Descriere Slovenia - Ghid turistic Slovenia - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Slovenia - Ghid turistic Slovenia

Destinatii > Europa > Slovenia

Republica Slovenia, situata in sud-estul Europei, in peninsula Balcanica, invecinata cu Austria in nord, cu Ungaria in nord-est, in sud-est si sud cu Croatia, iar in vest cu Italia si Marea Adriatica. Acest stat a apartinut Republicii Socialiste Federative Iugoslavia. Slovenia si-a procalmat independenta in Iunie 1991 s-a aliat cu O.N.U. in mai 1992. Republica are o suprafata de 20.251 km2, cu o polulatie de 1,97 mil. loc si cu o densitate medie de 99 loc./km2.

Capitala tarii este Ljubljana (populatie de 330.000 loc.), moneda euro, limba slovena si religia catolica.

Slovenia reprezinta inca, pentru multi, un taram putin cunoscut, dar odata ajunsi aici cu siguranta nu vor regreta o vacanta. Slovenia a facut parte din fosta mare Republica Iugoslavia, dar si-a cucerit independenta in 1991. Datorita faptului ca se invecineaza cu Italia, Austria, Ungaria si Croatia, a inceput relativ usor sa se dezvolte fara a fi influentata de ostilitatea evenimentelor politice din jur. in 2004 a aderat la Uniunea Europeana, iar din ianuarie acest an euro a devenit moneda nationala.

Slovenia este o tara muntoasa si isi imparte muntii cu Austria si Italia. tara este bine impadurita. Cel mai inalt varf din aceasta tara este aflat in muntele Triglav. Raurile Mura, Drava si Sava.
  Alpii Iulieni, muntii dominanti din Slovenia formeaza o granita naturala cu Italia. Muntele Triglav este cea mai inalta forma de relief din Slovenia avand 2863 m.
  Sud-vestul Sloveniei are o mica iesire, la marea Adriatica, lunga de 32 km de-a lungul Golfului Venetiei.

Populatia
  Slovenii, un popor slav, constituie aproximativ 88% din populatia republicii. Acestia au fost influentati de cultura germanilor si a austriecilor de la inceputul mileniului. Slovena este scrisa in alfabet latin nu ca si sarbii sau alte limbi slave. Majoritatea slovenilor sunt romano-catolici. Etniile sarbe(2%), croatii (3%) si alte grupuri (7%) constituie restul populatiei Sloveniei.
Pentru ca are o suprafata mica (20.273 km2), Slovenia se poate strabate foarte usor cu masina in orice directie, autostrazile fiind impecabile, fiind montate indicatoare pentru toate rutele posibile. De remarcat este Postojna, o localitate aflata la vreo 80 de km de capitala Ljubljana.
Postojna este renumita pentru extraordinara varietate de speleoteme (formatiuni de pestera cum ar fi stalactitele, stalagmitele, perlele de caverna etc.) intr-o mare gama de culori si forme. Speleotemele variaza din punct de vedere al dimensiunilor. Cele mai mici sunt tuburile si stalactitele care atarna din tavan; cele mai mari sunt stalagmitele si gramezile de calcit care cresc din podea. Pe pereti se pot vedea perdele de calcit. Stalactitele si stalagmitele se unesc si formeaza coloane.

Statiunea Internationala BLED
Cel mai popular loc, probabil, din aceasta tara balcanica, Bledul a sarbatorit in anul 2004, nu mai putin de 1000 ani de la prima atestare documentara.
Situat intr-un decor de basm, marginit din toate partile de crestetele Alpilor Iulieni, Bledul este inzestrat cu izvoare termale si cu un castel, cocotat deasupra unui lac cu o limpezime de clestar. In mijlocul lacului se afla o insula mica, singura insula a Sloveniei, adapost al unei biserici crestine seculare. Parte a Parcului National Triglav, lacul Bled este punct de atractie pentru nenumarati turisti. Punctele de atractie insa nu se rezuma doar la peisajul din Bled, ci si la posibilitatile de drumetie din preajma statiunii. Cascade, chei, lacuri glaciare, creste abrupte, toate se gasesc la indemana amatorilor de drumetii prin Parcul Triglav.
Cea mai mare parte a Alpilor Iulieni se afla in Parcul National Triglav.

Bohinj este punctul de plecare pentru numeroase drumetii montane; lacul Bohinj si Bohinjska Bistrica sunt un paradis pentru iubitorii de activitati acvatice. In imprejurimi exista partii de schi si trasee pentru schiori, de asemenea facilitati pentru ciclism montan, parapanta, alpinism sportiv etc. in localitatea Planica din apropiere, la adapostul muntilor inalti de doua mii de metri, cei mai buni sportivi la saritura cu schiurile intra in competitie in fiecare an.
Orasele din valea Sota, valea raului de smarald, Kobarid, Tolmin ii atrag pe cei care cauta liniste, dar si pe iubitorii de adrenalina. Aici sunt posibilitati de a practica numeroase sporturi acvatice, precum si alte sporturi ca parapanta, planorismul si ciclismul montan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu