depozitele miniere de rubiniu au început în 2007. Alte minerale sunt exploatate in functie de prețurile care sunt in crestere în creștere. Acestea includ uraniu, aluminiu, nichel, platina tungsten, titan si cupru. Sectorul public, inclusiv întreprinderilor de stat și municipalități, joacă un rol dominant în economia din Groenlanda. Aproximativ jumatate din veniturile guvernului provin din subvenții de la guvernul danez, un supliment important la produsul intern brut (PIB). Produsul intern brut pe cap de locuitor este echivalent cu cel al mediei economiilor in Europa Groenlanda a suferit o contracție economică la începutul anilor 1990, dar din 1993 economia sa îmbunătățit.The Greenland Home Rule Government (GHRG), a urmat o politică fiscală austeră, deoarece la sfarsitul anilor 1980, a ajutat la crearea de excedente in bugetul public si o inflatie scazuta. Mai recent, noi surse promițatoare de rubin au fost descoperite pentru a aduce si o noua industrie de export in țară.

Acest text este disponibil sub licența Creative Commons cu atribuire și distribuire în condiții identice; pot exista și clauze suplimentare.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Harta Groenlanda
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu