Descriere Malaesia - Ghid turistic Malaesia - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Malaesia - Ghid turistic Malaesia

Destinatii > Asia > Malaesia

Malaesia este un stat situat in Asia de sud-est, cu o suprafata de 329.749 kmp. avand o poppulatie care numara aproximativ 19 milione de locuitori. Tara se invecineaza cu Thailnda la nord, Marea Chinei de Est la est, iar prin stramtoarea Malaca are frontiere maritime cu Indonezia si Singapore.
Malaesia se constitue din Malaezia de Vest, care este
Malaesia peninsulara (1131.598 kmp.) si Malaesia de Est care contine Sarawakul (124.449 kmp.) si Sabahul (73.710 kmp.) pe insula Borneo.

Malaesia este o monarhie constitutionala cu un guvern numit de parlamentul federal. tara este o federatie compusa din 13 state (11 state sunt situate în Malaesia peninsulara, iar doua - Sabah si Sarawak - sunt situate pe insula Borneo) si un district federal care cuprinde capitala Kuala Lumpur, centrul administrativ Putrajaya si Insula Labuan. Malaesia este o tara multietnica de 23 de milioane de locuitori, dintre care etnia malay (Bumiputra) este predominanta. Alte doua grupuri etnice importante sunt cele chinez si indian. Islamul este proclamat religie nationala. Limba de stat este Bahasa Melayu, a doua limba de larga circulatie fiind engleza.

În centrul peninsulei se intind munti cu depresiuni de ambele parti. Depresiunea estica este ingusta si impracticabila, iar cea vestica este mai lata si mai dezvoltata.
Cel mai inalt punct din malaezia de Vest este
Gunong Tahan cu o inaltime de 2189 m, dar in Malaesia de Est sunt varfuri mai inalte, cel mai mare fiind Gunong Kinabalu de 4101 m.
Cea mai mare parte din Sabah si Sarawak este muntoasa, impadurita si nepopulata.
Padurile tropicale acopera o mare parte a tarii, exploatarea acestora fiind o importanta sursa de venituri.

Malaesia este una dintre tarile care a inteles foarte repede ca turismul reprezinta o adevarata mina de aur: in doar cativa ani, numarul de turisti s-a triplat, iar veniturile din acest domeniu au crescut, in doar 16 ani, de peste opt ori.

In
Malaesia sunt nenumarate posibilitati de a petrece acolo un concediu si cu siguranta oricare turist ajuns acolo isi promite ca se va intoarce. Kuala Lumpur, capitala Malaesiei, este un amestec fascinant de zgarie nori, temple si constructii vechi, palmieri si vegetatie luxurianta, mall-uri in care te pierzi si in care iti poti petrece zile intregi. KL este un oras in care oricat de mult stai nu poti spune ca ai vazut totul. Emblema Malaesiei - turnurile Pentronas si Menaka KL (turnul de telecomunicatii) se vad de departe noaptea oferind un spectacol mirific.
Malaesia este urbanizata in proportir de 38%, dar exista mai multe orase importante, majoritatea de-a lungul depresiunilor de coasta: Kuala Lumpur, Ipoh (293.849 loc), Georgetown (248.241) si Jonore Bahani (246.395).
Ipoh s-a dezvoltat initial datorita industriei locale de exploatare a staniului, iar Jonore Bahani se afla intr-o regiune agricola bogata, aflat pe principala ruta spre Singapore.

Locatie
Asia de Sud-est, la marginea cu Thailanda si insula Borneo, la granita cu Indonezia, Brunei, în sud  Marea Chinei, la sud de Vietnam

Suprafata
în total: 329,750 sq km
Teren: 328,550 sq km
de apa: 1200 m² km

Hotare terestre

în total: 2,669 km
frontiera tari: Brunei 381 km, 1782 km Indonezia, Thailanda 506 km

Clima
tropicala; monsoon anual de sud-vest (aprilie pâna în octombrie) si nord-est (octombrie-februarie)  

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Oceanul Indian 0 m
mai înalt punct: Gunung Kinabalu 4100 m

Resurse naturale
cositor, petrol, cherestea, cupru, minereu de fier, a gazelor naturale, bauxita

Populatia
25,274,132 estimatie iulie 2008

Boli infectioase majore
gradul de risc: ridicat
alimente sau apa boli: diaree bacteriana, hepatita A, si de febra tifoida
vectorborne boli: febra dengue si a malariei

Grupuri etnice
Malaezian 50.4%, 23.7% chinezesc, indigene 11%, India 7.1%, altele 7,8% (2004 est)

Religii
Musulmani 60.4%, 19.2% budist, crestin 9,1%, 6,3% hindus, Confucianism, Taoism, traditionala chineza alte religii 2,6%, alte necunoscute sau 1,5%, nici unul de 0,8%  

Limbi
Bahasa Malaysia (oficial), engleza, chineza (Cantonese, Mandarin, Hokkien, Hakka, Hainan, Foochow), tamila, telugu, malayalam, Panjabi, Thai
Nota: în Malaezia de Est exista mai multe limbi indigene; majoritatea vorbite pe scara larga si acestea sunt:  IBAN si Kadazan

Nume de tara
forma conventionala lunga: nici unul
conventionale scurt formular: Malaesia
locale de mult timp forma: nici unul
locale scurt formular: Malaesia
fosta: Federatia Malaya

Guvernul de tip

monarhie constitutionala

Capitala
nume: Kuala Lumpur
Coordonate geografice: 3 10 N, 101 42 E
diferenta de timp: UTC 8 Nota: Putrajaya este mentionat ca centru administrativ, nu capitala; Parlamentul este localizat în Kuala Lumpur

Subdiviziunile

13 state (Negeri-Negeri, singular - Negeri) Johor, Kedah, Kelantan, Piatra Neamt, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor, si Terengganu; si un teritoriu federal (Wilayah Persekutuan), cu trei componente, orasul Kuala Lumpur, Labuan, si Putrajaya

Independenta
31 august 1957 (de la Marea Britanie)

Ziua Nationala
Ziua Independentei / Ziua Malaesiei , 31 august (1957)

Executivul
sef de stat: Sultan Mizan Zainal Abidin (din 13 decembrie 2006)
cap de guvern: Primul-ministru Abdullah bin Ahmad Badawi (din 31 octombrie 2003)

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu