Descriere Japonia - Ghid turistic Japonia - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Japonia - Ghid turistic Japonia

Destinatii > Asia > Japonia

Japonia este constituita ca monarhie constitutionala si se intinde pe o suprafata de 377.801 kmp. Capitala tarii este orasul Tokio iar tara este impartita in 47 de prefecturi. Japonia are o populatie de 127.2 mil. de locuitori iar limba vorbita este japoneza. Moneda nationala este yenul divizat in 100 sen. Tara este asezata in Pacificul de nord de-a lungul coastei est-asiatice si are 4 insule pricipale pe linga care exista peste 4100 de insule mai mici. Japonia negociaza inca cu Rusia in privinta sudului insulelor Kurile. Cele mai importante insule ale tarii sunt Kyushu (42.073 kmp), Honshu (230.862 kmp), Shinshuu (18.792 kmp) si Hokkaido (87.511 kmp). În partea de sud se afla lantul de insulele Ryukyu carorra apartine si insula Okinawa. Tara insula are un relief muntos cu multe paduri (doua treimi din suprafata tarii). Cel mai mare munte este Fujiyama (munte vulcanic) 3776 m. Tara are cateva sute de vulcani dintre care doar 40 sunt inca activi. Japonia este instabila din punct de vedere geologic aici avand loc multe cutremure pe pamant si pe apa. Populatia este masata in principal in jurul oraselor Tokio, Kyoto si Osaka. În total exista 350 de parcuri naturale si 27 de parcuri nationale care ocupa o suprafata de 7.5% din teritoriul tarii.

În Japonia se intalneste vantul continental Polar si vantul maritim tropic. În partea de sud exista o clima tropicala calda pe cand in nord o clima temperata rece. Precipitatiile aici sunt mai mari decat pe contimentul asiatic. Primavara este anotimpul preferat de turisti datorita temperaturilor medii calde si a naturii superbe care se trezeste la viata. Se ntampla uneori sa apara taifunuri in apropierea insulei datorita incalzirii globale si a intretaierii celor doua mari vanturi cald si rece.

99% din populatie sunt
japonezi dupa care vin mici minoritati precum Ainu (bastinasii insulei Hokkaido). Exista si coreeni,chinezi si brazilieni. Peste 80% din japonezi sunt de credinta budista si Shitoista, 4% sunt crestini. Femeile in Japonia ocupa un loc traditional. Sunt in mod normal casnice si se ocupa de cresterea copiilor. Lucreaza pina la o varsta appx. de 26 de ani dupa care se marita si devin casnice. In ultimul timp insa tot mai multe femei vor sa urmeze o cariera precum Takako Doi care in 1991 a devenit prima femeie la conducera unui partid din Japonia. Traditiile de mii de ani au fost pastrate intr-o mare parte si japonezii pun mare baza pe aceste traditii.

Trenul este cel mai folosit mijloc de transport  in
Japonia. Caile ferate japoneze sunt bine dezvoltate si au in compozitia lor al doilea tren din lume ca viteza numit " Shinkansen ". Punctualitatea trenului este renumita precum si viteza lui. Linia de avion de la Tokio la Tschitose este cea mai frecventata cursa de avion din lume.

Japonia este o tara scumpa pentru turisti datorita cursului ridicat al yenului. Cei mai multi turisti vin din Corea de sud,Taiwan,USA,Marea Britanie si in ultimul timp si din China. Cele mai vizitate locuri sunt palatul regal din Kyoto,templele si gradinile din Nara. Orasele Tokio si Osaka atrag turistii nu numai prin tehnica si electronica gasita aici in avans fata de Europa si USA dar si prin o multime de temple si palate istorice relicve ale unei culturi de mii de ani. Pentru aventurieri recomandam insula Hokkaido,cu munti pitoresti care inca nu au fost atinsi de mana omeneasca.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial sa intamplat tragicul atac de la Hiroshima si Nagasaki.  In zilele noastre natura si oamenii si-au revenit din socul produs in urma cu peste 60 de ani  si au ridicat o multime de simboluri inchinate pacii si ceea ce insemna pentru ei. Inca mai exista ramasite ale unor cladiri din acele timpuri care poarta insemnele celui mai grav atac dat omenirii vre-o data.

Locatie
Asia de Est, insule lant între Oceanul Pacific de Nord si Marea Japoniei, la est de Peninsula Coreeana

Suprafata
în total: 377,835 kmp
Teren: 374,744 kmp
de apa: 3091 kmp
Nota: include Insulele Bonin (Ogasawara-gunto), Daito-shoto, Minami-Jima, Okino-TORI-Shima, Insulele Ryukyu (Nansei-shoto), si Insulele Volcano (Kazan-retto)

Clima
variaza de la tropicala în sud, pâna la rece - temperata în nord

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Hachiro-gata -4 m
mai înalt punct:
Mount Fuji 3776 m

Resurse naturale
resurselor minerale, peste

Populatia
127,288,416  estimatie iulie 2008  

Grupuri etnice
Japoneza 98.5%, 0,5%, coreeni, chinezi 0,4%, altele 0,6%
Nota: pâna la 230000 brazilieni de origine japoneza în Japonia au emigrat în anii 1990 pentru a lucra în industrii; unii au revenit in Brazilia (2004)

Religii
atât Shinto si budist de 84%, alte 16% (inclusiv crestin de 0,7%)

Limbi
Japoneza

Nume de tara
forma conventionala lunga: nici unul
conventionale scurt formular: Japonia
locale de mult timp forma: Nihon-koku/Nippon-koku
locale scurt formular: Nihon / Nippon

Guvernul de tip
monarhia constitutionala, cu un guvern parlamentar

Capitala
nume: Tokyo
Coordonate geografice: 35 41 N, 139 45 E
diferenta de timp: 9 UTC

Subdiviziunile
47 de prefecturi; Aichi, Akita, Aomori, Chiba, Ehime, Fukui, Fukuoka, Fukushima, Gifu, Gunma, Hiroshima, Hokkaido, Hyogo, Ibaraki, Ishikawa, Iwate, Kagawa, Kagoshima, Kanagawa, Kochi, Kumamoto, Kyoto, Mie, Miyagi , Miyazaki, Nagano, Nagasaki, Nara, Niigata, Oita, Okayama, Okinawa, Osaka, Saga, Saitama, Shiga, Shimane, Shizuoka, Tochigi, Tokushima, Tokyo, Tottori, Toyama, Wakayama, Yamagata, Yamaguchi, Yamanashi

Independenta
660 B.C. (fondator - de catre Împaratul JIMMU)

Ziua Nationala
Ziua de nastere a împaratului AKIHITO, 23 decembrie (1933)

Executivul
sef de stat: Împaratul AKIHITO (din 7 ianuarie 1989)
cap de guvern: Primul-ministru Taro Aso (din 24 septembrie 2008)

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu