Plzen - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Plzen

Destinatii > Europa > Cehia > Orase

Plzen (Pilsen în germana) este un oras din Republica Ceha, în orasul Boemia de Vest din regiunea Pilsen si al patrulea în populatie, dupa Praga, Brno si Ostrava. Orasul este renumit pentru berea sa Pilsener, Pilsner Urquell si plante,  Skoda fondata de Emil Skoda în 1859.

Geografie
Este situat la aproximativ 90 km sud-vest de Praga, un loc de confluenta a Radbuza, Mže, si Uhlava Uslava în Berounka.

Istorie
Pilsen arata la istorie pentru prima data în 976 ca scena de o batalie în razboiul dintre Boleslav Prince II si II, împaratul Otto a devenit un oras în 1295, fondat de Wenceslaus II. În timpul razboaielor husite a fost centru de rezistenta catolice la husitilor. Acesta a fost, fara succes, asediat de husitii de trei ori si au luat parte la Liga Catolica împotriva regelui George al Podebrad. Ceha de imprimare primul deschis în Plzen în 1468. În timpul razboiului de treizeci de ani orasul a fost luata de catre protestanti condus de contele Mansfeld în 1618 (a se vedea Batalia de la Pilsen) si nu a fost recuperata de la Imperial pâna în 1621. Albrecht von Wallenstein a facut sediul sau pentru iarna. Pilsen a fost din nou asediat de suedezi în 1637 si în 1648, dar nu a reusit sa-l ia.

La sfârsitul al doilea razboi mondial, 6 mai 1945, Plzen (Boemia de Vest si) a fost eliberat de trupele naziste a generalului Patton, mai degraba decât de catre Armata Rosie ca restul Cehoslovaciei.

Din a doua jumatate a anilor nouazeci în oras a existat o crestere puternica a investitiilor straine.

Plzen este un important centru economic si cultural al Republicii Cehe, case Universitatea de Vest din Boemia, cunoscut pentru Scoala de Inginerie, pentru Legea si Departamentul de Matematica Aplicata.

Monumente si puncte de interes


Sinagoga mare biserica gotica a Sf. Bartolomeu are cel mai mare turn clopotnita în Republica Ceha (102.3 m). A fost începuta în 1295, la momentul fondator al orasului, si sa încheiat în secolul al XVI-lea.
Coloana Ciumei, ridicat în 1681 în timpul unui focar, este situat în apropiere de Piata Market.
Palatul Imperial.
Renasterii Primaria a secolului XVI
Biserica franciscana în stil baroc a
Sinagoga, care este a treia ca marime din lume, dupa cele de la Ierusalim si Budapesta

Personalitati din Pilsen

Bedrich Smetana compozitor studiat în oras în 1840
Creator al reformelor economice ale Primaverii de la Praga, Ota Sik, sa nascut în Pilsen în 1919
Cehe Petr Cech jucator de fotbal sa nascut în Pilsen în 1982
Fostul nationale italiene de hochei pe gheata Pavlu Martin a fost nascut în Pilsen în 1962..


Acest text este preluat de pe Wikipedia si este disponibil sub licența Creative Commons cu atribuire și distribuire în condiții identice

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu