Ghid turistic Insula Hvar - Descriere Insula Hvar - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Insula Hvar - Descriere Insula Hvar

Destinatii > Europa > Croatia > Insule

Insula Hvar este una dintre cele mai însorite insule, de pe coasta Croaţiei. Hvar este situată între insulele Brac, Vis şi Korčula. Insulei îi sunt specifice izvoarele cu apă proaspătă, pădurile de pin, viile, livezile de măslin şi florile de lavandă. Hvar deţine o climă blîndă, ceea ce-i permite să găzduiască mulţi vizitatori, cercetători, oameni de ştiinţă, simpli călători, interesaţi de cultura şi natura mediterană.

Pentru a înţelege adevărata valoare a acestei insule, trebuie să vedeţi măcar odată-n viaţă dealurile violete de flori, plajele mici, golfurile, restaurantele, magazinele şi cluburile, care fac viaţa de acolo foarte activă. Datorită populaţiei care numără circa 11103 locuitori, această  insulă este considerată a patra, cea mai populată dintre toate insulele croate. Iar, pe lîngă băştinaşi, an de an, aici vin o mulţime de turişti, doritori de a cunoaşte locurile şi cultura croată.

Insula Hvar are  o arhitectură a clădirilor deosebită. Hotelurile, casele, sunt vopsite într-o gamă asemănătoare cu cea a naturii insulare: portocaliu, galben, rozmarin, lavandă. Insula  este foarte bine dezvoltată, datorită avalanşei anuale de turişti care aleg să petreacă aici timpul liber. Apartamentele  luxoasele, camerele de hotel VIP  sunt doar cîteva dintre serviciilor pe care le poate oferi turiştilor insula Hvar. De asemenea, aici puteţi observa o puternică cultură locală. Spre exemplu străzile din marmură, dezvăluie calea spre una dintre cele mai mari pieţe din Dalmaţia şi anume
Piaţa Sf. Stjepan.

Un obiectiv turistic  de referinţă al insulei, este însuşi
oraşul Hvar, care se întinde pe 4500 metri pătrati. În partea de sus a dealului, există o cetate deosebit de atractivă pentru turşti. În centrul acesteia, este o cantină, care vă oferă posibilitatea să procuraţi anumite gustări şi băuturi.  Oraşul  are o istorie  bogată. Se zice că denumirea de “Hvar” provine de la Pharos , numele grecesc  care i-a fost atribuit oraşului şi insulei. Oraşul este cel mai mare de pe insulă şi este cunoscut drept cel mai însorit , deoarece  medie anuală a soarelui este de 2726 ore. Astfel, majoritatea turiştilor aleg oraşul Hvar  pentru a-şi  petrece nu numai vara, dar şi toamna, sau primăvara. Oraşul este cunoscut şi pentru bogata viaţă culturală  care se menţine aici. Cetatea Fortica, Catedrala din Hvar, teatrul din Hvar, mănăstirea Franciscana sunt cîteva dintre monumentele oraşului, renumite nu numai pe insulă, dar şi în  Europa.  Hvar este  renumit şi pentru plajele sale: Jerome, Zdrilić, Palmižana și Pokonji dol.  Apele limpezi, plajele mici, dar fierbinţi, fac din Hvar o adevărată insulă a plăcerii. Mai mult decît atît, insula pare a  fi concepută pentru toate gusturile. Spre exemplu: iubitorii de sporturi, pot practica aici: fotbal, handbal, volei, baschet și tenis. Tinerii pot gusta din viaţa nocturnă, în Hvar fiind o mulţime de cluburi de noapte pentru aceste ocazii. Doritorii de a se delecta cu cultura regiunii, pot urmări  spectacole, expoziții, concerte, evenimente muzicale de folclor etc.

Încă din cele mai vechi timpuri, Hvar s-a remarcat printr-o amplă activitate  meşteşugărească. Spre exemplu, într-un sit arheologic neolitic ,în Grapčeva Spilja, din apropierea orașului Hvar,  au fost găsite anumite obiecte din ceramică, cu ornamente într-o palitră bogată de culori: roșu, galben, maro, alb. De asemenea, insula are o veche tradiţie de a coase dantelă din frunze de Agavă. În astfel de activităţi, sunt specializate măicuţele din mănăstirea  benedictină din Hvar. O carte de vizită pentru insulă  sunt lanurile de lavandă, care formează o privelişte încîntătoare pe tot parcursul verii. În apropiere de aceste lanuri, veţi întîlni des vînzători de parfumuri. Cumpăraţi o sticluţă  de parfum şi veţi păstra amintirea vizitei din Hvar pentru mult timp.
 
Hvar, mai este cunoscut drept o
zonă vinicolă importantă din Croaţia. În partea de sud a insulei,  sunt cultivate sorturi de struguri, precum “Plavac Mali”, din care se produc vinurile roşii, iar în cîmpia centrală se cultivă strugurii perfecţi pentru producerea vinului alb.
Insula oferă turiştilor  libertataea de a alege restaurantul preferat, Hvar  avînd  o gamă diversă de alegere.

Restaurant Mustačo este situat lîngă cea mai mare plajă  cu pietriş din apropierea oraşului Hvar. Pentru a ajunge aici, este nevoie de a face un drum pe jos de circa 20 de minute de la oraş.  Acesta este predestinat, în primul rînd, pentru ocaziile romantice, liniştite. Restaurantul oferă o privelişte deosebită a mării, în combinaţie cu un meniu bazat pe bucătăria naţională dalmată. Puteţi petrece clipe deosebite, gustînd din fructele de mare proapăt pregătite, homari,  şi, delectîndu-vă cu  muzică de calitate. Restaurantul oferă şi  anumite facilităţi de confort, precum: șezlonguri și umbrele de soare. Iar pe plajă, sunt cîteva bărci, cu ajutorul cărora puteţi  vizita golfurile din împrejurimi. În imediata apropiere de Portul Hvar, se găseşte un restaurant, numit  Scoarţa de Aur, despre care localnicii spun că este cel mai bun din regiune. Restaurantul  n-a fost proiectat precum majoritatea, adică într-o încăpere închisă, ci la aer liber. Mai mult decît atît, acoperişul este din viţă- de- vie. Precum şi ar fi de aşteptat, bucatele incluse în meniu, sunt tot din bucătăria naţională. Veţi putea servi delicii precum:  iepure în sos de smochine,  iepure și cartofi cu sos de arahide, etc. Un alt reastaurant, construit după o idee neobişnuită este Restaurantul Tonci, unul micuţ, dar deosebit. Acesta se găseşte într-o grădină de smochini şi copaci de mandarini. Ceea ce vă este oferit în meniu, spre exemplu peştele, este prins din apele din apropiere, iar vinurile sunt produse din sorturile de struguri crescute pe podgoriile vecine. Cel mai interesant: dacă veţi comanda un desert din smochine,  acestea vor fi culese imediat de pe copacii care vă înconjoară. Simplu şi foarte sănătos.

Turiştii deseori aleg să viziteze golfurile din împrejurimi. Totuşi, golfurile din Hvar nu sunt întotdeauna cele mai sigure. În cazul unor vînturi puternice,  în calitate de  adăpost pot  servi golfurile  insulelor din Scedro, Mostir și Lovišće.
În golful Mostir, este posibilă ancorarea pe timp diurn, unde peisajul pitoresc şi zgomotul valurilor crează o atmsferă relaxantă, dar odată cu lăsarea nopţii, cel mai recomandat este să  vă opriţi pentru înnoptare într-un port din insulă.
O altă destinaţie des vizitată de către turişti este portul Hvar, care reprezintă cel mai faimos loc de ancorare. Bărcile se află în siguranţă aici, dar  numai atunci cînd persistă vîntul din nord, pentru că cel din sud şi nord-vest, deseori prezintă pericol, ceea ce trezeşte necesitatea de a muta bărcile în portul Palmižana, care este situat în apropierea insulelor Pakleni.  În perioada sezonului turistic, portul este arhiplin de iahturi.

Plaja  Carpe Diem . Pe mai bine de 2.500 de metri patrati se întinde  această plajă, care întruneşte mai multe facilităţi pentru turişti, precum: șezlonguri, umbrele de soare, piscină, teren de volei,  o școală de scufundări,  etc. Toate acestea sunt înconjurate de o superbă pădure de pini. Seara, pe plajă încep  petrecerile  şi, de obicei, sunt invitaţi dj  de renume mondial. Totuşi, atenţie! Băuturile  care vă sunt propuse pe plaja Plaja  Carpe Diem, nu sunt de cea mai bună calitate, deoarece în loc de fructe proaspete, veţi putea primi un cocktail din sirop aromat.

Nu departe de Hvar, în partea de vest a acestuia, se găseşte
clubul Hula Hula . Acesta este specializat în petrecerile de plajă, oferind turiştilor  băuturi răcoritoare, coctailuri, șezlonguri și umbrele pentru închiriat, precum  şi muzică energizantă. De asemenea, puteţi gusta din deliciile fructelor de mare, sau din bucatele thailandeze pe care vi le propun aceştia.  Pentru a ajunge aici, este de-ajuns să faceţi 15 minute pe jos din centrul oraşului, sau 5 minute de la hotelul Amfora.

Plaja Amo este un loc despre care, turiştii care au vizitat deja  insula, trebuie să ştie, cu siguranţă. Această plajă este  la numai cîteva minute  de la oraşul Hvar şi se poate ajunge liber cu o barcă-taxi. Plaja este un loc destul de exotic, în care se promovează nudismul, drept un mod sănătos de trai. Atmosfera este una splendidă: marea limpede, copacii de pin, care oferă intimitate pentru cei care aleg plaja respectivă. Mîncarea de casă preparată aici şi serviciile la cel mai înalt nivel, fac din această locaţie un adevărat paradis. Ba mai mult, în anul 2012, aceasta a fost numită cea mai frumoasă plajă pentru nudişti.

De asemenea, Hvar se remarcă printr-un ansamblu de monumente de cult, printre care Biserica Sf. Maria. Aceasta a fost fondată în anul 1571, pe locul unei biserici mai vechi, cu originea în anul 1465, dar care fusese atacată şi distrusă de turci . Astfel, se hotărăşte  construirea unei alte biserici- Biserica Sf. Maria. Aceasta  imită forma unei fortăreţe, avînd la nivelul superior un post de observare şi cîteva ferestre mici, care dau spre încîntătoarea privelişte a cîmpurilor.  În biserică se păstrează lucrări de valoare ale artiştilor: Stefan Celesti, Antonio sciuri, Giuseppe Alabardi , Marko Rasica  etc. Accesul în biserică nu este întotdeauna permis. Atunci cînd este sezonul în toi, turiştii pot admira interiorul şi lucrările din biserică, de la orele 10 dimineaţă, pînă la 19 seara. Dar atunci cînd fluxul  vizitelor  scade, biserica se închide. Totuşi, aceasta nu înseamnă că  accesul este absolut interzis. Pentru  a organiza o vizită, este de-ajuns să sunaţi la biroul parohial.

Cetatea  Fortica Španjola a fost construită la începutul sec. XVI, ca în anul 1579 să  fie deja reconstruită.  În prezent, deţine o colecţie de artefacte cu provenienţă din evul mediu şi din antichitate. Pentru a ajunge la cetate, puteţi veni cu automobilul pe  drumul care duce direct de la staţia de autobuz, spre partea vestică a oraşului.

Centrul vieţii politice şi culturale a insulei este considerată Piaţa Sf. Stjepan. În Piaţă se mai găseşte Catedrala Sf. Stjepan, Palatul Episcopal. Aşadar, dacă vă aflaţi în oraşul Hvar, oricare stradă duce la această piaţă. Construcţia a fost ridicată în cinstea lui Sf. Stjepan, protector al Episcopiei și orașul Hvar. Catedrala, precum şi clopotniţa care se găseşte în piaţă, sunt considerate a fi cele mai frumoase din întreag Dalmaţie. În Catedrala Sf. Stjepan, şi astăzi se mai păstrează picturi aparţinînd faimoşilor Stefano Celesti, Palma Junior, Juan Boschettus. Totuşi, cea mai valoroasă operă este, fără îndoială, Madonna, care a fost elaborată prin anul 1220 şi este una dintre cele mai vechi din Dalmaţia. În schimb, Palatul Episcopal,deschis în anul 1963, păstrează diverse obiecte de artă, documente, cărţi vechi, vase etc. În cazul în care vreţi să vizitaţi Palatul Episcopal, trebuie să ţineţi cont că acesta este deschis vizitelor zilnic, de la ora 9.00, pînă la ora 18.00.

Hotelul Croaţia a fost construit în 1936, iar peste 60 de ani a fost reconstruit. Deşi este cel mai mic hotel din Croaţia, acesta este locul perfect pentru o vacanţă în orice moment al anului.
Pe lîngă hotelurile  luxoase şi moderne pe care le propune azi Hvar, chiar în centrul oraşului, se găseşte o construcţie veche Kuca Sofia, care are mai bine de 400 de ani, dar cu o bogată încărcătură arhitecturală. Aceasta serveşte în calitate de apartament şi este construit din piatră, în 2 niveluri. Este locul ideal dacă doriţi să faceţi un popas în Hvar şi căutaţi o gazdă.

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu