Ghid turistic New Delhi - Descriere New Delhi - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic New Delhi - Descriere New Delhi

Destinatii > Asia > India > Orase

New Delhi este un oras situat in nordul Indiei, pe raul Yamuna si este capitala tarii. New Delhi a fost construit intre anii 1912-1929 pe un loc din apropierea orasului Delhi. Acest loc a fost ales pentru a inlocui vechea capitala a Indiei, Calcutta. New Delhi a fost inagurat capitala a Indiei in anul 1931.

Strazile din New Delhi sunt dispuse simetric, corespunzand planurilor trasate de arhitectul englez, Sir Edwin Landseer Lutyens. Lutyens a proiectat de asemenea si palatul care se afla in centrul orasului si care este resedinta presedintelui, ca si parlamentul si alte cladiri importante ale guvernului. Arhitectura acestor cladiri este in mare masura europeana, dar se regasesc si detalii ingenioase ale apartinand stilului indian.

Alta cladire care combina stilul indian cu cel vestic este ambasada Statelor Unite proiectata de Edward Durell Stone. Calea Raj, un mare bulevard marginit de copaci, se intinde de la estul palatului pana la un arc memorial construit in 1921. Strazile centrului comercial sunt dispuse intr-o forma radiara.

Un numar de institutii cu un grad ridicat de educatie si cercetare, ca si Muzeul National, sunt localizate in apropierea orasului.
Un loc de rugaciune din partea de sud a orsului New Delhi a fost scena asasinarii lui Mohandas Gandhi in 1948. Templele Balmiki si Lahshminarayan se afla situate in sectorul de vest al orasului.

Populatia din capitala Indiei, New Delhi, a fost in 1992 de 294.149 de locuitori.
Alte orase importante din India care au un numar mare de locuitori sunt: Calcutta = Kalikuta ( 7.005.362 ), Delhi ( 3.629.842 ), Allende Nagar = Hyderabad ( 1.789.910 ), Bangalore ( 1.648.232 ), Kanpur ( 1.273016 ), Poona (1.123399 ), Nagpur ( 962.419 ), Lucknov ( 826.246 ), Agra ( 637.785 ), Benares = Varanasi ( 582.915 ), Jabalpur ( 533.751 ), Allahabad ( 513.997 ).
Limba oficiala folosita in India este Hindi, dar engleza continua sa fie folosita ca limba oficiala in administratia de stat. Prin Constitutie sunt recunoscute ca limbi principale folosite in administratia locala inca 14 idiomuri (tamil, bengali, marathi, urdu, gujarati, assami etc.).

Orasul vechi impresioneaza prin constructiile sale monumentale : temple hinduse din marmura alba cere ne fascineaza prin arhitectura lor, moschei incadrate in minarete, mausolee si palate fabuloase.
Arhitectura din timpul imparatilor moguli, desi pastreaza nota generala a artei musulmane, contine numeroase motive si decoratiuni hnduse. Acestea sunt elaborateintr-o forma noua exprimand conceptia indiana despre viata dragoste si moarte, asa cum se reflecta in constructiile monumentale: Fortul Rosu, turnul Kutab Minar, mausoleul Humayum, Moscheea Jama Masjid.

Turnul Kutab Minar ,capodopera a artei musulmane, a fost construit in anul 1220, tot din gresie rosie, iar ultimele doua etaje din marmura. Are o inaltime de 72 m, are 379 de trepte si cinci balcoane sculptate. Ultimul etaj ofera o priveliste deosebita asupra imprejurimilor.

Fortul Rosu a fost construit din gresie rosie de catre imparatul mogul Shah Jahan, intre anii 1639 - 1648. Gradinile si palatele din interior impresioneaza prin frumusetea arhitecturii, a sculptrilor si incrustatiilor in marmura. Admiram cu uimire marmura dantelata, mozaicurile din sala audientelor private si tronul fastuos al paunului, evaluat la 60 milioane de dolari. Diamantele si pietrele pretioase,care il impodobeau au fost jefuite de catre englezi in urma infrangerii rascoalei indienilor din anul 1857. Cel mai mare si mai pretios dintre diamante este si cel mai valoros din lume si a fost trimis la Londra unde impodobeste coroana reginei de azi. Tot in incinta Fortului se gaseste si o sala din marmura alba pentru audiente speciale iar in apropiere se afla moscheea din corali.

Palatul Mausoleu al imparatului Humayum, construit in anul 1505 dintr-o combinatie de gresie rosie, marmura alba, galbena si neagra, este inconjurat de gradini cu flori si vegetatie tropicala. El constituie prototipul arhitecturii musulmane - mogule. Moscheea Jami Masjid - din 1659 - este cea mai mare si mai impunatoare din India, iar Observatorul astronomic construit in stil cubist, este asezat intr-un parc foarte frumos.

Coloana de Fier se gaseste in apropierea Turnului Kutab Minar. Este inalta de 10 m, are un diametru de 40 cm puritate de 99.75% fier si o vechime de peste 1600 ani, fara sa rugineasca, fiind o taina a intregii lumi.

Templul Hindus este o constructie magnifica din marmura alba cu o arhitectura uimitoare. Are mai multe trepte care se termina cu un turn in forma de clopot, inconjurat de balcoane frumos sculptate si decorate in interior.
Un alt templu de aceasi maretie se afla in apropiere de
orasul Agra, (Mausoleul Taj Mahal) la doar 200 Km departare de New Delhi. Templul este pazit de armata pentru ca in imediata apropiere se afla o moshee iar musulmanii au avut mai multe incercari de a arunca templul in aer nereusite insa. Regele Rajaraja care a domnit in jurul anului 1300 pentru a-si inbunatatii karma ( reincarnarea de dupa moarte) intrucat ucisese sute de mii de hindusi in razboaiele cu vecinii a construit numeroase temple fastuoase in partea de sud a Indiei.

Turismul in  New Delhi cuprinde toate marile monumente istorice si locuri care sunt relicve ale trecutului dinastiilor indiene. Acestea includ monumente celebre, cum ar fi Red Fort si Qutb Minar, precum si un numar mare de forturi, palate si morminte. Rashtrapati Bhavan, Rajpath, Poarta Indiei, Connaught Place, Palatul Parlamentului sunt unele dintre cladiri moderne, care ar trebui sa fie vizitata de catre turisti în timpul unei excursii in New Delhi . În plus fata de cele de mai sus mentionate exista un numar mare de locuri religioase in New Delhi. Cele mai importante ar fi : Jumma Masjid, templul Akshardham , si  templul Lotus . New Delhi a fost resedinta mai multor figuri politice importante ale tarii printre care primul ministru al Indiei, Jawaharlal Nehru, si descendentii lui la fel de celebri. Resedinta Jawaharlal Nehru este de asemenea o mare atractie turistica din New Delhi. Memorialul Mahatma Gandhi, cunoscut sub numele de tata al natiunii, la Rajghat si memorialele lui Indira Gandhi si Rajiv Gandhi sunt de asemenea site-uri notabile.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu