Cracovia este unul din cele dintre cele mai vechi orase din Polonia , in regiunea Polonia Mica, cu o populatie de peste 750.000 locuitori. Din anul 1999 este resedinta voievodatului Polonia Mica, inainte de aceasta data fiind resedinta Cracoviei.
Situat in Valea Vistulei superioare, actualmente capitala de voievodat, orasul-port, vizitat de peste 7 milioane de turisti este unul din putinele locuri in care opere inestimabilele de arta, adunate vreme de veacuri, nu au fost distruse in timpului razboi mondial. Numele Krakov (Cracovia) vine de la Krak,o capetenie tribala a locului,despre care legenda spune ca, dupa o lupta crancena, a rapus teribilul dragon, la poalele colinei pe care astazi se inalta cetatea Wawelun .
Orasul, cu denumirea oficiala de Capitala Regala Cracovia, este considerat una din principalele atractii turistice si culturale ale tarii, considerat de multi ca fiind inima Poloniei.
Cracovia are o istorie indelungata de aproape 1000 de ani aici se afla fosta resedinta a regilor polonezi care atrage un numar de peste 7 mil de turisti anual, centrul vechi al orasului fiind inscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO din anul 1978.
Catedrala Wawel este, posibil, cel mai istoric loc al Poloniei. Stilul este, in mare parte, gotic, datand din timpul domniei regelui Wladyslaw cel Scund (1306-1333) si a lui Kazimierz cel Mare (1333-1370). De asemenea, Sfantul Peter din Westminster, incarca si mai mult bagajul istoric al catedralei. Catedrala Wawel, sanctuarul national al Poloniei, a fost locul de incoronare al monarhilor Poloniei. Este, probabil, cel mai interesant loc din tara, impreuna cu adiacentul castel regal Wawel. Peretii sai, din secolul XIV, adapostesc o larga varietate de obiecte de arta, de la gotice la renascentiste, la baroce, la clasiciste, la moderne. Este, de asemenea, locul de inmormantare al mai tuturor persoanelor regale din Polonia, cat si a multor eroi, doi poeti, patru sfinti si un episcop din Cracovia. Centrul catedralei este ocupat de mausoleul Sfantului Stanislav - datand din 1630 - considerat ocrotitorul Poloniei. Tot acolo se gaseste si episcopul cracovian omorat in secolul XI de catre regele Boleslav II (1058-1079). Sicriul de argint al martirului (circa 1670) este ornat cu 12 scene, in relief, din timpul vietii cat si unele minuni postume. Mormintele de marmura ale unor prelati cracovieni (patru) din secolul XVII insotesc mormantul episcopului.
Catedrala Sf. Maria este cea mai bine pastrata catedrala din Cracovia si poarta hramul Adormirea Maicii Domnului; dateaza din anul 1220. Este usor de recunoscut dupa cele doua turnuri de inaltimi si modele diferite. Cele doua turnuri, sunt opera a doi frati. Arhitectul turnului mai mic si-a omorat fratele, posibil din invidie pentru faptul ca turnul sau era mai inalt si mai frumos impodobit. Mustrat de constiinta, acesta se va arunca putin mai tarziu de pe acoperisul catedralei. Turnul cel inalt al catedralei a strapuns cerul timp de mai bine de 600 de ani. Are 81 de metri inaltime, si este impodobit cu o spira gotica si o coroana aurita. Turnul a fost intotdeauna folosit de catre autoritatile cracoviene. Acestia au desemnat o echipa care sa supravegheze vremea si musafirii nepoftiti. De asemenea, este cunoscuta pentru altarul sculptat in lemn in secolul XV, de catre sculptorul german Veit Stoss. Aceasta sculptura impresionanta a fost realizata de artist spre sfarsitul secolului, intrebuintand stejar pentru baza si lemn moale pentru figurine. Are o latime de 11 metri si o inaltime de 13 metri. Inaltimea figurinelor este de 2.7 metri. Altarul este incununat de patru aripi, dintre care, doar doua sunt fixe. Altarul prezinta 12 scene cu bucuria Fecioarei Maria. Dupa inchiderea celor doua aripi, ies la iveala 12 scene ale Mariei indurerate.
Castelul Wawel, initial gotic, a fost transformat de catre Sigismund I, intre anii 1507-1536, intr-o resedinta regala impunatoare in stilul Renasterii.Intre secolele XIV-lea si al XVI-lea, edificiul a jucat rolul de palat prezidential al monarhilor polonezi, loc de incoronare si necropola a regilor. Astazi castelul adaposteste „Colectia Nationala de Arta”, alcatuita din tesaturi-tapiserii brodate cu fire de aur, pictura, ceramica, o impresionanta colectie de arme, precum si Tezaurul Coroanei, care cuprinde sabia de incoronare a regilor polonezi si, poate lucrul cel mai insolit, o colectie de obicte orientale, dintre care cea mai remarcabila este colectia de corturi di secolele alXVII-lea si al XVIII-lea, una dintre cele mai bogate din lume.
Catedrala Wawelska, ridicata intre anii 1320-1390, a fost locul de incoronare al regilor Poloniei, corpul gotic al bisericii fiind inconjurat ulterior de 18 capele, in stilul renastencist si baroc.Catedrala poseda cel mai mare clopot di Polonia, numit „al lui Sigismund”, cu un diametru de 2,48m, turnat in anul 1520, la comanda regelui Sigismund I.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------