Ghid turistic Sarajevo - Descriere Sarajevo - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Sarajevo - Descriere Sarajevo

Destinatii > Europa > Bosnia si Herzegovina > Orase

Capitala tari si cel mai mare oras se afla la Sarajevo ( 600.000 loc.), este situat in centrul tarii, facand parte din regiunea istorica a Bosniei, in mijlocul Alpilor Dinarici. Alte orase importante sunt Mostar, Jablanica si Tuzla.
Sarajevo este inconjurat de dealuri inpadurite si cinci varfuri principale. Cel mai inalt varf este Treskavica care are 2088 de metri, apoi Bjelasnica cu 2067 de metri, Jahorina cu 1913 metri, Trebevic cu 1627 metri si Igman care are o inaltime de 1502 metri. Ultimii patru poarta si numele de Muntii Olimpici. Orasul este situat la 500 metri peste nivelul marii, fiind celebru pentru diversitatea etnica, cu o populatie islamica, catolica si ortodoxa .
Orasul modern a fost construit ca o fortareta in sec. xv. fiind in  atentia internationala de cateva ori de-a lungul istoriei.
In anul 1914, in Sarajevo a fost asasinat Arhiducele Francisc Ferdinand al Austriei, fapt care a dus la declansarea primului razboi mondial. Sarajevo a stat sub cel mai lung asediu din istoria militara moderna, in timpul Razboiului din Bosnia, astazi, orasul in reconstrucie devine un centru important cultural si economic al tarii. In anul 1984 este gazda Jocurilor Olimpice de Iarna.

Sarajevo este localizat la 43°52'0?N 18°25'0?E? / ?43.86667, 18.41667, exact în centrul geometric al tarii (Bosnia si Hertegovia are forma de triunghi) si este parte a regiunii istorice Bosnia. Se afla în Valea Sarajevo, în mijlocul Alpilor Dinarici. Orasul este înconjurat de dealuri înpadurite si cinci vârfuri principale. Cel mai înalt vârf este Treskavica care are 2088 de metri, apoi Bjelasnica cu 2067 de metri, Jahorina cu 1913 metri, Trebevic cu 1627 metri si Igman care are o înaltime de 1502 metri. Ultimii patru poarta si numele de Muntii Olimpici. În medie, Sarajevo este situat la 500 metri peste nivelul marii.

Râul Miljacka este una dintre cele mai importante caracteristici geografice ale ale orasului. Curge din est spre centrul orasului, spre partea de vest, unde se varsa în râul Bosna. Miljacka mai este numit „Râul Sarajevo” iar izvorul râului Bosna, Vrelo Bosne aflat la vest de Sarajevo, este o alta atractie naturala si o destinatie populara pentru localnici si alti turisti[5]. Alte câteva râuri mai mici sau pârâuri curg prin oras sau prin vecinatatea acestuia.

Sarajevo este compus din patru subdiviziuni administrative (numite Opcina): „Centar” (Centru), „Novi Grad” (Noul Oras), „Novo Sarajevo” (Noul Sarajevo) si „Stari Grad” (Vechiul Oras). Pe lânga aceste subdiviziuni, Sarajevo mai include si municipalitatile învecinate, Ilidža si Vogošca. Orasul are o arie urbana de 141.5 kilometri patrati.

Clima

Amurg în SarajevoSarajevo are un climat continental blând, aflându-se între zonele climale ale Europei centrale, la nord si clima mediteraniana la sud. Temperatura medie anuala este de 9.5 °C, ianuarie (în medie -1.3 °C) fiind cea mai rece luna din an si iulie (în medie 19.1 °C) fiind cea mai calda. Cea mai mare temperatura a fost de 40.0 °C pe 19 august, 1946 iar cea mai mica a fost de -29.2 °C, la data de 22 ianuarie 1963. În medie, Sarajevo are 68 de zile de vara pe an (zile cu temperaturi mai mari sau egale cu 30.0 °C). În tot timpul anului sunt înregistrate precipitatii destul de consistente, Sarajevo având în medie, parte de 170 de zile de ploaie. Conditiile climatice bune au facut ca sporturile de iarna sa înfloreasca în regiune, cel mai bun exemplu fiind Jocurile Olimpice de Iarna din 1984, organizate în Sarajevo.


Acest text este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire în conditii identice

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Harta orasului Sarajevo
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu