Descriere Porto - Ghid turistic Porto - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Porto - Ghid turistic Porto

Destinatii > Europa > Portugalia

Porto  este al doilea cel mai mare oraș din Portugalia, fiind considerat capitala regiunii de nord  a Portugaliei.
Porto  este mai mult un oraș industrial și comercial. Din punct de vedere al densității, acesta nu este foarte aglomerat, dispunînd de aproximativ 300.000 de locuitori. În schimb,  zona metropolitană Porto ( Greater Porto ) numără peste 2,500,000 de locuitori într- o rază de 50 km.
Orașul a fost construit de-a lungul dealurilor, cu o vedere spre estuarul râului Douro. Acesta este considerat un centrul istoric, care  în  1996 a fost inclus în Patrimoniu  Mondial al  UNESCO. Orașul Porto a fost populat încă din cele mai vechi timpuri, cel puțin din secolul al 4-lea , atunci când romanii au făcut referire la oraș, numindu-l Portus Calle.

Clima orașului este unul  semi- mediteraneană , deși este puternic afectată de Oceanul Atlantic , ceea ce presupune temperaturi mai joase decât  în alte orașe cu acest climat . Cu toate acestea ,uneori,  termometrele pot arăta  40 ° C , cel mai des în luna august, în timpul valurilor de căldură ocazionale. Iernile sunt blânde și umede , cu nopți reci , temperaturile pot scădea sub 0 º C.
Porto a fost întotdeauna un oraș comercial , iar acest lucru este evident în stilul clădirilor  din zona Avenida dos Aliados, acesta fiind considerat  nucleul zonei centrale a orașului. Aici, spre deosebire de alte orașe portugheze , care tind spre baroc , stilul este preponderent  monumental, cu construcții din  granit. Locuitorii din Porto sunt cunoscuți  sub numele de Tripeiros, ceea ce s-ar traduce ca “mâncătorii de ciorbă de burtă”. Conform istoriei, o  flotă care a plecat la Ceuta , în 1415 , a trebuit să consume ciorbă de burta pe tot parcursul călătoriei. Astăzi, ciorba de burtă a devenit o specialitate a orașului.

Orasul are careva variații sub aspectul arhitectural , cu elemente medievale, precum și moderne, pe alocuri. Fiind situat pe deal , orașul presupune unele clădiri construite într-o stâncă , care are vedere la râu. Drumul până acolo, presupune o multitudine de trepte, sculptate în piatră. Călătoria până acolo va fi mai mult decât o plăcere. Dincolo de râu  se află suburbia de Gaia , care dispune de mai multe depozitele  importante de vinuri precum:  Port Wine, Calem, Fonseca , Sandemans , Kopke  și altele .
Chiar dacă  atitudinea localnicilor  este destul de prietenoasă , este de remarcat faptul că localnicii pot răspunde literalmente la unele întrebări , ceea ce ar putea provoca disconfort pentru unii. Dar acest mod de a răspunde nu se consideră o lipsă de tact, ci,  mai degrabă, este modul lor de comportament: de a răspunde direct la orice întrebare, fără ocolișuri sau insinuări.

În cazul în care sunteți vorbitori de spaniolă, la nivel local aceasta va fi în mare măsură înțeleasă și, ca regulă,  băștinașii vor conversa liber cu tine , dar , se mai întâmplă ca unii reprezentanți din generația mai în vârstă să vă amintească pe un ton politicos  că vă aflați în Portugalia și limbă maternă este limba portugheză .
Drumul până în orașul Porto este asigurat de aeroportul care face legătură cu multe alte orașe ale Europei. Acesta este  cunoscut sub numele de Aeroporto do Porto sau Aeroporto de Pedras Rubras și este al treilea cel mai aglomerat aeroport din țară, fiind aplasat la aproximativ 15 km de centrul orașului . Acest aeroport a fost ales în 2006  drept unul dintre cele mai bune aeroporturi din Europa și din lume, fiind selectat în conformitate cu mai multe criterii. Dar cel mai important avantaj al său sunt condițiile foarte bune pe care le oferă pentru toți pasagerii săi. Aeroportul oferă zboruri ieftine spre  mai multe orașe , cum ar fi Londra Stansted , Liverpool , Dublin , Dusseldorf - Weeze , Eindhoven , Bruxelles - Charleroi , Frankfurt - Hahn , Maastricht , Paris - Beauvais , Milano - Bergamo , Marseille , Bologna , Roma , Barcelona , Madrid , Marrakesh și Valencia.

În imediata apropiere a acestuia este un AeroBus care oferă servicii de deplasare la un preț de € 4 până la Praça da Liberdade ( în centrul orașului) sau la Pousada da Juventude . Pentru o călătorie cu taxiul va trebui să scoateți din buzunar aproximativ 20 € .
Linia de metrou duce de la aeroport spre centrul orașului , oferind o călătorie rapidă și liniștită spre inima orașului Porto, pentru € 1,80 .
Există și feriboturi care conectează Porto cu orașul vecin de Vila Nova de Gaia, deși, pe partea cealaltă, puteți ajunge cu ușurință  și cu mașina , metroul sau cu autobuzul. De asemenea, puteți găsi numeroase bărci turistice care călătoresc pe râul Douro , unde puteți admira  vederi fantastice ale peisajului verde pe care vi-l oferă regiunea .
Mai mult decât atât, turiștii au  posibilitatea de a admira orașul de sus. Deși, elicopterul nu  este chiar un transport public , acesta oferă, totuși, un mod minunat de a vedea orașul de sus . Aproape de Douro, există un elicopter disponibil pentru toți cei care vor să cunoască orașul ca un tot-întreg . Călătorind însoțit de prieteni, veți putea beneficia de un zbor mai ieftin.

Puteți opta pentru o croazieră în susul râului - costul este de aproximativ 10 € și durează aproximativ 50 de minute , sau puteți alege , de asemenea, o croazieră de o zi pentru un preț mai mare . Cea mai  solicitată destinație în acest sens este Pinhão  peisajul căreia este absolut uimitor . Dacă alegeți să faceți această călătorie  în timpul verii , nu uitați să purtați cu dvs o cremă cu  factor de protecție  50 , pentru a evita arsurile!

Porto este considerat capitala vinurilor, de aceea, nu ezitați să vizitați beciurile cu sticle de colecții. Majoritatea sunt aplasate în  Vila Nova de Gaia , la o plimbare de 5 minute de la Ribeira peste râul Douro. Ma mult decât atât, există un autobuz extrem de convenabil, care vă poate ajuta să ajungeți la destinație din cele mai greu accesibile destinații. Degustațiile variază în preț , dar , în general, costă 3-5 €. Cele mai multe beciuri au ghizi, care sunt  vorbitori de limbă engleză, spaniolă , portugheză , franceză și engleză . Există, de asemenea, un număr destul de beciuri care oferă degustări gratuite.

Pentru firile artistice, portul oferă o șansă unică de a  participa la o provocare artistică , mai exact, la un atelier de lucru orientate către artiști  și  mesteșugari . Asigurați-vă că veți merge acasă  nu numai cu amintiri despre acele momente, dar și cu sentimentul de implinire pentru munca produsă .Activitățile pe care vi le pot propune sunt: pictura pe plăci de ceramică, sticlă,  țesut, grafică, întâlniri cu diverși artiști.

Nu ratați să vizitați muzeele și monumentele de artă ale orașului.
Muzeul Serralves este unul de clasă mondială și  afișează arta contemporană internațională de ultima oră,  fiind conceput de arhitectorul care a câștigat Premiul Alvaro Siza Vieira. Cele optsprezece  hectare de terenuri conțin, de asemenea, terenuri agricole naturale , și sunt aranjate cu sculpturi moderne.
Casa da Musica este o clădire cu douăsprezece etaje , de o formă neregulată, care  a fost proiectată de renumitul arhitector  Rem Koolhaas, exclusiv pentru spectacole muzicale.

Clădirea este construită din beton alb, iar în interiorul său este o sală  de 1.300 de locuri. Acustica este perfectă, iar designul interior este elaborat în stil baroc,  cu gresie albastră pictată manual , combinând minimalismul modern cu elementele tradiționale.
Aici au jucat deja orchestre internaționale de top, iar la ultimul etaj este unul dintre cele mai sofisticate restaurante din oraș. Unii consideră clădirea drept un meteorit care a aterizat în mijlocul orașului. Aceasta este situată pe bulevardul principal al orașului.
Biserica Ao Francisco a fost construită în stilul gotic și baroc, stilul bisericii fiind considerat cel mai rafinat  din Oporto și,  fără îndoială, unul  dintre cele mai frumoase din toată Europa. Pereții prezintă sculpturi în lemn a mai multor figurine  reprezentînd plante , animale și acoperite cu aur. De asemenea, arcadele în stil  gotic, sunt turnate din marmură. În subsol, există un muzeu, care găzduiește diferite  artefacte din fosta mănăstire.
Dacă alegeți să faceți o vizită vara, atunci ar fi bine să cunoașteți cele mai bune plaje pentru petrecerea timpului. Există mai multe plaje turistice în Porto.
Plaja Miramar Porto este unul dintre cele mai romantice locuri pentru a vă petrece vacanța.  Cele două obiective principale ale acestei plaje sunt : capela de Senhor da Pedra și rocile care sunt de o frumusețe rară . Plaja  propiu-zisă  este bogată în terase și cafenele . Printre modalitățile de distracții se numără  un club de golf ,amplasat aproape de plajă .

De asemenea, vă puteți distra cu diferite sporturi de apă , cum ar fi surfingul  și pescuitul. Ar fi o idee romantică  mersul pe jos,  de-a lungul plajei,  în timpul apusului de soare. Plaja Vila do Conde  este o altă plajă romantică , situată  aproape de orașul Porto . Municipalitatea din Vila do Conde are mai mult de 18 km de plajă. Locul este  bun pentru diferite tipuri de sporturi nautice. Însuși  localitatea Vila do Conde este centrul meșteșugăresc care produce obiecte, confecții metalice, din lemn, vestimentație din lână, etc . Plaja Espinho Porto este locul potrivit pentru cei care iubesc să-și petreacă timpul liber în calm și liniște, făcând  turism pe plajele Portugaliei . În ultima perioadă de timp, tot mai mulți turiști străini vin să cunoască frumusețea acestei plajă și rămân fideli destinației în fiecare an . Plaja este situată la 15 km de orașul Porto . Cel mai ieftin mod de a avea acces la plajă este cu trenul . Terenurile de golf sunt o altă atracție majoră a plajei Espinho.

Mâncarea copioasă a portughezilor prezintă un alt motiv pentru care turiștii aleg să vin aici din nou și din nou.
Restaurantul Cozinha DO MANEL . Interiorul  este amenajat în stil rustic, cu gresie  și o mulțime de lemne, ceea ce este un indiciu  referitor la specificul bucatelor incluse în meniu . Acesta oferă preparate  portugheze  tradiționale , în mare parte fiind  pregătite  într-un cuptor cu lemne . Multe dintre felurile de mâncare sunt specialitati Porto , dar în lista de vinuri sunt incluse feluri din  toate regiunile Portugaliei.
Restaurantul  Bull & Bear  iese în evidență pentru bucătăria sa creativă și rafinatul  contemporan portughez . Decorul este la fel de delicat ca și  gustul bucatelor din  meniu.  Catalogul cu vinuri, de asemenea este vast, cuprinzând pănă la 150 de feluri.
Restaurantul Al Forno  Baixa este una dintre cele mai elegante restaurante din centrul orașului Porto , cu o atmosferă rece și relaxantă . La prânz, domină mai mult o atmosferă  informală și puțin mai rafinată pe timp de noapte. Meniul italiano-portughez este de invidiat.  Zona de luat masa are un design elegant, alcătuit din mobilier de culoare deschisă și include spațiu pentru un DJ în nopțile de weekend .
În cazul în care nu aveți unde să faceți un popas, țineți cont de existența următoarelor hoteluri, care sunt cele mai solicitate.
Hotelul  Malaposta  are patru etaje, cu un decor contemporan, situat în zona istorică și comercială Porto. Acesta a fost inclus, de asemenea, în Patrimoniului Mondial UNESCO , datorită numărului  mare de monumente și ruine istorice.
Tiara Park Atlantic Porto  este un hotel de lux,  cu 232 de camere pentru  oaspeți , cu un interior extrem de decorat, situat în centrul orașului .
Hotelul Grande Hotel da Povoa  este situat la 30 de minute de orașul Porto. Acest hotel istoric dispune de 84 camere si 2 apartamente , restaurant , bar și câteva săli de ședințe.

Pestisorul  01.03.2014

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu