Pestera cu cea mai mare sala din lume - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Pestera cu cea mai mare sala din lume

Curiozitati > Superlative > Pesteri

Carlsbad Caverns, pestera cu cea mai mare sala (Big Room = Marea Sala) : 1,2 km lungime, 200m latime si 87m înaltime. Este situata în SV Statelor Unite ale Americii (statul New Mexico), în muntii Guadalupe (Guadalupe Mountains), la SV de orasul Carlsbad de la care îsi trage numele. Partea explorata pîna în prezent din acest sistem de pesteri masoara 50km, din care 5km sînt accesibili vizitatorilor (pîna la primul nivel sse poate coborî si cu ascensorul). Se presupune ca ar fi cel mai lung sistem de pesteri de pe glob.

Salile sînt dispuse pe trei nivele : primul la 229m fata de suprafata, al doilea la 275m si al treilea la 309m. De plafonul Marii Sali, cea mai spectaculoasa, stau prinse stalagmite enorme între care se remarea Giant dome ("Marea Cupola"), care masoara 20m, si Twin domes ("Domurile gemene"), grup de stalagmite cu putin mai mici. Tot în Marea Sala se afla Fountain Basins ("Bazinele Fîntînii ), mici lacuri (15m lungime, 3m ad.) deosebit de limpezi. Dintre celelalte sali se remarca Queen's chamber ("Camera reginei"), The King's palace ("Palatul Regelui"), The Green Lake room ("Sala Lacului Verde"), Papoose room ("Sala copilului amerindian") - toate împodobite, ca si Marea Sala, cu stalagmite, stalactite si alte concretiuni calcaroase (perdele, draperii s. a.).
În Bat cave ("Pestera liliacului") îsi gaseste adapost în lunile de vara o colonie de cîteva milioane de lilieci. Dealtfel pestera a fost descoperita întîmplator, în anul 1901, de catre cowboyul Jim White care urmarea un grup al acestei colonii de mamifere nocturne zburatoare. Datorita eforturilor depuse de el, sistemul de pesteri a fost declarat monument national în 1923 si parc national (Carlsbad Caverns National Park) în 1930.

------------------------------------------------------------------------------------------------------


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu