Ghid turistic Paris - Descriere Paris - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Paris - Descriere Paris

Destinatii > Europa > Franta > Orase > Paris

Paris este capitala Frantei si asezat in regiunea Ile de France. Are o populatie de 2.140.000 locuitori si este asezat pe raul Sena.

Centrul cultural si istoric al
orasului este pur si simplu inundat de turisti din toata lumea care gasesc la tot pasul monumente istorice importante . Aceata se intinde in special intre Sitte si Saint-luis. In partea Sitte se afla Notre-Dame de Paris. Acest ''templu'' catolic  ridicat intre anii 1160 si 1245 este construit in stil gotic. In fata Catedralei se afla o inscriptia 0 km;referinta ca de aici se masurau distantele catre toate destinatiile din Franta. In apropiere se afla si cea mai veche inchisoare din Franta,Konsiergerie.

Louvre este unul dintre cele mai importante muzee din lume. Are una dintre cele mai mari colectii de exponate (300.000 de lucrari din toate epocile si apartinind tuturor stilurilor). Din Antichitate si pina in sec al 19-lea muzel gazduieste colectii de picturi ( Leonardo da Vinci cu cea mai importanta pictura a muzeului :Mona Lisa 1519,Rembrand,Eugene  Delacroix,Goya,Claude Monet,) sculpturi,arta aplicata dar si antichitati grecesti,romane si din orient. Lovre este inpartit in cateva departamente cele mai importante fiind: Orientul antic (Babylon,Palestina,Persia etc.), Egiptul antic,Grecia si Imperiul Roman, Picturi care este si cel mai important si mai mare departament in Louvre. Colectia de picturi este expusa la etajul al doilea si al treilea si contine cea mai valoroasa colectie de picturi ale pictorilor italieni;  7 exponate ale lui Raphael citeva Tiziansi cea mai importanta colectia lui Leonardo da Vinci in total 5 picturi. Departamentul de sculpturi cu exponate ale lui Benvenuto, Chellini, Michelangelo. Ultimul fiind departamentul de arta decorativa aplicata cu expozitii de mobila si bijuterii .

In apropiere se afla si Arcul de triumf (45m inaltime ,45m latime ) cu mormantul soldatului necunoscut si cu o flacara eterna.

Cea mai frumoasa strada in Paris,
Champs Elysees unde se afla palatul presedintelui Frantei si unde puteti gasi unele dintre cela mai renumite restaurante si buticuri din lume. In aceasi regiune se afla si cel mai mare centru de business din Europa''Grand Arch''. Cea mai mare opera din lume Grand L'Opera, Muzeul national de arta moderna(centrul lui George Pompidou), Muzeul de istorie a Parisului''Carnavale''( cu o colectie de dormitoare regesti,fantina Tingelli si un mic muzeu de papusi.

In partea stanga a Senei se afla simbolul Parisului,  
Turnul Eiffel 320 m,(1889, probabil si cea mai recunoscuta constructie din lume). A fost construit ca un memoriu la 100 de ani de la  revolutia franceza cu ocazia targului mondial din Paris 1889. Autorii proiectului au fost inginerii Emile Nouguier,Maurice Koechilin cu arhitectul Stephen Sauvestre, toti angajati ai firmei conduse de Gustave Eiffel. La primele doua nivele puteti ajunge si pe scari (nu costa asa de mult) dar la nivelul al treilea numai cu liftul. La prima platforma la inaltimea de 57 m aveti o promenada si un oficiu postal. A doua se afla la 115 m si are un restaurant. A treia la 276m.

Parisul este deservit de doua aeroporturi: Orly, la sud de Paris, si Charles de Gaulle, la nord de Paris, situat în localitatea Roissy-en-France, unite de linia C a retelei RER.

Parisul este dotat cu o retea densa de metrou, numit Métro. De asemenea, RER-ul (Reteaua Expresa Regionala) ce face legatura intre diferitele departamente din jurul Parisului, strabate Parisul. În plus exista o retea de cai ferate: din cele 6 gari pariziene pleaca zilnic trenuri pentru navetisti, trenuri nationale si TGV-uri (Train à Grande Vitesse) (numit Thalys sau Eurostar pentru Belgia, Olanda, Germania, respectiv Marea Britanie).

Orasul este si nodul principal al retelei de autostrazi si este înconjurat de o sosea larga circulara numita Boulevard Peripherique. Intrarile si iesirile de pe Peripherique sunt numite "Portes" (porti), fiindca acestea corespund cu portile orasului. Majoritatea acestor porti au parcari unde neriveranii sunt sfatuiti sa-si lase masinile. Traficul parizian este renumit pentru încetineala si pentru pericolul pentru integritatea caroseriei. Primaria a luat masuri pentru fluidizarea traficului în comun (autobuze, taxi-uri), creând culoare speciale pentru acestea.

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu