Main menu:
Calatorul care a ajund in regiunile friguroase ale polilor si a avut norocul sa vada o ''aurora polara'' are sentimentul ca a fost pe deplin recompensat de natura pentru oboseala indurata.
Acest fenomen al naturii se petrece de regula noaptea în apropierea polilor, starnind in spectator o uimire, admiratie, costernare si multiple intrebari, carora cu greu li se poate raspunde.
De altfel, cine oare nu ar ramane uluit atunci cand, stand linistit in plina noapte, ar vedea deodata ca pe o anumita directie, bolta cereasa se impodobeste cu uriase draperii colorate feeric, cu cele mai patrunzatoare si intense culori, de la rosu aprins pana la verdele cel mai primaveratic?
Cum sa nu ramai inmarmurit cand aceasta lumina salta si coboara indelung, imprstiind in palpairi diamantine raze scantaietoare si sclipiri portocalii ce serpuiesc din inaltul cerului spre pamant? Cum sa nu-
Intradevar, de-
Dar sa incercam sa patrundem mai adanc in tainele acestor ''aurore polare'', sa vedem unde se formeaza si din ce cauza.
Aurorele polare sunt niste fenomene luminoase, impresionant de frumos colorate si de stralucitoare, care apar in unele nopti friguroase pe bolta cereasca.
Aceste fenomene au aspectele cele mai felurite: uneori apar stralucind sub forma de arcuri gigantice, alteori apar ca niste draperii de un verde ca smaraldul, marginite de franjuri rosii. In general freamata ca si cand ar fi perdele miscate de o mana uriasa. Timp de mao multe ore, acesta splendida iluminatie apare si dispare realizand un joc uluitor, aratind o data mai mult ca natura este un neintrecut fauritor de frumuseti.
-
Aurorele apar, de regula, in apropierea polilor terestrii si formarea lor este determinata de particulele electrice care vin din soare si de magnetismul Pamantului.
Multe vreme enigma acestor efecte luminoase aparute pe bolta cereasca a ramas nedezlegata. De-
Unul din primii invatati care s-
Pe baza indelungatelor sale cercetari, el a emis parerea ca fenomenul este determinat de descarcarile electrice in aerul rarefiat din atmosfera.
Astazi parerea marelui invatat rus este confirmata si de alti oameni de stiinta, care, extinzand cercetarile si repetand experimentele lui Lomonosov, au ajuns la concluzia ca intradevar aurorele polare, cu splenditele lor culori, nu sunt altceva decat fenomene luminoase care se datoresc bombardarii cu particule electrice, pornite din soare, a gazelor rarefiate din straturile superioare ale atmosferei.
Faptul ca aurorele polare apar de regula in jurul polilor pamantului se datoreaza magnetismului pamantului. De altfel, este stiut ca desfasurarea multor fenomene din natura si chia viata oamenilor de pe pamant este influentata in mare masura de magnetismul pamantesc.
In regiunile noastre, aurorele nu lipsesc cu desavarsire dar ele se produc atat de rar, incat constituie un eveniment cu adevarat unuic in viata unui om. Dar in regiunile polare sunt atat de frecvente, incat locuitorii de acolo mai ca nu le mai dau nici o atentie.
-