Ghid turistic Insula Krk - Descriere Insula Krk - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Insula Krk - Descriere Insula Krk

Destinatii > Europa > Croatia > Insule

Întinzîndu-se pe mai bine de 406 km  pătraţi , insula Krk din Croaţia este  considerată, pe bună dreptate,  una dintre cele mai  mari şi cele mai aglomerate insule. Insula Krk este înconjurată de alte insuliţe mai mici, precum: Sv. Marko în partea de Nord, Plavnik, Kormat și Košljun în partea de  sud-vest, iar la sud-est este mărginită de insulele  Prvić, Galun și Zec.

Pe timp de vară, hotelurile, plajele şi localurile sunt  arhipline, întîlnindu-se, în special, germani şi austrieci. Deja, pe parcursul a mai bine de zeci de ani, datorită  fluxului intens  de  turişti, aici s-a format o “cultură a turismului”, Krk fiind dotată  cu o infrastructură  bine organizată, cu anumite conexiuni de transport,  care fac  ca procesul de vizitare a obiectivelor  turistice să fie mai accesibil  ca niciodată.  Oraşul Krk este situat chiar în centrul insulei, aşa încît  vă oferă posibilitatea de a face  vizite turistice atît la nordul insulei, cît şi la sudul acesteia. Este bine să ştiţi că partea de nord-vest  are un relief destul de stîncos şi abrupt, iar aşezările umane aici sunt  puţine. În sud, în schimb, clima este mai moderată, cu vegetaţie bogată, plaje şi golfuri. În medie, clima insulei este  destul de favorabilă, cu 10 ° în timpul iernii și 25 ° în timpul verii. Pe mai bine de 31% din teritoriul insulei  sunt păduri, care predomină  şi în oraşele Krk şi Baska.

Deşi nu este mediatizată foarte mult, aveţi  o serie e motive, care vă  vor influenţa să vizitaţi insula. Printre acestea se numără:  oraşele medievale cu o valoroasă arhitectură de mii de ani, un patrimoniu cultural de excepţie, vinuri de calitate. Aceasta  va fi, cu siguranță, o alegere excelentă  pentru toţi turiştii care vor să  scăpe de aglomerație, de treburile și de stresul marilor oraşe etc. De asemenea, o călătorie prin Croaţia vă va oferi şansa perfectă de a cunoaşte cultura şi patrimoniul Croaţiei. În acest sens, nu ezitaţi să vizitaţi  oraşele: Baska, Punat, Malinska, Njivice, Omisalj, Silo și Krk. Arhitectura acestor  oraşe construite de milenii, va fi cea mai credibilă dovadă a unei culturi fără precedent.
Una dintre cele mai renumite şi mai populare destinaţii insulare din partea de nord a coastei croate este însuţi orăşelul Krk, care dintre toate, este cel mai accesibil pentru  turişti şi aceasta pentru că aici a fost construit un aeroport şi un pod, care permit accesul direct la obiectivele turistice regionale.

Despre originea oraşului Krk, există o mulţime de datări istorice.Una dintre acestea, menţionează despre un sat foarte vechi, Krk într-o inscripţie de pe o  piatră de mormînt, datînd încă din secolul al patrulea. Tot aici, istoricii menţionează despre formarea unei fortăreţe, care pe parcurs, s-a transformat în unul dintre cele mai frumoase oraşe. Se zice că oraşul a fost atît de mult pe placul romanilor, încît aceştia l-au cucerit şi au făcut din el  cel mai important centru cultural, economic şi cel mai frumos oraş de pe insulă.
Pentru cei care aleg destinaţia turistică anume această insulă, există o mulţime de  facilităţi de cazare, adică hoteluri, locuri de camping, divertisment, restaurante specializate în bucate tradiţionale precum peşte sau bucate din carne de miel. Dacă vă atrage cultura regiunii, veţi avea parte de o mulţime de expoziţii şi  concerte, mai ales în perioada estivală.

Nu departe de oraşul Krk, se găseşte un alt oraş,
Punat,  a cărui fortificare s-a realizat în perioada preistorică. Primele datări scrise despre oraşul Punat  vorbesc despre un sat, cu acelaşi nume, care a apărut în partea de nord a golfului  şi s-a remarcat printr-o capelă a Sfîntului Petru, dar se mai menţionează şi despre cea dedicată Sfîntului Dionisie. Locuitorii de aici, au făcut oraşul cunoscut prin ampla lor activitate în domeniul  construcţiei  bărcilor din lemn. După Cel de-al Doilea Război Mondial, a început dezvoltarea industriei.  Astăzi, însă, dacă sunteţi în trecere prin Krk, mai exact prin Punat, nu ezitaţi să vizitaţi cel mai mare port de iahturi, din întreaga coastă a  Adriaticii de Est.

