Cel mai mare sistem de pesteri - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Cel mai mare sistem de pesteri

Curiozitati > Superlative > Pesteri

Mammoth Cave-Flint Ridge System, cel mai mare sistem de pesteri (peste 300km explorati pîna în prezent, din care 263km apartin Pesterii Mamutului si peste 50km pesterii Flint Ridge), situat în partea de E a S.U. A. (statul Kentucky), în platoul Cumberland de pe latura vestica a muntilor A-palasi (Appalachian Mountains).
  
Pestera Mamutului este dispusa pe cinci nivele si desi se întinde pe o suprafata cu diametrul de numai 16km, lungimea salilor si pasajelor depaseste 260km. Pîna în prezent au fost depistate 225 de galerii, 47 de cupole si 23 de avene. Principala pestera, în care si intra la 11km V de orasul Cave City, masoara peste 6km lungime, 6 - 42m  latime si pîna la 12m înaltime. Cea mai mare sala (Rotunda) masoara 43,3 m lungime, 42,4 m latime si 12, 2m înaltime. Pestera Mamutului se caracterizeaza prin abundenta apei : exista trei riûri - între care Echo River, aflat pe cel mai coborît nivel, avînd între 6 si 18m latime si pîna la 7,5m ad. - ,  8 cascade, doua lacuri etc. Temperatura este uniforma în tot cursul anului : în jur de 12°C.
  
Complexul de pesteri cuprinde o mare varietate de formatiuni, datorate actiunii apei îndeosebi în calcar, dar si în travertin si alte roci. Dintre acestea se remarca Templul Regelui Solomon (King Solomon's Temple), Coloanele lui Hercule (Pillars of Hercules), Camera Vedetei (Star Chamber) s.a.  Avînd în vedere acest miraculos peisai subteran, cu sali, amfiteatre si scene naturale, draperii etc., nu este de mirare ca aici au fost sustinute concerte (violonistul norvegian Ole Bull, cîntareata suedeza Jenny Lind, supranumita "Privighetoarea suedeza"), s-au pus în scena piese de teatru (marele actor american Edwin Booth în rolul lui Hamlet), se oficiaza casatorii (la Altarul Miresei = Bridal Altar).
   
Au ghost descoperite mumii de amerindieni, probabil de origine precolumbiana.
  
Pesterile Flint Ridge s-au format în platoul cu acelasi nume în care peste straturile de calcar groase de aproape 100m se afla straturi de gresie sau din sisturi, fapt care explica în buna masura caracteristicile neobisnuite ale acestui sistem de pesteri în care abunda sageti verticale de grasie si sisturi, decoratii de sulfati, atractive stalactite si stalagmite. Printre pesterile din acest sistem se numera si Uriasa (Colossal), Necunoscuta (Unknown), Marele Onyx (Great Onyx), Cartoful (Potato), Pesterile Sarate (Salts). Punctul central si poarta de intrare a sistemului Flint Ridge este Pestera de Cristal a lui Floyd Collins (Floyd Collin's Crystal cave), care a descoperit-o în 1917 si si-a pierdut viata aici, în 1925, în cautarea unei alte intrari.
  
Intregul sistem de pesteri, Mamooth Cave - Flint Ridge, este inclus în Parcul National Pestera Mamutului (Mammoth Cave National Park), stabilit în anul 1941. Parcul este traversat de rîurile Green si Nolin, afluenti pe stînga ai fluviului Ohio. Pestera Mamutului a fost descoperita întîmplator, în anul 1809, de un vînator care urmarea un urs. Legatura acesteia cu complexul Flint Ridge a fost descoperita în ultimii ani (septembrie 1972).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu