Descriere Lituania - Ghid turistic Lituania - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Lituania - Ghid turistic Lituania

Destinatii > Europa > Lituania

Republica Lituania (cel mai mare stat baltic) este o tara situata in nordul Europei, una din tarile membra a Uniunii Europene, invecinata la sud-est cu Belarus, la sud cu Polonia iar la sud-vest cu Rusia prin enclava Kaliningrad, obtinuta in urma redefinirii granitelor in Europa la inceputul perioadei Cortina de Fier.
Tara se intinde pe o suprafata de 650.000 kmp. avand un numar de 3,7 mil locuitori de religie catolica, protestanta si ortodoxa, si limba oficiala lituaniana.


Peste 80% dintre lituanieni sunt romano-catolici. Relieful tarii este predominant de campie, padurile ocupa 30% din teritoriu, iar numarul lacurilor si al raurilor este de 3000. Perioada de apogeu a istoriei Lituaniei este secolul XIV. Atunci, Marele Ducat al Lituaniei, care se intindea de la Marea Blatica la Marea Neagra, era cel mai mare stat din Europa. Un alt moment semnificativ este victoria polono-lituaniana in una din cele mai mari lupte din evul mediu, cea de la Grunwald, impotriva cavalerilor teutoni. Spre sfarsitul secolului XVIII, peste 90% din teritoriul lituanian este ocupat de Rusia, iar tara isi recapata independenta abia in 1918. In 1940 Lituania este anexata de URSS, dar in 1990 devine prima republica sovietica independenta. In 2004 Lituania se alatura NATO si Uniunii Europene. Cultura lituaniana se caracterizeaza prin vibranta traditie populara care cuprinde povesti, legende, proverbe si doine.

Istoric  In Evul Mediu Lituania a atins o acoperire maxima, de la Marea Baltica pana la Marea Neagra. In 1386 monarhul Lituaniei s-a casatorit cu printesa Poloniei si astfel s-a nascut imperiul Polonezo-Lituanian. In secolul XVII Lituania a fost impartita intre Austria, Rusia si Prusia.
In secolul XIX, Lituania a fost implicata in mai multe rebeliuni anti-rusesti din Polonia. In timpul primului razboi mondiala, tara a fost ocupata de Germania dar dupa razboi si-a proclamat independenta. In timpul celui de-al doilea razboi mondial tara se afla sub influenta nazista.
Hitler a invadat Lituania in 1941, si sub ocupatia nazista aproape toti cetatenii de religie iudaica au fost ucisi in ghetouri si lagare de concentrare. Armata Rosie a recucerit Lituaniain 1944 si aveau sa treaca 40 de ani pana cand tara sa-si redobandeasca libertatea.
Rusia a recunoscut independenta Lituaniei pe 6 septembrie 1991, iar pe 17 septembrie in acelasi an a intrat in Organizatia Natiunilor Unite. In 2004 Lituania a devenit membru UE si NATO. A fost una dintre cele 25 de tari care sa ratifice noua Constitutie Europeana iar anul acesta vor renunta la moneda nationala Litas in favoarea Euro.

În Lituania, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului. Starea drumurilor este buna. Sistemul de autostrazi cuprinde doua segmente principale: Vilnius-Kaunas-Klaipeda si Vilnius- Panevezys. Limitele de viteza sunt: 50 km/h în localitati; 90 Km/h în afara localitatilor; 110 Km/h pe autostrazi. Conducatorilor auto cu o vechime de sub 2 ani de la obtinerea permisului de conducere li se impune o limita de viteza de 70 Km/h. Alcoolemia admisa este de 0,4 %. Parcarea se face exclusiv în spatii special indicate. În localitati, parcarea se face contra cost. În spatiul magazinelor si al marilor centre comerciale parcarea este gratuita. Folosirea centurii de siguranta este obligatorie.
Începând cu data de 1 iulie 2007, autoritatile lituaniene au decis introducerea taxei de autostrada si obligativitatea detinerii vignietei pentru circulatia pe autostrazile din Lituania. Vignieta poate fi achizitionata pentru perioade diferite: o zi, saptamânala, lunara, sau anuala. Taxele difera în raport cu tonajul autovehiculelor.
Moneda: litas

Clima
Temperata rece, cu o temperatura medie pe timp de iarna de -4°C (dar poate ajunge si la -20°C), iar pe timp de vara ajunge la +18°C.

Populatia
3,565,205 iulie 2008 este

Grupuri etnice
83.4% lituaniani, polonezi 6,7%, rusa 6,3%, altele sau nespecificate 3,6% (2001 recensamânt)

Religii
Romano-catolica 79%, Ortodoxa Rusa 4,1%, protestanti (inclusiv Evanghelica Luterana si crestin baptist) 1,9%, altele sau nespecificate 5,5%, nici una 9,5% (2001 recensamânt)

Limbi
Lituaniana (oficial) 82%, 8%, rusa, poloneza 5.6%, altele si nespecificate 4.4% (2001 recensamânt)
 
Nume de tara
forma conventionala lunga: Republica Lituania
conventionale scurt formular: Lituania
locale de mult timp forma: Lietuvos Respublika
locale scurt formular: Lietuva
fosta: Republica Sovietica Socialista Lituaniana

Locatie
Europa de Est, de încadrare în Marea Baltica, între Letonia si Rusia

Coordonate geografice
56 00 N, 24 00 E

Hotare terestre

în total: 1,574 km
vecine: Belarus 680 km, 576 km Letonia, Polonia 91 de km, Rusia (Kaliningrad) 227 km

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Marea Baltica 0 m
mai înalt punct: Juozapines Kalnas 293.6 m

Resurse naturale
turba, teren arabil, de culoare bruna

Guvernul de tip
democratia parlamentara

Capitala
nume: Vilnius
Coordonate geografice: 54 41 N, 25 19 E
diferenta de timp: UTC +2
ora de vara: 1 ora, începe ultima duminica din martie; se termina ultima duminica din octombrie

Subdiviziunile
10 judete (apskritys, singular - apskritis); Alytaus, Kauno, Klaipedos, Marijampoles, Panevezio, Siauliu, Taurages, Telsiu, Utenos, Vilniaus
Independenta:
11 martie 1990 (declarat); 6 septembrie 1991 (recunoscute de catre Uniunea Sovietica)

Ziua Nationala
Ziua Independentei, 16 februarie (1918); nota - 16 februarie 1918 a fost data de Lituania a declarat independenta de la Rusia Sovietica si sa stabilit statalitatii; 11 martie 1990 a fost de data aceasta a declarat independenta sa de la Uniunea Sovietica

Executivul
sef de stat: Presedintele Valdas Adamkus (din 12 iulie 2004)
cap de guvern: prim-ministrul Gediminas Kirkilas (din 4 iulie 2006)


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu