Fenomenul Cetii - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Fenomenul Cetii

Curiozitati > Curiozitati > Fenomene

Ceata este un fenomen meteorologic, care consta dintr-o aglomeratie de particule de apa aflate în suspensie în atmosfera în apropierea suprafatei solului, care reduce vizibilitatea orizontala sub 1.000 de metri.
La o temperatura data, cantitatea de vapori de apa din aer se poate mari substantial (de exemplu, în urma evaporarii intense a apei din sol), pâna când vaporii devin saturati.

De cele mai multe ori, vaporii de apa nu ating punctul de saturatie doar datorita evaporarii si/sau condensarii, dar pot deveni saturati prin racire, daca temperatura aerului coboara mai jos de asa-numitul "punct de roua", care este temperatura la care vaporii de apa din aer, aflati la o presiune constanta, devin saturati si încep sa apara primele picaturi de lichid. În aceasta stare, din cauza suprasaturarii, vaporii nu mai pot sa se afle numai în stare gazoasa si încep sa se condenseze în mici picaturi de apa care, fiind în suspensie în diferite straturi de aer aflate deasupra suprafatei solului, micsoreaza transparenta aerului, provocând fenomenul caruia i se spune ceata.
Atunci când vizibiltatea orizontala este cuprinsa între 1.000 m si 5.000 m avem de-a face cu fenomenul numit negura sau pâcla .


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Uneori particulele de apa din aerul de la suprafata solului refracta astfel lumina, încât acesta apare opalescenta, laptoasa.

Ceata este mai frecventa toamna si primavara, când temperaturile sunt mai scazute si vaporii ating starea de saturatie la o cantitate mult mai mica în unitatea de volum decât în timpul verii. Ceata se formeaza îndeosebi dimineata si seara.

Ceata se formeaza mai frecvent în vai unde temperatura este mai scazuta si umiditatea este mai mare.

Practic, ceata este un nor aflat în contact cu solul. Ceata se distinge fata de nori numai datorita faptului ca norul nu atinge suprafata pamântului. Acelasi nor, considerat astfel de la altitudini joase, poate deveni ceata la altitudini mai înalte, de exemplu la vârful unor dealuri sau munti.

Conditiile de formare a cetii sunt strâns legate de existenta concomitenta a umiditatii de la sol (între 90-100%), un vânt în general calm sau cu viteza de pâna la 3 m/s si a unei inversiuni termice (cresterea cu înaltimea a temperaturii aerului) la sol. Daca una din aceste conditii nu e realizata sansele de formare a cetii sunt foarte mici. Din punct de vedere al cauzei formarii cetii pot fi distinse cauze termice si cauze dinamice. Astfel, racirea radiativa produsa în timpul noptii poate fi enumerata ca principala cauza termica, iar advectia termica (deplasarea unei mase de aer cu o anumita temperatura peste o masa de aer cu temperatura diferita), ca principala cauza dinamica, însa pot exista si cauze complexe, având ca si origine mai multi factori.

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu