Ghid turistic Insula Tenerife - Descriere Insula Tenerife - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Insula Tenerife - Descriere Insula Tenerife

Destinatii > Europa > Spania > Insule

Insula Tenerife este cea mai mare dintre insulele Canare.  Datorită  amplasamentului său  favorabil, insula Tenerife oferă turiştilor o gastronomie bogată în preparate din peşte,  precum: bocinegro, Salema, Caballa, sardine, etc.  De asemenea, fructele de mare sunt preparate după o reţetă specială, fie că fierte, pregătite "a la espalda”(tăiate de-a lungul  în 2 părţi egale), sau "a la Sal" (reţetă, conform căreia  fructele de mare sunt coapte în sare). Peştele este consumat cu o garnitură specifică, numită ”sos Mojo”(el poate fi de diverse culori şi, respectiv, din diverse ingrediente. Spre exemplu: Mojo verde se prepară din: coriandru, pătrunjel și usturoi, iar Mojo roşu dintr-o combinaţie de ardei iute și dulce) şi cartofi zbîrciţi(această stare a cartofului se obţine prin fierberea lor în apă foarte sărată, pînă în momentul în care deasupra cartofului se formează o crustă din sare).

Mâncaruri specifice insulei Tenerife

Mai există anumite produse populare pe insulă şi care sunt utilizate, din abundenţă, în retetele culinare specifice insulei Tenerife. Este vorba despre: migdale, brînzeturile şi şofran.
Brînzeturile produse aici se consideră a fi cele mai calitative. Turiştii, au posibilitatea să guste din astfel de sorturi, precum: brînzeturi moi, afumate, de capră, vacă, oaie. În total, insula produce 75 de feluri de brînzeturi, dar cele mai cotate sunt brînzeturile de capră, care se remarcă pentru dulceaţa lor şi aroma unică. Cu cîţiva ani în urmă, mai bine zis în anul 2008, brînzeturile de capră produse în Tenerife au participat la un concurs internaţional, petrecut în Dublin, Irlanda, unde s-a  încumetat de premiul mare şi de  titlul celor mai calitative brînzeturi din lume. De asemenea, Tenerife se remarcă pentru vinurile sale. În perioada secolului VI-VII, economia insulei se menţinea anume pe baza acestei activităţi. Vinurile din Tenerife sunt expediate spre realizare în cele mai mari ţări ale Europei. Tenerife include 5 mari zone  viticole, printre care se numără: Valle de La Orotava, Abona, Tacoronte-Acentejo etc.  În unele surse literare aparţinînd  lui William Shakespeare, se face referire la vinurile produse aici,  a căror aromă este fără precedent.
Astăzi, turismul este una dintre sursele principale de profit pentru Tenerife. Anual, numărul vizitatorilor depăşeşte  3 milioane. Cei mai mulţi dintre aceştia  provin din: Spania, Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda etc.

Cele mai frumoase statiuni si plaje ale insulei Tenerife

Cea  mai mare parte a turismului este concentrat în sudul insulei, datorită temperaturilor mai înalte şi, respectiv, condiţiilor mai favorabile pentru dezvoltarea acestei ramuri. Printre  staţiunile renumite aici sunt:  
Playa şi Los Cristianos.
De curînd, aici  a fost adoptat un act de moratoriu  care are drept obiectiv ridicarea nivelului serviciilor turistice, precum  şi protejarea şi dezvoltarea unui mediu ecologic pentru localnici şi turişti.

Acest moratoriu susţine construirea  hotelurilor cu o gamă mult mai diversă de servicii, precum: terenuri de golf, săli pentru Congres, în cazul în care hotelul este gazda anumitor delegaţii, precum  şi limitarea construcţiilor cu un nivel scăzut de confort şi divertisment. Una dintre cele mai rîvnite plaje din regiune este
Costa Adeje, care  pe lîngă nisipul fierbinte, oferă o multitudine de posibilităţi de a petrece timpul liber: golf, parcuri acvatice, teatre, centre comerciale, restaurante, baruri şi cluburi de noapte. Partea de nord a insulei, datorită climei respective, este mult mai verde şi mai luxoasă. Dintre toate oraşele, cartea de vizită poată fi considerată oraşul Puerto de la Cruz. Deşi s-a încercat păstrarea atmosferei oraşului vechi, începînd cu anul 1960, a fost  inevitabilă dezvoltarea ccelerată datorită “exploziei turistice”. Cele mai mari influenţe s-au resimţiti din partea Europa de Nord. Astfel, oraşul a devenit unul confortabil şi cosmopolitan. Astăzi, în partea nordică predomină turismul german şi spaniol.

O altă plajă de excepţie este
Plaja Troya. Aceasta a fost prima plajă de la Costa Adeje. Majoritatea turiştilor aleg anume această plajă, pentru că este cunoscută pentru practicarea sporturilor de apă. De asemenea, plaja dispune de  un serviciu de salvamari, șezlonguri și umbrele de soare pentru închiriere,o  parcare, restaurante, baruri, duşuri, vestiare și o stație de taxi și de autobuz.
Plaja La Enramada este o plajă cu pietriș  vechi,  care a fost remodelată  pentru a face  scăldatul mai uşor. Aceasta a fost acoperită în continuare  cu nisip fin, măcinat din petrele originale de pe fundul mării.

O altă plajă renumită de pe insulă este  
Plaja Fañabe. Plaja este ideală pentru distracția  în familie, jocuri și, desigur, castele de nisip. Exista o multime de baruri și restaurante în apropiere. Vă puteți bucura, de asemenea, de baruri le pe plajă și de șezlonguri.
Tenerife nu duce lipsă nici de distracţie pe timp de noapte.  Spre exemplu, Clubul  de noapte Taboo este unul contemporan, cu o diversitate mare de stiluri muzicale, precum: house, funk, disco, etc. Pe lîngă cocktailurile care se servesc la acest club, mai puteţi beneficia de anumite gustări, pe care vi le propune bucătarul-şef şi care nu rămîn în urmă cu nimic de cele oferite în restaurante, astfel încît, carnea, peştele şi legumele vor avea un gust inedit.

Obiective turistice si Parcuri nationale pe insula Tenerife

Pe insula Tenerife se găseşte
vulcanul Teide, care este cel mai înalt punct  din Spania şi din insulele din Oceanul Atlantic. Acesta este al treilea cel mai mare vulcan din lume. Deşi ultima erupţie a avut loc în anul 1909, acesta rămîne încă activ.
În apropierea  acestei zone, se află un parc, numit
Parcul Național Teide, care se întinde pe o suprafaţă de 18900 ha.  Conform Institutului de Statistică (Instituto Canario de Estadística)acest parc este printre cele mai vizitate din lume, avînd aproximativ 3 milioane de vizitatori anual. Printre speciile de plante pe care le puteţi  admira aici, sunt: Spartocytisus supranubius- cu flori albe, Erysimum scoparium- cu flori violet, Echium wildpretii- florile pot ajunge la înălţimea de pînă la 3 m. Datorită amplasării în apropierea vulcanului, a altitudinii înalte, a temperaturilor sporite şi a lipsei de precipitaţii, plantele şi-au format adaptări specifice, precum: forma semisferică, reducerea suprafeţei expuse la soare, producerea florilor în abundenţă. Perioada înfloririi este la sfîrşitul lui mai, începutul lui iunie.
Mai există o serie de monumente valoroase pentru Tenerife.

Este vorba despre
Loro Parque, fondat în anul 1972 şi se întinde pe o suprafaţă de 13,5 ha. Loro Parque este situat la marginea oraşului Puerto de la Cruz Tenerife şi întruneşte o mare diversitate de specii de animale şi plante. Iniţial, Loro Parque era conceput ca o crescătoriede papagali, dar cu timpul, a devenit una dintre cele mai atractive puncte turistice de pe Insulile Canare. Loro Parque se remarcă prin mai bine de 40 de milioane de vizitatori până în prezent.  Cînd a fost proeictat, în anul 1972, parcul avea doar  1,3 hectare şi o colecţie de 4000 de papagali, precum şi alte 350 de specii de animale printre care: cimpanzei, marmote, jaguari, vidre, aligatori, flamingo, pelicani, căluţi de mare, rechini, etc.De asemenea, parcul se poate mîndri cu o grădină care prezintă mare interes pentru iubitorii de plante. Aici puteţi admira o gamă variată de  orhidei şi multe alte specii de plante scumpe.  Astăzi, pe lîngă lărgirea teritotiului pînă la 13,5 ha, s-a  mai adăugat o piscină, în care, periodic, au loc spectacole cu participarea delfinilor. Iar în anul 2008, proprietarul acestui parc a mai inaugurat unul,  deja în partea de sud a insulei Tenerife, pe care l-a numit Siam Park şi care pretinde a fi cel mai mare parc acvatic din Europa. Atenţie!Sunt interzise colectarea pietricelelor cu provenienţă din rocă vulcanică. Turiştii sunt întotdeauna urmăriţi şi pedepsiţi, în cazul în care nu respectă regulamentul.

Pe o suprafaţă de mai bine de 7 km , se întinde un alt parc, nu mai puţin atractiv-
Las Águilas-Jungle Park. Parcul este  speciaşizat atît în protejarea faunei, cît şi a florei. Parcul poate fi găsit uşor, acesta aflîndu-se în imediata apropiere  de plaja din Los Cristianos (Tenerife). Pe lîngă cele 500 de specii de animale întîlnite aici (lemuri, leoparzi, pisici de mare, tigri albi, pumas, cimpanzei,hipopotami, crocodili, lebede, papagali, vulturi, flamingo, berze,  etc) , veţi fi impresionaţă să descoperiţi adevărate “miracole ale naturii”: cascade, peşteri, tuneluri, lagune, poduri suspendate în aer  etc. Acest parc este administrat de o companie mare Aspro Ocio SA, care are o reţea de astfel de parcuri în toată Europa, cunoscute sub denumirea de Aqualand.

Localuri si restaurante pe insula Tenerife


Tenerife dispune de o gamp largă de restaurante, a căror bucătărie, bineînţeles, este specializată în prepararea bucatelor din fructe de mare(caracatiţă glaciară, midii fierte), dar, puteţi beneficia şi de bucate din cultura altor ţări, precum cea italiană, renumită pentru bucate precum: gazpacho, Kick-Ass lasagna, risotto, care are în calitate de garnitură  fructe de mare etc. Este convenabil pentru turişti, faptul că în restaurante, dar şi în cele mai mici cafenele, pe lîngă meniul în limba naţională, mai este altul în limba rusă, ceea ce face comanda mult mai simplă. De asemenea,chiar  dacă turiştii nu cunosc prea multă limbă engleză, nu este o mare barieră în comunicare. Deseori, chelnerii cunosc mai multe limbi, aşa încît, vă veţi înţelege numaidecît. În restaurante, pe lîngă deservirea la înălţime, mai există o serie de activităţi de divertisment: karaoke, dansuri flamenco, muzică live, concursuri etc.

Nu doar monumentele de pe Tenerife sunt cele care atrag turiştii, dar şi restaurantele, cafenelele, care propun o gamă variată de bucate, atît din spectrul naţional, cît şi internaţional.  Unul dintre aceste locuri este şi restaurantul
La Cupula . Locul impresionează  în  primul rînd prin atmosfera creată de designul uimitor al încăperii. Este vorba despre ferestrele  arcuite,  cu vitralii, care crează un caleidoscop de nuanţe, în continuă schimbare,  ca soarele ce se mişcă pe cer. Dacă doriţi, puteţi lua masa la aer liber, unde atmosfera casnică se combină perfect cu palmierii şi florile tropicale. La Cupula se diferenţiază de toate celelate restaurante prin ingredientele utilizate la prepararea unor bucate, aparent, destul de simple. Spre exemplu, pe lîngă carnea, peştele, supa tradiţională, bucătarul-şef adaugă  astfel de ingrediente secrete precum: Ravioli de crab maro, rădăcină Bonbon, sau flori de Limba mielului. Să nu uităm şi de vinul care nu trebuie să lipsească de pe masa dvs. În cazul în care nu sunteţi expert în alegerea vinului, puteţi să cereţi sfatul unui specialist, care se va afla acolo şi va alege vinul perfect în conformitate cu bucatele comandate.

Un alt loc inedit pentru o cină romantică, sau o întîlnire cu prietenii este
restaurantul Terrazas del Sauzal, care se remarcă pentru vinurile fine şi priveliştea uimitoare. Dacă alegeţi să luaţi prînzul în curte, atunci veţi putea să vă delectaţi cu priveliştea dealurilor, a  viţei-de-vie şi a livezilor care cresc  în regiune. Nu este de uitat nici meniul. Localul s-a făcut celebru pentru bucatele din carne de porc în sos de lapte şi deserturile din mere.  Sea Lounge este un  Bar  restaurant, situat între Los Cristianos (o plimbare de 10 minute cu  taxiul) și Las Galletas. Ceea prin ce se remarcă este  berea de o calitate înaltă şi pe toate gusturile.
În una dintre cele mai frumoase zone din Tenerife, se află  plaja Del Duque.  Încă un plus al acesteia este că se află în imediata apropiere de un hotel de 5 stele, cunoscut sub numele de Gran Hotel Bahia del Duque.  De-a lungul plajei, sunt instalate, bineînţeles :  șezlonguri, umbrele de soare, grupuri sanitare, vestiare și telefon.

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu