Descriere Polonia - Ghid turistic Polonia - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Polonia - Ghid turistic Polonia

Destinatii > Europa > Polonia

Polonia, oficial Republica Polonia este o tara in centrul Europei. Polonia a fost condusa de un regim comunist intre 1945 si 1989, cad revolta polonezilor a dus la instaurarea unui  regim democratic. Capitala Poloniei si cel mai mare oras este Warsovia. Numele tarii folosit  inca de la inceputul secolului al XI-lea , vine de la un trib stravechi slav ’Polanie’, ce insemna ‘locuitori ai campiei’ ,care s-a stabilit cam prin secolul al V-lea in regiunile sudice intre raurileOdra (Oder) si Vistula (Visla).

Polonia are o suprafata totala de 312684 Km2. Se invecineaza la nord cu Rusia prin Marea Baltica, la est cu Lituania, Bielorusia si Ukraina, la sud cu Republica Ceha si Slovacia, iar la vest cu Germania. Cea mai mare distanta de la est la vest este de 680 Km iar de la nord la sud de 790Km. Granitele Poloniei sunt formate de muntii Sudeti la sudvest, muntii Carpati la sudest, raurile Odra si Nysa in vest si raul Bug in est. In nordest tara este marginita de o parte a Marii Baltice.

Desi Polonia pare a fi o campie neintrerupta, relieful este foarte complex. Elevatia medie este de 175m, dar ajunge la 2499m in varful muntelui Rysy din muntii Tatra in sud iar in delta Vistulei ajunge la 2m sub nivelul marii. Polonia este impartita intr-un numar  de regiuni paralele care vin de la est la vest. Zona de nord ce ocupa doua treimi din teritoriu este o regiune a campiilor si a dealurilor joase, impartita in campia centrala poloneza, inaltimile Baltice si campia litorala. Campia centrala este traversata de la est la vest de o serie de vai largi, mlastinoase.

La nordul campiei centrale se afla inaltimile Baltice (Colinele Pomeraniei si Colinele Mazuriene ) cu dealuri si lacuri. Campia litorala este o fasie joasa de 40-100km latime, ce se intinde pe toata lungimea marii Baltice. Coasta de 491 km lugime este foarte neteda cu exceptia Golfului Pomeraniei in vest si Golfului Gdansk in est. Cateva porturi naturale sunt localizate dea lungul Marii Baltice. Teritoriul de-o treime din sudul Poloniei este format din relief inalt variat (dealuri, podisuri si munti). O centura ingusta de munti ocupa extremul sud si sudvest. Muntii Carpati localizati la frontiera sudestica includ grupele Tatra si Beskizi. Muntii Sudeti, o alta grupa importanta de munti sunt localizati la granita de sudvest. in nordul lor exista o zona de dealuri joase numita campia Sileziei si podisurile poloneze joase.

Aproape toate apele Poloniei se varsa in Marea Baltica prin cele doua mari fluvii Vistula si Odra si afluentii lor dintre care numim Bugul si Warta. Lacurile Poloniei, care sunt aproape 9300 sunt concentrate in inaltimile Baltice si fasia litorala. Polonia are aproape 120 de lacuri artificiale situate mai ales in inatimile Baltice si in muntii din sud.

Locatie
Europa Centrala si de Est, la est de Germania

Suprafata
în total: 312,679 sq km
Teren: 304,459 sq km
de apa: 8220 m² km

Hotare terestre
în total: 3,047 km
vecine: Belarus 605 km, Republica Ceha 615 de km, Germania 456 km, 91 km Lituania, Rusia (Kaliningrad Oblast) 432 km, Slovacia 420 km, Ucraina 428 km

Clima
temperata rece, în mod moderat cu ierni severe cu precipitatii frecvente; veri usoare cu dusuri frecvente

Altitudini extreme
cel mai mic punct: aproape de Raczki Elblaskie -2 m
mai înalt punct: Rysy 2499 m

Resurse naturale
de carbune, sulf, cupru, gaze naturale, argint, plumb, sare, chihlimbar, teren arabil

Populatia
38,500,696 iulie 2008 estimatie

Grupuri etnice

Poloneza 96.7%, germani 0,4%, Belarus 0,1%, ucraineni 0,1%, alte si nespecificate 2.7% (2002 recensamânt)

Religii
Romano-Catolica 89.8% (în jur de 75% practica), de Est ortodox de 1,3%, Protestanti 0.3%, altele 0,3%, nespecificate 8.3% (2002)

Limbi
Poloneza 97.8%, altele si nespecificate 2.2% (2002 recensamânt)

Nume de tara
forma conventionala lunga: Republica Polonia
conventionale scurt formular: Polonia
locale de mult timp forma: Rzeczpospolita Polska
locale scurt formular: Polska

Guvernul de tip
republica

Capitala
nume: Varsovia
Coordonate geografice: 52 15 N, 21 00 E
diferenta de timp: UTC 1
ora de vara: 1 ora, începe ultima duminica din martie; se termina ultima duminica din octombrie

Subdiviziunile
16 provincii (wojewodztwa, singular - wojewodztwo); Dolnoslaskie (Silezia de Jos), Kujawsko-Pomorskie (Kuyavia-Pomerania), Lodzkie, Lubelskie (Lublin), Lubuskie (Lubusz), Malopolskie (Polonia Mica), Mazowieckie (Masovia), Opolskie, Podkarpackie (Subcarpathia), Podlaskie, Pomorskie (Pomerania), Slaskie (Silezia), Swietokrzyskie, Warminsko-Mazurskie (Warmia-Masuria), Wielkopolskie (Polonia Mare), Zachodniopomorskie (Pomerania de Vest)

Independenta
11 noiembrie 1918 (proclamata republica)

Ziua Nationala
Ziua Constitutiei, 3 mai (1791)

Executivul

sef de stat: Presedintele Lech Kaczynski (din 23 decembrie 2005)
cap de guvern: Primul-ministru Donald Tusk (din 16 Noiembrie 2007); vice prim-ministri Waldemar Pawlak (din 16 Noiembrie 2007) si Grzegorz SCHETYNA (din 16 Noiembrie 2007)

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu