Ghid turistic Shanghai - Descriere Shanghai - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Shanghai - Descriere Shanghai

Destinatii > Asia > China > Orase

Shanghai – este cel mai mare oras din China si un centru important comercial pe continent. Orasul are o populatie de 13,5 milioane de locuitori.
Orasul este situat la varsarea fluviului Yangzi Jiang, in centrul Chinei, Shanghai a devenind un important centru financiar si comercial al tarii, dar si cel mai mare santier urban de constructii din lume. O macheta gigant a orasului este vizibila intr-o cladire speciala din Piata Poporului.

Astazi
orasul se mandreste cu peste 640 de zgarie-nori, in timp ce alti 300 sunt in constructie, o mare parte in noul cartier Pudong. Shanghai are al doilea zgarie-nori ca inaltime din lume, dupa Taipei 101, si anume Shangai World Financial Center cu o inaltime de 492m. Cartierul Pudong gazduieste industrii de varf alaturi de alte institutii financiare. Aici, arhitectura moderna are un stil aparte, in special la etajele superioare, unde exista mai multe resturante asemanatoare cu niste farfurii zburatoare.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Cu avionul
Shanghaiul are doua aeroporturi: Aeroportul International Pudong si Aeroportul Honggiao. Pudong este servit de zboruri internationale din toata lumea, mai ales din zona Asiei. Ajungând în Shanghai este cel mai usor zburând una din companiile de aviatie chinezesti. Daca veniti în Shanghai din alt oras chinezesc, majoritatea zborurilor ajung la Hongqiao.

Trenuri maglev în Gara Long Yang . Aeroportul Pudong este departe de centrul orasului, fiind situat în est. Totusi, este usor accesibil printr-un tren nou magnetic construit în Germania de Transrapid, care face doar opt minute între Pudong si centrul orasului (gara de metrou Strada Long Yang). Trenul este destul de scump, un bilet costând 75 RMB, desi merita din cauza ca este unicul tren maglev pentru pasageri din toata lumea si, desi scurta, este o experienta fantastica.

Daca nu vreti sa luati trenul, exista taxiuri de la aeroport, care fac între 30 si 60 de minute si costa de doua ori mai mult decât trenul. Din cauza asta, tot trenul Transrapid ramâne cea mai buna alternativa pentru turisti, mai ales ca este chiar o atractie turistica, fiind primul tren magnetic de tip "maglev" în uz comercial din lume. Daca sunteti pe un buget strâns, exista un autobuz de aeroport, care face peste o ora pâna în centrul Shanghaiului, dar care este cel mai ieftin.

De la Hongqiao puteti prinde un autobuz local pâna în centrul orasului.

Cu trenul
Desi China are o retea buna de trenuri, majoritatea trenurilor servesc numai orase chinezesti, ne fiind multe conexiuni internationale. Totusi, daca veniti din alt oras chinezesc, trenul este cea mai buna alternativa, fiind ieftin si destul de comod. Dar, nu asteptati, în multe cazuri, acelasi nivel de servicii si atâtea conexiuni ca si în Europa. Daca vreti sa calatoriti în China cu trenul,preferabil pe distante cuprinse între 50 si 600 km sa cumparati bilet la tren de tip T (este un tren rapid cu opriri doar în orasele importante,curat si servicii foarte bune) si atentie nu cumparati bilet la un tren de tip K (tip personal,iar de cele mai multe ori curatenia lasa de dorit). Pe distante mai mari de 700 km este recomandabil avionul.


Cu metroul
Shanghaiul are un sistem de metrou destul de extensiv si pentru un oras de marimea asta, destul de eficient. Sunt cinci linii de metrou, si retea este în constructie. În orele de vârf, metroul este foarte plin.Un bilet costa,în functie de distanta, între 3 si 5 RMB.

Cu taxiul
Ca în alte orase asiatice, sunt foarte multe taxiuri în Shanghai, si preturile sunt mici. Pentru ca transportul în comun este ori prost dezvoltat ori prea aglomerat, taxiul este de multe ori cea mai buna alternativa. Desi în general taxiul ofera cea mai rapida conexiune între doua locuri, în orele de vârf strazile sunt congestionate si de multe ori, soferii vor încerca sa pacaleasca turistii, ducându-i pe un drum mai lung ca sa le ceara mai multi bani.

De vazut
Concesia franceza si fosta asezare internationala
Bund-ul
Cartierul financier Pudong - în Pudong puteti vizita turnul de televiziune Oriental Pearl, care a fost construit în 1994 si este al treilea cel mai înalt turn din lume. Intrarea este 50 RMB. Turnul Jinmao, care coincidental este al treilea cel mai mare zgârie-nori din lume, este situat tot în Pudong, contine un restaurant la nivelul 88, de unde puteti vedea tot Shanghaiul. Intrarea este tot 50 RMB, sau 25 RMB pentru studenti.
Orasul vechi
Gradina Yuyuan

De cumparat
Shanghaiul este un oras ideal pentru cumparaturi ieftine, mai ales ca este oportunitate de târguire în majoritatea pietelor si magazinelor mici si mijlocii. Locuri bune pentru cumparaturi includ:

Strada Nanjing (Nanjing Lu) - cea mai mare si faimoasa strada de cumparaturi din oras, este situata în centrul Shanghaiului. Aici puteti gasi totul, mai ales haine, pantofi si bijuterii. Niste magazine sunt mai scumpe si nu întotdeauna permit târguiala. Dar, daca veniti în timpuri de ieftiniri, ca si Anul Nou Chinezesc si Saptamâna Zilei Nationale (1-7 octombrie) puteti gasi ieftiniri extraordinare, cu reduceri pâna la 90%!
Piata Xiangyang - printre cele mai faimoase piete de pureci din oras, aceasta vinde bijuterii, haine, DVD-uri, jocuri de calculator, ceasuri si posete, desi majoritatea sunt copii de firme internationale. Desi este o experienta unica, piata este mereu aglomerata cu lume si tinde sa fie obositoare din cauza asta. Totusi, preturile sunt foarte mici daca stiti sa va târguiti!

Adus de la "http://wikitravel.org/ro/Shanghai"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu