Ghid turistic Split - Descriere Split - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Split - Descriere Split

Destinatii > Europa > Croatia > Orase

Split este un orasel in parte de sud a tarii (190.000 loc.) renumit pe plan turistic pentru monumentele de origine romana. Palatul Diocletian, Catedrala Catolica (fostul mausoleu al palatului) si Poarta de Aur sunt locuri care oglindesc istoria.
Orasul e inconjurat de ape din trei parti, la nord fiind strajuit de munti, formand astfel un colt de Paradis.
Croazierele cu vaporasul reprezinta si aici atractia principala, insulele salbatice devenind irezistibile turistilor.


Split
(italiana Spalato, [[dalma?a: Spalatro]]) este cel mai mare si mai important oras din Dalmatia, centrul judetului Split-Dalmatia. Cu o populatie de 188.694 locuitori (2001) este al doilea cel mai mare oras din Croatia.

Split traieste din turism, pescuit, vin si industriile hârtiei, chimica. Este de asemenea un punct de trafic pentru Dalmatia: în majoritatea insulelor din mijlocul Dalmatiei nu se poate ajunge fara a trece prin portul Split (de obicei se merge cu feriboturile Jadrolinija). Asta include si insule Brac, Hvar si Šolta, dar si Vis sau Lastovo care sunt mai distante. Aeroportul din Split în localitatea Kaštel-Štafilic este adeseori prima oprire pentru turistii din aceasta regiune.

Split este cunoscut pentru Palatul lui Diocletian si Catedrala sa cu faimosul turn cu clopot. În prezent, Split este locul unde traieste arhiepiscopul. În ciuda existentei vechii cetati antice Salona (astazi Solin) la nord de Splitul de astazi, constructia orasului a început prin palatul împaratului roman. Diocletian, care a condus între 284 si 305 a ordonat constructia sa în anul 300. În secolul VII, imensa cladire a fost inaugurata - primii cetateni ai asezarii Split s-au instalat în spatele zidurilor. Chiar si astazi, palatul constituie centrul orasului, plin fiind de magazine si piete, aflate în pe strazile fostului palat, iar catedrala (mausoleu în timpul lui Diocletian) se afla chiar în centrul sau.

Dupa aceasta, Split a apartinut o lunga perioada de Venetia (în secolul XIV si apoi din nou din 1420), pâna ce a cazut sub dominatia Austro-Ungariei în 1797. Provincia Dalmatia, s-a reunit mai târziu cu Croatia si Split este înglobat în aceasta (la acea vreme Iugoslavia) pâna în ziua de astazi. În timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, o parte din facilitatile portului au fost bombardate.

Split este considerat uneori capitala Dalmatiei, dar nu exista o asemenea unitate guvernamentala în prezen, si capitala traditionala este orasul Zadar.

Centrul vechi istoric si Palatul lui Diocletian din Split au fost înscrise în anul 1979 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO


Acest text a fost preluat de pe situl Wikipedia si este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire în conditii identice

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu