Misterele Triunghiului Bermudelor - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Misterele Triunghiului Bermudelor

Curiozitati > Curiozitati > Fenomene

Fie că este numit  "Triunghiul Diavolului", „Zona Crepusculară”, ori “Zona Deocheată”, în esenţă este vorba despre unul  şi acelaşi misterios   “Triunghi al  Bermudelor”. O  să vă întrebaţi de ce triunghi?!Pentru că din punct de vedere geografic, este format din trei colţuri, situate în Insulele Bermudelor, Miami  şi Puerto Rico. Pe parcursul timpului, aici s-au întîmplat fenomene greu de explicat, precum: dispariţia unor aparate de zbor, sau nave maritime, lucruri paranormale care contravin legilor fizicii şi pe care  specialiştii nu pot decît să le catalogheze drept aparţinînd fantasticului.
În ciuda acestui fapt, paza de coastă SUA, care urmăreşte fiecare eveniment  petrecut în regiune, insistă că  aceste “incidente” nu se întîmplă mult mai frecvent decît în oricare alt loc al lumii, prin care circulaţia este masivă. Ba mai mult, în ultima vreme se insistă,  tot mai mult,  că  mai sunt locuri martore a  diverselor  lucruri inexplicabile.


Spre exemplu, este vorba despre  Marea Diavolului, zona din apropierea Japoniei şi Vortexul de la Marysburgh. Această combinaţie,  poartă  denumirea de  "Triunghiul Marilor lacuri". Ceea ce leagă toate aceste trei locuri, sunt coordonatele perfect simetrice faţă de centrul pămîntului.
Traversarea   “Triunghiului Bermudelor”  a   început  mai demult decît ne putem închipui. Mai exact, odată cu descoperirea Americii.  La început, motivul traversării zonei a fost timpul favorabil, care  mîna corăbiile în direcţia necesară . Astfel,  acestea  trebuiau să plutească  spre nord, pînă la nivelul  Carolinelor, apoi să se întoarcă spre est, parcurgînd Atlanticul şi astfel ajungeau în Europa.  Chiar dacă, mai tîrziu, dezvoltarea tehnologiilor a permis  invenţia  motoarelor cu aburi, apoi a celor cu ardere internă, parcurgerea  acestui traseu devenise, mai că, o tradiţie.
Pentru a clarifica situaţia şi a linişti sipiritele încinse în jurul acestui subiect, paza de coastă SUA  vine cu explicaţia fenomenelor din “Triunghiului Bermudelor” : în acest loc, practic întotdeauna se atestă o vreme nefavorabilă. Cauza ar fi în curentul Golfului, care trece prin Triunghi, atunci cînd iese din Marea Caraibelor. Şi deoarece întotdeauna aici a fost un trafic maritim mare, în combinaţie cu vremea nefastă, se  ajunge  la atît de multe  catastrofe şi rătăciri  ale vaselor.
Originea  denumirii  de  “Triunghi al Bermudelor”
Primele menţiuni despre această zonă îi aparţin încă  lui  Cristofor Columb, care afirma despre licăriri neobişnuite la orizont.
Oficial însă, primele menţiuni documentare argumentate despre fenomenele din Triunghiul  Bermudelor a apărut în anul  1951, în rticolul lui  E.V.W. Jones. Pentru prima dată se  menţionează despre unele dispariţii ale vaselor şi  aparatelor  de zbor ce traversează regiunea. De asemenea, pentru prima dată, denumirea de "Triunghi al  Diavolului" a fost folosită de E.V.W. Jones. Ulterior, această noţiune mai apare în pasajele din revista Fate (Soarta) de George X. Sand. Abia în anul 1964, în revista Argosy, vorbindu-se  despre zona respectivă, se utilizează denumirea de "Mortalul triunghi al Bermudelor" . De atunci, locul  a început să fie cunoscut  sub denumirea actuală de “Triunghiul  Bermudelor”. Pe parcursul timpului, s-a extins faima despre  un număr mare de oameni, ambarcațiuni și avioane care traversînd triunghiul, au fost daţi dispăruţi. Totuşi cîte persoane, avioane sau nave au avut această soartă,  nu este cunoscut exact. Nu este sigură nici chiar dimensiunea triunghiului. Unii spun că ar fi de  500 000 de mile pătrate, pe cînd alţii-că ar fi de  pînă la de trei ori mai mult. Ideea este că unii includ  în triunghi  și Insulele Azore, Golful Mexic și Indiile de Vest. Părerile despre începerea dispariţiilor misterioase, la fel, sunt cotradictorii. Unii menţionează că acestea îşi au originea încă de pe timpul lui Columb. Este de remarcat, că  în ultimii 100 de ani, se cunoaşte despre scufundarea a   50 de  vase și 20 de avioane.
Cazurile  din Triunghiul Bermudelor au trezit interesul mai multor specialişti. Unii dintre cei cu fantezia bogată, susţin  că ar fi vorba despre  extratereștri, aparate antigravitaționale, vortexuri  care duc spre o altă  dimensiune etc. Cei care au o gîndire mai realistă, vorbesc despre cîmpuri magnetice, ori consecinţele gazului  metan provenit de pe fundul oceanului. Alţii găsesc explicaţia în condițiile  meteorologice nefaste precum:  furtuni, uragane, tzunami, cutremure, valuri mari, curenți etc. Personele cu adevărat foarte sceptice afirmă că  nu există nici-o corelaţie între miturile despre acest loc şi toate fenomenele ce se petrec aici, pentru că totul este evident dacă analizăm  dimensiunea zonei şi traficul de aici. Ba mai mult, conform spuselor acestora, se pare ca, multe  vase și avioane date dispărute în zona”Triunghiului  Bermudelor”, de fapt, nici n-au trecut pe acolo. La momentul de faţă, cercetările ştiinţifice nu au sugerat careva motive  ale  dispariţiilor misterioase.

Triunghiul Bermudelor a fost o zona a pericolului , a misterului si uneori a nenorociri de la descoperirea Antilelor de catre euoropeni . Incepand cu Cristofer Columb a fost evident ca in partea sa occidentala actionau forte insolite , eletromagnetice sau de alta natura .

In cadrul expeditiei sale Cristofor Columb a zarit   (apele luminiscente) din preajma insulelor Bahamas , apoi a zarit aparitia unei sfere de foc care a facut inconjurul corabiei sale . In acelasi moment busola s-a dereglat  , acul ei facea rotiri complete , spre marea stupefactie a omului de la carma .
In septembrie 1494 Cristofor Columb a observat un monstru marin in largul insulei Hispaniola , si a interpretat acest lucru , dupa obiceiul zimpului , ca fiind semn prevestitor de furtuna .
In iunie 1494 un ( vartej de vant ) ciudat I-a trimis la fund trei corabii dupa ce le-a facut ( sa se roteasca titirez de trei- patru ori ) …  fara sa fie furtuna sau mare agitata . In 1502 Cristofor Columb a cerut permisiunea guvernatorului insulei Hispaniol , sa arunce ancora in portul insulei , deoarece presimtise ca va urma o furtuna . El l-a sfatuit pe guvernatorul Boadbila sa nu trimita 30 de galioane pline cu aur si argint spre Spania . Guvernatorul nu l-a ascultat si le-a trimis , si la putin timp apierdut 26 dintre acestea .

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sase luni dupa acel eveniment au disparut 16 galioane intr-o furtuna brusca , caracterizata pri ceea ce numim noi astazi manifestari electromagnetice extraordinare .
              Cristofor Columb , datorita calitatilor sale de navigator , a reusit sa nu fie victima furtunilor ce bantuiau acea zona . Odata cand o tromba de apa gigantica s-a format intre doua dintre corabile sale , Columb I-a pus pe marinari sa recite Evanghelia dupa Ioan , lucru pe care l-au facut si coloana s-a resorbit .
              Lipsa unor mijloace de comunicare eficace din acea epoca nu a permis sa se considere ( disparute ) ambarcatiunile care s-au scufundat in Triunghiul Bermudelor din alte cauze decat activitatile piratilor sau furtunile bruste .

Extremitatea septentrionala a presupusului Triunghiul Bermudelor , descoperite 1515 , si-a semnalat existenta printr-un dezastru renumit datorita disparitiei inexplicabile a anumitor vase .
In anul 1609 salupa ( Sea Venturi ) s-a scufundat cu 7 pasageri si nu a mai fost vazuta niciodata .
Ameliorarea sistemelor de comunicare a permis abia in secolul al XIX –lea si al XX –lea , inregistrarea in jurnalele de bord a unor informatii conform carora numeroase pierderi survenite in aceasta zona ramaneau deosebit de tulburatoare , mai ales din cauza absentei epavelor sau a supravietuitorilor sau, dupa folosirea generalizata a radialului , a tacerii care invaluiau naufragiul vaselor . Unele dintre aceste disparitii priveau doar pasagerii , navele apareau in stare excelenta cu toate la locul lor .
Oricat de tulburatoare ar fi fost ele , aceste evenimente poate ar fi continuat sa imbogateasca legendele mari , daca nu s-ar fi observat ca si avioanele trebuiau sa faca fata unor conditii asemanatoare  cu cele ale vapoarelor , si disparand si ele intr-un numar considerabil .
              
Charles Lidberg a fost probabil unul dintre primii piloti care au observat aceste anomali . Cu ocazia zborului efectuat de aparatul (Spirit of Saint Louis) de la Havana pe continent , la 13 februarie 1928 . Lindberg scrie in jurnalul de bord ca cele doua busole au prezentat dereglari deasupra stramtorii Florida , in plina noapte ; roza vanturilor de la busola se rotea fara intrerupere . Ceata groasa  ma impiedica sa ma ghidez dupa stele. In zori am reusit sa-mi stabilesc pozitia , deasupra insulelor Bahamas , o abatere de aproape tre sute de mile de ruta mea .
              La cateva luni dupa aceea la 28 iulie 1928 un Fakker cu  aripi din lemn , mergand de la Hareana la Maiami , s-a prabusit in mare datorita unei variatii a busolri .
              In cursul deceniului care incepea in 1930 si la inceputul anilor 40 , s-au inregistrat frecventa dereglarii de busole precum si disparitii inexplicabile de avioane , inclusiv doua avioane militare .
              Totusi acest fenomen local a aparut in alta lumina abia dupa 5 decembrie 1945 cand incidentul bine cunoscut al zborului 19 a atras atentia publicului . Era vorba de cinci borbandiere ale fortelor aeronavale care decoleaza de la Fort Lauderdale pentru o misiune de antrenament . Aparatele au disparut in plin zbor , in timp ce avionul trimis in ajutor a disparut si el in zona in care bombardierele continuau sa lanseze masaje .

 Pierderea acestor avioane precum si a altor avioane -militare si comerciale – in aceasta zona , i-a facut pe observatori sa inteleaga ca acolo se petrec fenomene foarte insolite .
              Nu stim daca  in zona  au avut loc si inca mai au loc in continuare disparitii formeaza intr-adevar un triunghi , un dreptunghi , un trapez , desi tinand cont de anumite aspecte , el pare sa semena cu un triunghi . Unele pozitii ale unor avioane sau vapoare sunt in afara acestui triunghi . Totusi in general aceste mijloace de locomotie se indreptau spre acel triunghi imaginar .
              In unele cazuri cum ar fi cel al avioanelor si vapoarelor mai mici poate fi vorba de piraterie sau accidente din cauza unor erori de apreciere , manevre gresite sau curenti ducand spre grote submarine . Dar nici aceste lucruri nu pot da solutia disparitiei masive in aceasta zona .
              Intre anul 1800 si anul 1976 fiind consemnate 143 de disparitii .


Cele mai cunoscute cazuri de dispariţie a navelor şi avioanelor în zona “Triunghiului  Bermudelor”
· 1945, cinci avioane ale armatei, aflate în antrenament pe timp de furtună puternică, au dispărut. Acesta este primul caz de anvergură, care vizează  misteriosul triunghi. Mai tirziu, s-a descoperit că această furtună nu s-a înregistrat, de fapt, acolo. Totuşi, s-a încercat a fi căutată o explicaţie realistă la toate aceste dispariţii. Una dintre versiuni a fost că  pilotului principal C. Taylor i s-a defectat compasul. Dar s-au găsit dovezi că n-a fost chiar aşa. Adevărul este că şi copilotul nu-i mai funcţiona busola. Cînd  aceştia au fost contactaţi  pentru a verifica situaţia la bord, ambii au declarat că din senin, busolele au refuzat să mai funcţioneze. Dar, aceste avioane erau foarte puternice şi rezistente la intemperii, astfel încît trebuiau să funcţioneze bine. O altă versiune era că avioanele au fost dezorientate şi  lăsate, pur și simplu, fără combustibil. Dar şi această ipoteză şi-a găsit contraargumentele: navele aveau atîta combustibil, încît de permitea să facă un zbor de mii de mile. Chiar şi dacă se acceptă versiunea despre  careva defecte, este de remarcat că aceste avioane erau toate de tip  Avengers, ori aceasta înseamnă că,  în cazul întîlnirii unor obstacole, acestea au proprietatea de a pluti  în aer  90 de minute. Acest timp este suficient pentru echipaj să abandoneze avionul. În acest caz, misterele nu se încheie aici. Avionul de salvare, care a fost trimis pe urmele celor cinci nave, la fel a fost dat dispărut.
· 28 decembrie 1948, un avion Douglas DC-3  cu 32 de persoane aflate la bord  a fost dat dispărut, în timp ce zbura  la San Juan, Puerto Rico. Rămăşiţe ale navei n-au fost găsite nici pînă în prezent.
· G-AGRE Star Ariel a fost un avion al companiei engleze British South American Airways. La bordul avionului erau 13 pasageri şi 7 membri ai echipajului. Avionul a fost dat dispărut la  17 ianuarie 1949. În ziua cînd era programat zborul, condiţiile meteo erau calificate drept favorabile, de aceea nu poate fi găsită o explicaţie plauzibilă. Fragmente sau rămăşiţe ale avionului nu au fost găsite, acest fapt, sporind şi mai mult  misterul.
· Un alt caz inedit de dispariţie a fost cel al navei Sulphur Queen,  care transporta sulf  topit . La bordul acesteia se aflau 39 de membri ai echipajului care, se pare că  au disparut cu tot cu ambarcaţiunea, în apropierea coastei de sud a Floridei.Ultimul semnal primit de la Sulphur Queen a fost pe data de 4 februarie 1963. Cînd au fost desemnaţi toţi drept pierduţi, la locul posibilului incident au fost direcţionate ajutoare, care însă au găsit doar cîteva fragmente ale navei şi colaci de salvare care pluteau la suprafaţa apei.
· 28 august 1963, doua avioane KC-135 Stratotanker s-au ciocnit, prabuşindu-se  în Oceanul Atlantic. Se presupune că ciocnirea ar fi avut loc accidental.
Pe parcursul timpului, au apărut o mulţime de  articole, cărţi şi emisiuni de televiziune care tot mai mult făcea aluzie la misterul din “Triunghiului Bermudelor”. Totuşi, studiind mai aprofundat materialele despre mistriosul, dar  şi intens mediatizatul loc, acesta a juns la concluzia că  investigaţii serioase, practic nici n-au existat, toţi bazîndu-se pe unele versiuni ale predecesorilor, care era date drept incontestbile şi cele mai corecte. Totuşi, cel mai mult a contribuit la formarea acestui mit, scriitorul Charles Berlitz, care în anul 1974 a scris un bestseller cu tema “Triunghiului Bermudelor”. Kushe a studiat un raport de aproximativ  400 de pagini, pe care l-a realizat  Comisia de Investigații a Marinei, cu referire la cazul de dispariţie din anul 1945 şi s-a convins de faptul că specialiştii n-au rămas foarte uimiţi de cele întîmplate.  Charles Berlitz, însă, face o mulţime de speculaţii şi inventează, practic, toate evenimentele descrise în cartea sa. Kushe menţiona despre Berlitz: "Dacă Berlitz afirma că un vapor era de culoare roșie șansele ca acesta să fi fost de oricare altă culoare sunt aproape o certitudine." Un singur lucru n-a fost inventat, mai exact, numele de  "Mortalul Triunghi al Bermudelor", pe care l-a primit de la Vincent Gaddis, încă în anul 1964, în revista Argosy . Cu alte cuvinte,  istoria despre “Mortalul Triunghi al Bermudelor" din Oceanul Atlantic, n-ar fi devenit  atît de cunoscută, dacă n-ar fi fost mediatizată în toate sursele media posibile.
Un oraş antic descoperit în “Triunghiul  Bermudelor”
Acest oraş constă din Patru piramide mari, din granit, un sfinx şi mai multe monumente gravate.
În anul 2001, Pauline Zalitzki şi soţul său, Paul Weinzweig aveau obiectivul de a cerceta unele fenomene din adîncul Atlanticului. Mare le-a fost însă mirarea, cînd  au descoperit în adîncurile  Atlanticului,  ruinele unui oraş antic. Oraşul se afla la aproximativ 700 de metri adîncime sub apele Atlanticului, în direcţia nord de la coasta estică a Cubei . Inginerii maritimi, iniţial au privit sceptic la această descoperire, de aceea, pentru a a se asigura că este vorba, întradevăr,  despre un oraş antic, aceştia au trimis un  robot video, care i-a convins definitiv. Oraşul parcă ar fi o operă de artă, sculptată în granit, reprezentînd piramide enorme, un sfinx şi diverse monumente .Cercetătorii ar avea tendinţa să afirme că ruinele aparţin oraşului Atlantida.
Profesori de oceanografie, precum Robert Ballard, susţin că adîncimea la care este construit oraşul este prea mare, pentru a presupune că el a fost construit de oameni.Atunci apare inevitabila întrebare: cum a apărut el, în adîncurile Atlanticului?!
Ipoteze despre fenomenele misterioase  din  “Triunghiul  Bermudelor”
Oamenii întotdeauna au avut tendinţa de a da lucrurilor necunoscute o conotaţie misterioasă. La fel şi în cazul  “Triunghiul  Bermudelor”. Prima ipoteză a fost existenţa în zonă a  unor oameni de pe alte planete.
Nu mai puţin deocheată este versiunea precum că  guvernul SUA  foloseşte aceată zonă drept “teren de experimentare” pentru unele arme interzise. Ba  mai mult, aceştia ar avea relaţii cu extratereştii, care aduc furniza tehica cu pricină.
Una dintre cele mai captivante interpretări este aceea că “Triunghiul Bermudelor” ar fi o poartă care  teleporteză spre alte dimensiuni. Se zice că avioanele care trec prin punctul înzestrat cu aceste proprietăţi, momentan este  „aruncat” la zeci de mile de km. depărtare.
O ipoteză destul de mediatizată şi, totuşi, mai mult probabilă, este existenţa în “Triunghiul  Bermudelor” a unui cîmp magnetic foarte puternic. Acest fapt ar deregla vremea  prin apariţia fulgerelor, valurilor uriașe sau chiar a tornadelor.Şi deoarece locul este întotdeauna împînzit în ceaţă, odată ajunse aici, aparatele vaselor încep să cedeze, cîmpul magnetic puternic, atrăgînd tot ceea ce este din metal, inclusiv  vase și avioane.  
Conform Marinei  Americane, datorită Curentul Golfului, vremea se poate schimba radical într-un răstimp scurt . Astfel, poate fi ştearsă orice urmă a unei catastrofe.

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu