Hoover Dam cunoscut si ca "Stavilarul de beton" este un baraj imens din beton in forma de arc de cercsituat pe raul Colorado, pe granita dintre statele Arizona si Nevada din Statele Unite ale Americii. Inceput in 1931 si terminat in anul 1935, barajul era cea mai mare structura de beton si cea mai mare sursa de producere a energiei electrice din lume.
Constructia este situata la 48 km sud-est de las Vegas si poarta denumirea proiectantului acestei megastructuri-Herbert Hoover.
Ideea construirii barajului a prins contur la sfarsitul secolului XIX, atunci cand locuitorii cu toate ca traiau in desert erau din cand in cand inundati de raul Colorado, iar pentru eliminarea acestui fenomen, au propus construirea unui stavilar care sa opreasca apa si tot odata pentru folosirea acesteia pentru irigatii, dar si pentru producerea de energie electrica.
Cu toate ca ideea era una deosebita, oamenii din Mid-West si Est nu prea erau de acord ca sa se consume din resursele guvernului federal pentru ceea ce, considerau ei, era o problema strict a western-ilor, aici apa fiind la fel de valoroasa precum aurul, trebuia ca pentru acest proiect sa se puna de acord sase state vecine. Meritul acestui acord intre state a revenit politicianului J Edgar Hoover, aducand la masa tratativelor statele implicate in realizarea proiectului.
Pentru constructia acestui stavilar au fost cooptate patru firme unite intr-una singura, care impreuna cu experti geologi, hidrologi si ingineri sa cada de acord asupra variantei optime de proiectare. gasindu-se in plin desert si un rau nenavigabil care il traverseaza, acestia au construit prima data un orasel in toata regula cu drumuri si cale ferata, pentru muncitori, denumit Boulder City. Situat in apropierea orasului Las Vegas, in putinele zile libere pe care le aveau muncitorii, mergeau aici pentru a se distra si relaxa, cheltuind banii pe jocuri de noroc, bautura si femei.
Constructia imensului baraj presupunea o cantitate enorma de beton, iar pentru transportul acestuia din alta parte necesita timp indelungat si cheltuirea unor fonduri imense, astfel s-a pus bazele construirii unei fabrici de beton chiar langa baraj, care sa sigure necesarul pentru ridicarea barajului. Ridicat sub arsita desertului, constructorii s-au lovit de alta problema, intarirea betonului foarte repede datorita caldurii, asa ca pe langa fabrica de beton a trebuit sa mai construiasca inca una de gheata pentru racirea betonului, astfel megastructura a fost terminat cu 4 ani inainte de planificarea facuta de proiectanti.