Dacă doriţi să petreceţi timpul mai mult stînd pe malul mării, atunci
orăşelul Baska este locul perfect, pentru că deţine cea mai lungă plajă din Marea Adriatică, devenind în acest sens, una dintre cele mai  rîvnite locuri de pe insulă. Valea acestei regiuni a fost populată încă din timpuri străvechi. Iniţial, zona  a fost colonozată de croaţi, iar primele mărturii  cu privire la limba croată, au fost descoperite  pe clopotnița veche a Bisericii Sf. Lucia. Cei mai mulţi vizitatori aleg să vină aici cu feribotul, sau automobilul personal. Deşi a apărut o gamă largă de hoteluri luxoase, mulţi turişti  aleg construcţiile mai vechi, dar cu o arhitectură specială, valoroasă, aşa cum a făcut-o trecerea  vremii.

Pe coasta de est a insulei,  la 50 de m deasupra nivelului mării, se află unul  dintre cele mai  valoroase monumente ale insulei. Este vorba de un tîrg, numit
Vrbnk , care deschide o panoramă minunată deasupra mării. Acesta este un adevărat centru istoric, care cuprinde biserici, clădiri vechi, peisaje pitoreşti protejate. Toate aceste obiective turistice, s-au elaborat încă cu începere din Evul Mediu, fiind anexe ale  unui castel cu vechi rădăcini.  Primele aşezări ale populaţiei în regiune, au fost  în perioada  preistorică. În tipul primei colonizări de către slavi, satul Vrbnk a cunoscut  o perioadă de înflorire. Ca şi pe vremuri, arhitectura clădirii s-a păstrat aceeaşi: turnuri, ziduri vechi, iar locuitorii mai sunt încă femieri, ocupîndu-se cu producerea vinului. De asemenea, există o mulţime de biserici şi capele accesibile pentru vizitatori. Este de amintit aici: Biserica Parohială cu capela ei gotică a Rozariului, sau Biserica  Sfîntului Ioan Botezatorul. Aceste monumente sunt valoroase nu doar pentru arhitectura lor, dar şi datorită manuscriselor şi cărţilor care se păstrează acolo. Una dintre biblioteci, numită Vitezić, a fost numită în cinstea lui Dinko Vitezić- un mare avocat, istoric, publicist, care a donat acestei biblioteci o serie de documente şi manuscrise istorice de mare valoare.

De un interes sporit pentru  turişti este
peştera Biserujka, localizată în satul Rudine,  la 6 km în direcţia nord-est de Dobrinj. Intrarea în peşteră  este “ascunsă” de o clădire veche, amplasată într-un peisaj carstic. Peştera nu este cel mai adînc loc  descoperit aici, dar valoarea  acesteia derivă din toate componentele care s-au format pe parcursul istoriei, în urma mai multor procese carstice. Aşa precum este caracteristic acestui gen de peşteri, aici s-au format stalactitele și stalagmitele. Veţi rămîne uimit, să descoperiţi aici şi o sală de ceremonii. Totuşi, din cauza temperaturilor destul de joase, care nu depăşesc în general 13 ° C, oamenii nu se pot menţine în peşteră  perioade de timp prea îndelungate. Peştera este deschisă vizitelor începînd cu anul 1998, iar sălile grotei nu adăpostesc mai mult de 25 de persoane.

La fel de valoros pentru patrimoniul Croaţiei este şi
Castelul Frankopan, construit în întregime din calcar. Acesta  este localizat în partea de sud-vest a insulei  şi se zice că a fost construit de o familie de burghezi, Frankopan, al cărui nume şi îl poartă.  Castelul n-a fost ridicat îndată, dar a fost “completat”  treptat. Astfel, cea mai veche parte a castelului,  este un turn pătrat, în care se găseşte sala de judecată. La intrarea în castel, zidurile păstrează cîteva inscripţii care vorbesc despre anul fondării şi anume: 1191. Pe parcursul istoriei, Castelul a suferit cîteva restaurări (una în anul 1480, iar a doua în 1600). Arhitectura construcţiei este una tipică pentru acele vremuri. Castelul are  3 niveluri, dintre care al treilea este o mansardă. În partea superioară a construcţiei sunt 2 intrări. Înspre direcţia vest, castelul are un turn pătrat, iar în cealaltă direcţie, o mică reşedinţă pentru serviciul de pază. Nu se ştie exact cînd au fost finisate lucrările de construcţie. Se ştie doar că s-au încheiat înainte de anul 1348.

Un alt orăşel turistic, deosebit de atractiv este
Dobrinj, care se întinde pe 555 km pătraţi în partea de nord-est a insulei. Astăzi, oraşul este unul deosebit de atractiv, care s-a format treptat, pe locul unui   tîrg, în împrejurimile unui vechi castel. Oraşul, la fel,  este recunoscut pentru vilele şi casele de vacanţă care se construiesc . La fel,  turiştii se pot bucura de un port pentru ambarcaţiuni şi o mulţime de locuri pitoreşti. Spre exemplu, în sate s-a mai păstrat încă stilul vechi, rustic, al caselor şi al bisericilor care păstrează opere de artă foarte valoroase, precum: Galeria de Artă, care se păstrează în biserica Sfînta Ana.La fel, este vorba despre  picturile lui  Paolo Veneziano, care pot fi găsite în biserica Sf. Stephen. În imediata apropiere de biserică, este o peşteră,  care datează aici din cele mai vechi timpuri. Pe lîngă biserica numită în cinstea lui Sf. Stephen, în fiecare an, la începutul  lunii august, aici se mai petrece sărbătoarea Sf. Stephen, care a devenit o tradiţie pentru localnici şi pentru mulţi turişti.

Nu mai puţin atractive sunt barurile şi restaurantele de pe insulă. Spre exemplu, restaurantul  
Konoba Nada din Vrbnik  este unul dintre restaurantele de top din Croaţia, care are drept specific, prepararea bucatelor  mediteraneene, precum şi  oferirea în meniu a celor mai bune vinuri, în combinare cu un mare asortiment de caşcavaluri. Restaurantul Konoba Pud Brest, situat  în satul Milohnici,  este renumit pentru bucatele sale din carne de porc fiartă în vin, precum şi pentru bucatele din peşte proaspăt. În cazul în care vreţi să gustaţi din pizza pregătită aici, va trebui  să vizitaţi una dintre cele mai ascunse şi mai mici străzi din Krk, mai exact este vorba despre restaurantul Galija.

Mai rar întîlnite, dar foarte gustoase, sunt prăjiturile imense care se pregătesc în
restaurantul Valbiska. Acesta funcţionează 24 de ore  şi mai este cunoscut pentru pizza şi pastele pregătite aici.
Restaurantul  Kanajt, situat în Punat, prepară un fel de mîncare specific, care constă într-un vas cu carne, îngropat în cărbune. Clienţii se arată întotdeauna entuziasmaţi şi mulţumiţi de calitatea bucatelor acestui local.
Reastaurantul Konoba Bracera, care se găseşte în  Malinska, oferă clienţilor bucate pregătite după  reţetele tradiţionale vechi. Veţi fi plăcut impresionat să descoperiţi  în meniu pîinea de casă şi bucatele din peşte pregătite  după reţetă unică.
De asemenea, în Krk sunt o mulţime de  cluburi de noapte şi baruri, care oferă turiştilor  posibilitatea de a se distra pînă în zori. Printre acestea  se numără:
Boa Club, localizat în Malinska. Acesta funcţionează  cu începere de la ora 23:00 şi se închide la 05:00 dimineaţa. O activitate asemănătoare , cu acelaşi regim de lucru , este  şi în cazul clubului de noapte Club / Bar Casa Del Padrone, care poate fi găsit  chiar în centrul oraşului  Krk.

Deoarece   autorităţile se ocupă de protecţia mediului, aici se desfăşoară şi un control periodic şi continuu al plajelor, locurilor publice şi porturilor de agrement. Astfel, pe insulă, în cele mai cunoscute oraşe, precum: orașul Krk, Baska, Malinska, Nivice, Omišalj și Punat  veţi întîlni steguleţe albastre, amplasate, în special pe plaje. Aceste steaguri simbolizează un mediu sănătos, curat, plăcut pentru călătorii, vacanţe, precum şi pentru dezvoltarea turismului pe un termen lung.  Mai bine de 20 de ţări, care au drept prioritate în economie turismul,  sunt implicate în acest program de protecţie a  mediului, care se intitulează sugestiv “Blue Flag”.

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu