Descriere Parcul National Yellowstone - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Parcul National Yellowstone

Destinatii > America de nord > Statele Unite ale Americii > Parcuri Nationale

Parcul Yellowstone infiintat in anul 1872, este primul parc national al lumii, o rezervatie in care se gasesc foarte multe specii pe cale de disparitie, dar si un loc aparte pentru pescuit pastravi, sau pur si simplu pentru a admira natura in toata splendoarea ei. In anul 1874 a fost permisa navigarea barcilor pe lacul Yellowstone, iar in 1916 s-a infintat Serviciul Parcului National.
Cu o suprafata de 2.2 milioane de acrii, Marele Parc Yellowstone se afla la granita statului Wyoming cu Montana si Idaho si este strabatut de fluviul de la care si-a luat numele, fluviu care formeaza aici Marele Lac Yellowstone.

De la infiintare si pana astazi, Parcul Yellowstone a suferit o multime de schimbari datorita influentei umane. Astfel in anul 1883 calea ferata ajunge in Yellowstone si odata cu ea, tot mai multi turisti, ceea ce a dus la necesitatea construirii unor hoteluri precum Marshall in anul 1880 sau Mammoth in 1885.

Haitele de lupi nu sunt des intalnite in salbaticia acestui parc de cand in perioada 1910-1926, aici au fost ucisi peste 126 de lupi, inclusiv pui in cadrul unui program federal de control al pradatorilor, in schimb caprele se gasesc in numar mare mai ales in Gardner River Canyon, intre intrarea de nord a parcului si izvoarele termale Mammoth sau Jackson Grade. Antilopele sunt des intalnite pe langa intrarea de nord a parcului dar si de-a lungul drumului intre liceul Gardiner si Corwin Springs, Montana. Reni din Yellowstone ii poti observa mai ales in coltul de nordest al parcului, Silver Gate sau Butte Creek. O alta populatie a acestui parc o constituie bizonii din zonele Madison,Gibbondar mai ales Firehole, Hayden Valley si Pelican Valley. Cerbii populeaza mai ales vaile Madison, Gibbon si Firehole, coyotii, vaile Lamar, Hayden si Firehole, iar vulturii aurii, toate aceste locuri. In mediul marin reprezentat prin lacul si raul Yellowsone cu numerosii sai afluenti, des intalnita este vidra.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Granitele parcurilor yellowstone si Grand Teton au fost fixate initial de intinderea spatiului geografic ci nu in functie de arealul salbaticiunilor care traiesc in parcuri. In anul 1970 doi biologi s-au decis sa inteleaga parcurile nu din perspectiva omului pentu care conteaza hotarele, gardurile si unitatile geopolitice ci din perspectiva ursilor grizzli care traiesc acolo dupa propiile lor reguli. Cei doi biologi au fost primi care au atras atentia asupra animalelor salbatice care traiesc in interiorul parcurilor si ca trasarea unei simple linii care sa delimiteze un grup de animale si habitatul lor de vara nu va mai fi suficienta. Strategiile de supravietuire a animalelor salbatice trebuie sa fie si ele administrate de cineva.
Din punct de vedere geologic, Yellowstone a traversat trei perioade vulcanice active, care au inceput in urma cu 2,1 milioane de ani, si care au format un platou vulcanic aflat la aproximativ 1.950 – 2.550 m altitudine deasupra nivelului marii, cea mai mare altitudine se inregistreaza in varful Vulturului (3.419 m). Cea mai importanta caracteristica a parcului este data de fenomenele geotermale : gheizerele, izvoarele termale, vulcanii noroiosi si mofetele.

IZVOARELE TERMALE ale mamutilor delimiteaza o regiune a parcului in care nu apar gheizerele, din cauza ca apa nu are temperatura necesara generarii unui asemenea fenomen. Avand totusi o temperatura de 167 grade Fahrenheit, 78 grade Celsius, apa creaza o serie de terase in travertine, ce uimesc vizitatorul prin culoare si maretie.

LACUL YELLOWSTONE
situat intr-o cadere vulcanica si aflat la o altitudine de 2.315 m fata de nivelul marii, are o lungime a tarmului de 176 km. Malurile si imprejurimile sale reprezinta mediul de viata al unor specii pasari : soimi, vulturi plesuvi, pelicani albi, cormorani. De altfel, pe mal se intalnesc adeseori si ursi grizzly si elani.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu