Descriere Olanda - Ghid turistic Olanda - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Olanda - Ghid turistic Olanda

Destinatii > Europa > Olanda

Olanda ( Regatul Tarilor de Jos) este un stat situat in nord-vestul Europei invecinata cu Belgia, Germania si Marea Nordului cu o suprafata de 41.526 kmp, din care 24% sub nivelul marii si cu o populatie de aproximativ 16 mil. locuitori, fiind una din cele mai dens populate tari din lume.
Olanda este o monarhie constitutionala din anul 1815.
Limba oficiala: Neerlandeza
Religia: Romano-catolica (36%); protestanta reformata (20%); neoreformata (8%)
Moneda nationala: ¨Euro;

Olanda, o tara surprinzatoare, cu un un peisaj tipic si nenumarate atractii a fost de-a lungul timpului subiectul multor picturi si alte opere de arta. Tara este impartita in 12 provincii cu un relief care cuprinde paduri întinse si bogate, dealuri ondulate cu podgorii de vita de vie, superbe rezervatii naturale si nu în ultimul rând pajisti întinse pline de vestitele lalele viu colorate.

Însa Olanda înseamna si mai mult: orase moderne combinate cu sate traditionale, elegante boutiquri si cafenele îmbietoare, muzee bogate în cultura zilelor noastre dar si în fascinanta istorie. Dar cultura Olandei nu se gaseste numai în cele peste 1000 de muzee, ci si pe strada, unde veti gasi vânzatori ambulanti de brânza, peste si alte produse specifice, îmbracati în costume traditionale, de la cei mai tineri pâna la cei mai vârstnici.

Locatie
Europa de Vest, de încadrare în Marea Nordului, între Belgia si Germania

Suprafata
în total: 41,526 sq km
Teren: 33883 m² km
de apa: 7643 m² km

Clima
temperata; marina; veri racoroase si ierni blande

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Zuidplaspolder -7 m
mai înalt punct: 322 m Vaalserberg

Resurse naturale

de gaze naturale, petrol, turba, calcar, sare, nisip si pietris, teren arabil

Populatia
16,645,313 iulie 2008 este

Grupuri etnice

Olandeza 80.7%, UE de 5%, Italiana 2,4%, Turci 2,2%, Surinamese 2%, 2% marocana, Antilele Olandeze si Aruba 0.8%, altele 4,8% (2008 est)

Religii
Romano-catolica 30%, 11% olandeza reformata, calvin 6%, alte protestanta 3%, Musulmani 5,8%, alte 2.2%, niciuna 42% (2006)

Limbi
Olandeza (oficial), frisiana (oficial)

Nume de tara

forma conventionala lunga: Regatul Tarilor de Jos
conventionale scurt formular: Olanda
locale de mult timp forma: Koninkrijk der Nederlanden
locale scurt formular: Nederland

Guvernul de tip
monarhia constitutionala

Capitala
nume: Amsterdam
Coordonate geografice: 52 23 N, 4 54 E
diferenta de timp: UTC 1
ora de vara: 1 ora, începe ultima duminica din martie; se termina ultima duminica din octombrie
Nota: de la Haga este sediul guvernului

Subdiviziunile
12 provincii (provincies, singular - provincie); Drenthe, Flevoland, Frizia (Fryslan), Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant (Brabantul de Nord), Noord-Holland (Olanda de Nord), Overijssel, Utrecht, Zeelanda (Zeelanda), Zuid-Holland (Olanda de Sud)

Domenii dependente de Olanda
Aruba, Antilele Olandeze

Independenta
23 ianuarie 1579 (provinciile Tarilor de Jos încheie decizia Utrecht de rupere cu Spania; la 26 iulie 1581, formal, si-au declarat independenta lor cu un act de abjurare; cu toate acestea, nu a fost acceptata pâna la data de 30 ianuarie 1648 in decretul de Pace de la Westphalia cand Spania a recunoscut aceasta independenta)

Ziua Nationala
Ziua Reginei (Ziua de nastere a Reginei-mama Juliana si aderarea la tron de fiica ei mai vechi Beatrix), 30 aprilie (1909 si 1980)

Executivul
sef de stat: Regina Beatrix (din 30 aprilie 1980); aparenta mostenitor Willem-Alexander (nascut la 27 aprilie 1967), fiu al monarhului
cap de guvern: Primul-ministru Jan Peter Balkenende (din 22 iulie 2002); vice prim-ministri Wouter BOS (din 22 februarie 2007) si Andre ROUVOET (din 22 februarie 2007)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu