Ghid turistic Mumbai - Descriere Bombei - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Mumbai - Descriere Bombei

Destinatii > Asia > India > Orase

Mumbai are o suprafata de 438 kmp si este situat la gurile raului Ulhas pe coasta vestica a Indiei pe insula Salsette, mare parte a orasului aflandu-se la nivelul marii.  
In
zona metropolitana se afla trei lacuri dinre care doua sunt incluse in Parcul National Borivali, acestea fiind Tulsi Vihar si Powai, lacuri care asigura apa potabila a orasului.
Bombay este metropola Indiei compusa din
Orasul propriuzis si Suburbiile care formeaza doua districte ale statului Maharashtra.

Tot aici se se afla si Bollywood - centrul de productie al numeroaselor filme din intreaga lume.
Denumire localitatii vine de
cuvantul Mumba, numele zeitei hinduse Mumbadevi, care inseamna mama in limba marathi, iar din anul 1995 denumirea de Bombay a fost schimbata in Mumbai.
Obiectele descoperite langa Kandivali si datate din epoca de piatra arata ca insulele care formeaza
orasul erau locuite de hindusi.

Mumbai este  oraşul forfotei continue. Densitatea înaltă a populaţiei, clădirile zgîrîie-nori, transportul, totul face din acest oraş un adevărat centru turistic şi economic. Mumbai, deşi nu deţine statutul de capitală, rămîne a fi, din toate punctele de vedere, cel mai dezvoltat  oraş din India.
Mumbai este, practic, un oraş  pe toate  gusturile  şi preferinţele. Pentru cei tineri, activi, amatori ai distracţiilor, veţi găsi diverse cluburi, baruri, magazine fashion. Dar şi împătimiţii de cultură vor fi încîntaţi să   descopere  teatrul  din Mumbai, sau să vizioneze un film, produs de Bollywood. Acesta este cel mai mare producător de filme din întreaga lume. Așadar,  diversitatea atracţiilor turistice, îl fac unul dintre cele mai rîvnite oraşe. Din amalgamul monumentelor şi  instituţiilor de divertisment, cele mai atractive pentru  turiști  ar fi :


Prithvi Theatre. Inaugurarea teatrului a avut loc în anul 1978, la 5 noiembrie în Juhu, Mumbai şi este considerat, pe bună dreptate,  unul dintre cele mai puternice teatre din India. Anual, aici sunt găzduite  sărbători naţionale în cinstea poeziei, limbii, a teatrului etc.  Construirea acestui teatru a fost un omagiu adus de  Shashi Kapoorin, pentru tatăl său (Prithviraj Kapoor), care toată viaţa a visat la un lăcaş al culturii. Designul arhitectural a fost conceput de către Ved Segan, care a lucrat şi la implementarea acestuia. Pe tot parcursul anilor cît a durat construcţia, Shashi Kapoorin a supravegheat personal activitatea muncitorilor, pentru a fi sigur că produsul obţinut va fi perfect. Teatrul întotdeauna a susţinut ideile teatrale inovatoare, astfel, devenind o pistă de lansare şi teren de experimentare pentru  noilor genuri ale teatrului hindi. Această atitudine deschisă faţă de public i-a permis cîştigarea încrederii şi a sălilor arhipline de spectacole. Dacă sunteţi curios să aflaţi specificul teatrului hindi, “Prithvi Theatre” este locul perfect pentru cest lucru.

Hotelul Taj Mahal Palace
(poate fi întîlnit și sub denumirea de Palatul  Grand Hotel) Acesta  este unul dintre cele mai luxoase (hotel de 5 stele)  şi, fără îndoială, cel mai renumit din întregul oraş. Hotelul a fost inaugurat la 16 decembrie 1903 şi  deţine 565 de camere. Renumele nu se datorează doar luxului şi rafinamentului, ci şi oamenilor de valoare care au ales anume acest hotel pentru cazare. Printre aceştia se numără: preşedinţii Bill Clinton, Jacques Chirac, Barack Obama; Printul de Wales, trupa Beatles şi multe alte personalităţi cu renume. Cupolă din oţel, propusă de arhitectorul  Sitaram Khanderao Vaidya și DN Mirza, se presupune că ar fi inspirată de la renumitul Turn Eiffel.  Deși, construțiile hotelului au început în sec. XIX, arhitectorii vin cu o inovație pentru acele timpuri, și anume, liftul cu  aburi. În perioada Primului Război Mondial, Taj Mahal Palace Hotel a  servit drept adăpost pentru  răniți, aici numărîndu-se, pe atunci, doar 600 de locuri. În 2008, hotelul a fost supus unui atac terorist.  Consecințele atacului au fost: 167 de persoane  omorîte și distrugeri masive. Specialiștii spun că reparațiile și reconstrucția au costat mai bine de 91 milioane de euro.

În 2010, Barack Obama este primele președinte care staționează la hotelul
Taj Mahal Palace Hotel, după cumplitul atac terorist.
Templul Shree Siddhivinayak Mandir  a fost deschis inițial în anul 1801 și se numără a fi  cel mai bogat templu din Mumbai. Aceasta pentru că anual, templul primește donații în sumă de mai bine de 100 milioane. Arhitectura acestuia presupune tavanul în formă de cupolă aurită, uși din lemn sculptat, statui ale culturii hinduse și o sală mică cu altar.  Se spune că pentru cei ajunși acolo, zeul Ganesh îndeplinește orice dorință. Pe parcursul timpului, au existat mai multe tentative de a cumpăra templul, venite atît din partea oamenilor de stat, cît  și al starurilor de cinema. Aceștia susțineau că astfel  vor fi întotdeauna sub Sfinților Hinduși.
Mumbai are pe teritoriul său un singur acvariu- Acvariul Taraporewala. Aici puteți admira rechini, stele de mare, pisici de mare și alte soiuri de pești, care crează atmosfera unui colțișor din oceanul Indian. Pentru pasionații de lucruri scumpe, aici este rezervată o încăpere specială, în care sunt puse la vitrină cele mai valoroase și mai rar întîlnite scoici. Amintirea vizitei  la acest acvariu vă rămîne pe mult timp cu dvs.


În anul 1675, în cea mai populată regiune a oraşului a fost construit
Templul Mumba Devi . Construcţia  s-a făcut în cinstea zeiţei Mumba. Zeitatea hindusă este reprezentată printr-o statuie din piatră neagră. Fiindu-i tradus numele din limba sanscrită, acesta  ar însemna “Marea Mamă”. Pe lingă faptul că este amplasat într-o zonă comercială, care presupune aglomeraţie, acest monument este zilnic vizitat de sute de turişti. Nici localnicii nu trec indiferenţi, oricît de bine n-ar fi cunoscuţi cu împrejurimile templului. Unii credincioşi aleg acest loc pentru rugăciune. Secolul XVIII a fost o perioadă destul de dificilă pentru acest monument, pentru că între anii 1740 și 1770 aici s-au produs distrugeri masive. Cu timpul, pagubele au fost acoperite, distrugerile restabilite, ba mai mult, s-a introdus şi o notă de modernism în toată această  construcţie. Aşadar, o pueţi vedea acum pe zeiţa Mumba înzestrată cu diverse bijuterii pentru gît şi nas, precum şi o coroană aurită pe cap. La intrare, veţi observa statuia unui tigru, care se zice că aparţinea zeităţii şi simboliza puterea. Denumirea actuală a oraşului Mumbai provine tot de la ea, de aceea templul este un simbol naţional al oraşului.
Dacă aţi hotărît să mergeţi în călătorie împreună cu copiii, atunci, cu siguranţă, aţi făcut alegerea corectă, pentru că oraşul are cîteva parcuri de distracţie unice în India. Parcul Essel World  se  bucură anual de aproximativ 2 milioane de  vizitatori.  Acesta este compus din 2 părţi: una pe sol, iar cealaltă pe apă. Primul dintre acestea este cel mai mare din India, iar parcul pe apă, deţine întîietate în întreaga Asie. N-o fi în zadar acest titlu, din moment ce parcul ocupă  60.000 metri pătraţi. Construcţiile au început în anul 1986, dar cea mai rîvnită secţiune- cea  pe apă, a fost finisată  abia peste 12 ani. Dintre toţi turiştii care vizitează parcul anual, 15%  sunt studenţi.


Parcul Kamala Nehru, spre deosebire de  Parcul Essel World este destinat, în special, copiilor de vîrstă școlară. Cel mai atractiv element la această construcție este realizarea acestuia  în formă de pantof. Parcul propriu-zis se întide pe o suprafață de aproximativ 4000 de metri pătrați.  Denumirea nu este una aleatoare, deoarece astfel se numea  soția primului ministru a Indiei. Legendele interpretează diferit apariția acestei idei originale de construcție, unele menționînd că pe timpuri, în India exista o bătrînă ce trăia
într-un pantof. Dar acestea, bineînțeles, sunt doar legende
.



Porțile Indiei este unul dintre cele mai importante monumente ale orașului Mumbai. Valoarea acestuia este consideratã în mãsurã egalã cu cea a Taj Mahal-ului. Construcția reprezintã  un arc  din bazalt, cu patru turnuri, situatã pe malul apei. Inițial, cînd au început construcțiile (1911), monumentul avea o arhitecturã  mult mai modestã decît astãzi și servea drept pistã pentru debarcarea pescarilor. Mai tîrziu, a avut loc o  “remodelare” a monumentului, devenind în curînd locul de întîmpinare a celor mai importanți oaspeți. Deschiderea oficialã a avut loc la 4 december 1924. În ultimii 10 ani, “Porțile Indiei” s-au confruntat cu mai multe atacuri teroriste, 2 dintre care pe parcursul unui singur an (2003).

În apropierea Porților Indiei, se aflã cel mai  imporatant muzeu al orașului, “
Muzeul Prințul de Wales”. Acesta a  fost fondat la începutul  sec.  XX în cinstea prințui de Wales, care fãcuse o vizitã pe atunci în oraș. Muzeul este alcãtuit din 3 compartimente mari: artã, arheologie și  istorie naturalã, în ansamblu, avînd un  tezaur de mai bine de 50000 de exponate, care reflectã istoria Indiei, dar și a altor țãri. Construcția îmbinã stilul de bazã indo-Saracenic cu elemente ale stilului Maratha și Jain. Conform planului arhitectorul principal George Wittet, muzeul a fost construit din piatrã și bazalt, în 3 niveluri, dar în partea centralã, pe seama cupolei din gresie,  se mai înalțã un etaj. Interiorul este construit în stilul sec. XVIII, cu balcoane, coloane, toate în stil Jain. În exterior, acesta este înconjurat de palmieri și paturi stilizate floral. Muzeul se mîndrește cu exponate din aur, argint, cu vase din porțelan și fildeș, aparținînd culturii chineze și japoneze, de asemenea, colecții de picturi în stil european, arme și armuri din oțel, datînd încã din secolul XVI.
Recent, la suprafața inițialã a muzeului i s-au mai adãugat 30000 de  metri pãtrați, din contul faptului cã s-au mai mai adãugat cîteva secțiuni noi. Pe lîngã compartimentele dedicate exponatelor,  aici veți gãsi și o vastã bibliotecã.

Lacul Banganga se  hrãnește în totalitate cu ape  dulci și provenite din topirile zãpezilor. A fost construit în anul 1127, de cãre un ministru al curții Silhara. În anul 1715, construcția a fost renovatã, modernizatã, structura din  beton armat pãstrîndu-se pînã astãzi. Totuși, conform legendelor, apariția acestui  rezervor de apã se ascunde în legendele antice. Se zice cã zeul suprem Ram, se afla în cãutarea soției sale rãpite de cîteva milenii. Ostenit și însetat, acesta i-a cerut fratelui  sãu, pe nume Laxman,  puținã apã. Acesta și-a îndreptat sãgeata spre pãmînt și înfingînd-o, a izbucnit un rîu, care se presupune cã ar fi fost un afluent al Gangelui. Astãzi, vizitînd acest loc, veți observa un lac de  formã regulatã, cu 2 piloni la intrare și o candelã cu ulei , care arde acolo din timpuri strãvechi. De-a lungul istoriei, acest loc a servit drept obiect de interes pentru diverși artiști, care au imprimat tabloul pe pînzã, sau în filme.
Orașul Mumbai  este locul habitatului pestriț, deoarece de rînd cu luxoasele cartiere și mașini de ultim model, puteți întîlni și locuințe sãrãcãcioase, departe de a asigura un  trai decent.


Unul dintre cele mai bogate cartiere ale Mumbaiului este “
Cuffe Parade”. Blocurile care depãșesc pe alocuri 30 de etaje, au  fost construite  pe locul unui cartier care data încã din anii 1960. Fãrã îndoialã cã acest cartier este destinat elitei orașului. Se spune cã aici trãiesc cei mai faimoși bussinesmani din întreaga Indie. Datoritã proporțiilor sale, cartierul, deseori este comparat cu New York City Manhattan. De asemenea, aici se aflã Centrul MVRDC World Trade- un complex comercial luxos, proiectat de arhitectorii Shapoorji Pallonji și Kudianawala Pheroze, care mãsoarã 156 de metri în înãlțime, ceea ce presupune 35 de etaje.
Complexul Aarey Milk Colony se întinde pe o suprafațã de 1287 km patrați și este unul dintre cele mai rîvnite locuri de odihnã atît pentru bãștinași, cît și pentru turiștii dornici de a vedea parcul, pavilionul de observare, lacul, grãdinile și locurile destinate pincurilor. Fiind cunoscut pentru potențialul vegetativ, acest loc  este specializat în creșterea bovinelor, numãrînd circa 32 ferme și este printre cele mai mari complexe producãtoare de lapte. Dacã vreți sã admirați feeria naturii, atunci optați pentru o cãlãtorie în grãdina complexului, care se întinde pe 16 km pãtrați. Tot aici puteți organiza ieșiri cu prietenii la un picnic, sau puteți organiza o plimbare cu barca alãturi de persoana dragã. Împrejurimile sunt perfecte pentru evadarea din aglomerațiile urbane. Frumusețea naturii acestui complex, deseori a fost folositã drept fundal în capodoperele cinematografice.

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu