Descriere India - Ghid turistic India - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere India - Ghid turistic India

Destinatii > Asia > India

India este o republica situata in sudul Asiei (cea mai mare democratie a lumii dupa nr de locuitori) care se intinde pe o suprafata de 3.287.263 kmpsi are capitala la New Delhi. Este cea de-a doua tara ca numar al populatiei dupa China (1.103 mrd. locuitori).Tara este impartita in 28 de regiuni si 7 teritorii-unionale. Limba vorbitaeste hindusa si limba engleza. Moneda nationala este rupia indiana divizata in 100 paise.India este despartita de continentul Asiatic de catre lantul muntilor Himalaia formand singura un subcontinent.Rata natalitatii  a scazut in ultimii ani insa este foarte mare presupunandu-se ca pina in anul 2030 populatia Indiei sa depaseasca populatia Chinei.

Podisul Deccan ...................FFluviul Gange

În anotimpul cald temperatrile in
nordul tarii ajung la o temperatura de 40 grade celsius. Monsunul (ploi tropicale) apare in luna iunie si se domeleste spre lunile septembrie-octombrie. Iarna in partea de nord temp. medie este de 10-15 grade cu foarte putine preipitatii. In partea de sud a tarii exista o clima cu un singur anotimp ,cel calduros,cu temperaturi pe tot timpul anului in jurul a 24grade in ianuarie si 36 grade in iunie-iulie.

Tara se intinde de la baza muntilor Himalaia  in nord (cu cel mai inalt virf pe teritoriu indian la Nanda Devi 7816 m) pîna in sud la oceanul Indian. În nordul tarii sunt dominante padurile tropicale si plantajele pe cand partea de sud  intalnim o vegetatie subtropicala de mangrove. Indiei  apartin si insulele Lakkadive , Andamane si Nikobare. Faunei originale apartin specii de pasari si animale de o diversitate deosebita. Printre acestea ar fi tigrul bengalez, rinocerul si pecii de serpi veninosi precum Cobra.
Hindusii sunt majoritari in India cu un procent de 80% dar exista si o puternica religie musulmana reprezentata in proportie de 14% la nivelul populatiei. Crestinii au un procent de 2.4 %. Hindi ( limba vorbita in India ) este vorbita de appx.30% din populatie . Pe lânga aceasta exista 17 limbi regionale care au un statut oficial. Pentru ca sunt vorbite 24 de limbi diferite la o estimare de 1 milion de locuitori si pentru ca exista nenumarate dialecte si limbi vorbite regional ,limba universala folosita  ramane totusi engleza. Cu toate ca exista foarte multe scoli si universitati(204 universitati) nivelul invatamantului este foarte scazut cu 48%  analfabetism.

Criminalitatea in India are un nivel ridicat. În marile orase furturile au luat o amploare deosebita in ultimul timp . Exista bande bine organizate care au legaturi cu alte capitale asiatice si care castiga foarte multi bani prin prostitutie, trafic de droguri bani de protectie. In Centrul tarii exista o banda numita Dacoits care prefera jaful pe starzi si terorizarea satelor inconjuratoare.

India este cel mai mare exportator de ceai din lume. Bogatiile naturale ale tarii precum carbunii, titan, bauxita, metal, crom, mangan sunt in marea lor majoritate exportate catre tarile bine industrializate..67% din populatia tarii traieste din culturile de cereale si legume care se intind pe o buna suprafata a tarii. Caile ferate indiene ,o relicta a tmpului colonial sunt principalul mijloc de transport al tarii si se intind pe o distanta de 65.000 km. Strazile se intind pe o distanta de 2 milioane de km dar sunt doar pe jumatate asfaltate. Intre sate nu exista starzi cu asfalt. Cele mai importante porturi ale tariisunt Calcutta, Mumbai, Jawaharal Nehru si Kandla. Exista 5 aeroporturi internationale in New Delhi, Bombei, Mandras si Calcutta.
Pe langa rezervatiile de animale dintre care cel mai important ar fi Kaziranga National Parc in nord-estul tarii care are cateva  sute de exemplare de rinoceri-panzer(specie pe cale de disparitie),india ofera un numar mare de atractii istoricco-culturale. Dintre acstea amintim cateva temple cele mai vizitate:templele din Khajuraho,Madurai si Mahabalipuramprecum si renumitul TADSCH MAAHAL in Agra. Cele mai vizitate plaje sunt cele din Goa,Kerala si Madras.

Locatie
Asia de Sud, la marginea cu Marea Araba si Golful Bengal, între Birmania si Pakistan

Suprafata
în total: 3.287.590 kmp
Teren: 2.973.190 kmp
apa: 314,400 kmp

Hotare terestre
în total: 14,103 km
vecine: 4053 km Bangladesh, Bhutan 605 km, 1463 km Birmania, China, 3380 km, 1690 km Nepal, Pakistan 2912 km

Clima
variaza de la tropicala, în sud, pâna la temperata în nord,

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Oceanul Indian 0 m
mai înalt punct: Kanchenjunga 8598 m

Resurse naturale
carbune (a patra din lume), de minereu de fier, mangan, de mica, bauxita, minereu de titan, chromite, gaze naturale, diamante, petrol, calcar, teren arabil

Populatia
1,147,995,904 estimatie iulie 2008

Boli infectioase
gradul de risc: ridicat
alimente sau de apa: diaree bacteriana, hepatita A si E, si de febra tifoida
vectorborne boli: chikungunya, febra dengue, encefalita japoneza, malaria
boli de animale de contact: rabie
Nota: foarte patogenul H5N1 a gripei aviare a fost identificat în aceasta tara; ea reprezinta un risc neglijabil, cazuri extrem de rare dar posibile printre cetateni care au contact cu pasari (2008)

Grupuri etnice
Indo-arian 72%, Dravidian de 25%, mongoloid si alte 3% (2000)

Religii
Hindus 80.5%, Musulmani 13.4%, Christian 2,3%, 1,9% Sikh, alte 1,8%, nespecificate 0.1%

Limbi
41% hindi, bengali 8,1%, 7,2% telugu, marathi 7%, tamila 5,9%, 5%, urdu, gujarati 4,5%, 3,7% kanadeza, malayalam 3,2%, 3,2% Oriya, Punjabi 2,8%, 1,3% Assamese, Maithili 1.2 %, Altele 5,9%
Nota: engleza se bucura de statutul de asociat, si  este cea mai importanta limba in comunicari politice si comerciale; Hindi este limba nationala si limba primara vorbita de 41% din oameni; exista alte 14 de limbi oficiale: bengali, telugu, marathi, tamil , Urdu, gujarati, malayalam, Kannada, Oriya, Punjabi, Assamese, Kashmir, sindhi, si sanscrita; Hindustani este o varianta a Hindi / Urdu vorbite pe scara larga în întreaga India de nord, dar nu este o limba oficiala

Nume de tara
forma conventionala lunga: Republica India
conventionale scurt formular: India
locale de forma lunga: Republica India / Bharatiya Ganarajya
locale scurt formular: India / Bharat

Guvernul de tip

republica federala

Capitala
nume: New Delhi
Coordonate geografice: 28 36 N, 77 12 E
diferenta de timp: UTC 5.5

Subdiviziunile
28 state si 7 teritorii uniune *; Insulele Andaman si Nicobar *, Andhra Pradesh, Prahova, Assam, Bihar, Blaj *, Chhattisgarh, Dadra si Nagar Haveli *, Daman si Diu *, * Delhi, Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu si Kashmir, Jharkhand, Karnataka, Kerala, Lakshadweep *, Madhya Pradesh, Maharashtra, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Orissa, Puducherry *, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Tamil Nadu, Tripura, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Bengalul de vest

Independenta
15 august 1947 (de la Marea Britanie)

Ziua Nationala
Ziua Republicii, 26 ianuarie (1950)

Executivul
sef de stat: Presedintele Pratibha Patil (din 25 Iulie 2007); Vice Presidinte Hamid ANSARI (din 11 august 2007)
cap de guvern: Primul-ministru Manmohan Singh (din 22 mai 2004)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu