Ghid turistic Hawaii - Descriere Hawaii - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Hawaii - Descriere Hawaii

Destinatii > America de nord > Statele Unite ale Americii > Insule

Hawai este cel mai sudic stat al Statelor Unite, alcatuit din insule si cateva ostroave situate in apropierea centrului Pacificului de Nord. Statul este format din 8 insule principale si 124 ostroave, recife si bancuri de nisip. Honolulu este cel mai mare oras si capitala statului Hawai.

Statul Aloha, numit oficial Hawai devenind cel de-al 50 stat al Statelor Unite pe 21 august, 1959, ocupa un teritoriu de origine vulcanica. Mici suprafete situate deasupra nivelului marii sunt alcatuite din calcar provenite din recife de coral, formate in vremea cand nivelul marii era mai sus. Peisajele din Hawai includ munti cu altitudinea de 4000 m, plaje superbe inconjurate de palmieri, faleze si canioane, paduri dese si arbusti. Statul Hawai este format dintr-un sir de insule care se intind la circa 2600 km, intre insula Hawai din sud-est si insula Kure din nord-vest. Statul are o suprafata de 16.729 km patrati, inclusiv 93 km patrati de ape, cu o inaltime medie de 920 m.

Aproape toata suprafata o reprezinta 8 insule principale: Hawai, Maui, Kahoolawe, Lanai, Molokai, Oahu, Kauai si Niihau. Spre nord-vest de insule se extinde un lant de ostroave, recife de corali si bancuri de nisip. Cel mai mare din acestea este Laysan, care are o suprafata de 400 de hectare.
  Insulele Hawai , reprezinta varfurile unor munti acvatici care fac parte dintr-un mare lant care cuprinde vulcani stinsi sau activi.

Insulele principale


Hawai, sau Insula Mare, este aproape de doua ori mai mare decat celelalte la un loc. Are o forma triunghiulara si se intinde pe o suprafata de 150 km de la nord la sud si 122 km de la est la vest. Insula este o formatiune muntoasa cu doua varfuri vulcanice, Mauna Loa si Mauna Kea. Pe langa marele strat de lava dezgolit si vai sterpe acoperite de cenusa vulcanica, care acopera o mare parte din insula, Hawai are mari suprafete de paduri tropicale, numeroase cascade si mari intinderi de pasuni.
Maui este numita si Insula Prietenoasa datorita ospitalitatii locuitorilor. Regiunea din partea de est este o suprafata muntoasa cu altitudinea de 1512 m, pe lungimea coastei nord-est stancile ajungand la o inaltime de 1000 m deasupra nivelului marii. Partea vestica este alcatuita dintr-un vulcan cu o inaltime de 503 m. O parte insemnata din acest munte este un platou jos, folosit pentru cultivarea palmierilor si atragerea turistilor. In partea de nord a insulei se afla Kalaupapa, o asezare pentru oamenii suferinzi de lepra.

Lanai, cunoscuta si ca Insula Palmierilor, a fost o mare plantatie de palmieri, deschisa de putin timp turistilor. Este o insula deluroasa care se ridica treptat la o altitudine de 1027 m deasupra nivelului marii. Candva pamantul a fost folosit numai pentru cresterea vitelor.
  Oahu, numit si Locul de adunare, este locul a  870.000 de oameni, sau a trei sferturi din populatia statului. Insula este alcatuita din doua lanturi paralele de munti, Waianae in vest si lantul Koolau in partea de est, despartite de un platou jos. Muntele Kaala este cel mai inalt reper din Oahu, cu o altitudine de 1227 m in lantul Waianae. Lantul Koolau atinge o inaltime maxima de 946 m. Honolulu este situat intr-o stramtoare la baza lantului Koolau. In apropiere se afla trei puncte geografice, Punchbowl, Diamond Head si Koko Head, acestea fiind urmele unor cratere vulcanice stinse.
  Kauai, cea mai verde insula, este numita si Insula Gradina, cea mai pitoreasca insula, cu o suprafata formata din canioane, cascade si o vegetatie luxurianta. Inaltimea maxima o detine varful Kawaikini cu 1598 m. De-a lungul timpului raurile au sapat in sol dand nastere unor canioane abrupte precum canionul Waimea, care este punctul de atractie al insulei, cu o lungime de 16 km si peretii colorati in diverse nuante si o inaltime de 800 m. Kauai a constituit platoul de filmare pentru cateva filme, precum King Kong, Riders of the Lost Ark si Jurasic Park.
  Niihau este proprietatea privata a Familiei Robinson, urmasii doamnei Elizabeth Sinclair si familiei, care a primit-o de la guvern in anul 1864, fiind inchisa turistilor.
  Kahoolawe, cea mai mica insula din cele opt, cu o altitudine maxima de 450 m, este stancoasa si putin verde, in special in partea mai inalta a insulei. Insula a folositca punct de reper de catre flota Statelor Unite incepand din anul 1941 pana in 1994, cand a fost cedata statului Hawai.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu