Ghid turistic Mostar - Descriere Mostar - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Mostar - Descriere Mostar

Destinatii > Europa > Bosnia si Herzegovina > Orase

Mostar-oras in cantonul Hertegovina-Neretva situat pe raul Neretva, denumirea lui fiind data dupa vechiul pod cu turnuri Stari Most, turn care a fost distrus de Consiliul Croat al Apararii in timpul razboiului pe data de 9 noiembrie 1993 la ora 10.15 am.
In anul 2005 Mostarul numara o populatie de 127.000 de locuitori avand un procentaj egal de bosniaci si croati (34%) urmati de sarbi (19%) si yugoslavi (10%).
Incepand cu anul 1995 orasul este in reconstructie, fiind cheltuite peste 15 mil $ pentru restaurare, un proiect major il constituindu-l reconstructia Vechiului Pod la designul original precum si a structurilor istorice din vecinatate.

Infiintata in secolul XV cu întârziere de catre turcii otomani, Mostar a fost centrul administrativ al imperiului în regiunea Hertegovina. Imperiul Austro-Ungar anexat Mostar, în 1878. Dupa primul razboi mondial orasul a devenit parte a Regatului Iugoslaviei.

Dupa al doilea razboi mondial orasul a devenit parte din fosta Iugoslavie Partidului Comunist. În acei ani, mai multe diguri au fost construite pentru a valorifica puterea hidroelectrica de Neretva.

Exceleaza oras în domeniile de arta, bucatarie, muzica, teatru, muzee, si literatura. Orasul este locul de nastere al multor autori celebri, inclusiv Aleksa Santic, Ivan Zovko, Predrag Matvejevic, Polovina Himzo, si Martic Grga. Mostar este, de asemenea, pe scara larga sarbatorita în Lore, folosit frecvent ca decor pentru carti, filme si programe de televiziune. Dani Matice Hrvatske este unul din oras evenimentele culturale semnificative si este de obicei sponsorizat de guvernul croat si Guvernul Federatiei Bosnia si Hertegovina. Mostar gazduieste vara un alt eveniment sub umbrela care includ "Serile de Poezie Santic", "Mostar Festivalul de vara" si "Festivalul de Bosnia si Hertegovina coruri / ansambluri". Orasul este o casa de festival de muzica numit "Melodije Mostara" (Mostar Melodii), care a avut loc în fiecare an începând din 1995. Teatrul include festivaluri ca Mostarska Liska (organizat de Teatrul National din Croatia) si Festivalul International de Autor Poetica (Organizat de Teatrul Tineretului Mostar).

Cultura in orasul Mostar:

Hrvatski dom "Herceg Kosaca Stjepan"
Centrul de Cultura "Mostar
"Abrasevic" Centrul de Tineret
Music Center "Pavarotti-Mostar"
Croat Teatrul National Mostar (HNK)
Teatrul National (Narodno Pozoriste)
Mostar Teatrul Tineretului
Arhiva Hertegovina (de asemenea cunoscut ca arhiva judet)
Muzeul Hertegovina
"Aluminij" Galeria de Arta
"Herceg Kosaca Stjepan" Biblioteca
Biblioteca Copiilor
"Luka" Biblioteca
Aleksa Santic House
Corul Mostar


Harta orasului Mostar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu