Descriere Bangkok - Ghid turistic Bangkok - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Bangkok - Ghid turistic Bangkok

Destinatii > Asia > Thailanda

‘’Oraşul îngerilor este locul unde, cu adevărat, puteţi simţi raiul pe pămînt. Nu este  o denumire desprinsă dintr-un roman SF. Este vorba despre un loc, cu adevărat, existent. În sud- estul Asiei, se găseşte unul dintre cele mai dezvoltate şi mai  exotice oraşe- Bangkok, capitala Thailandei. Oraşul este aglomerat, nu numai din punct de vedere al populaţiei (care în 2007   număra mai bine  de  8,160,522 locuitori), dar şi în ceea ce priveşte monumentele arhitecturale, centrele de divertisment etc.

Conform statisticelor, în fiecare an, ora
şul atrage mai bine de 15 milioane de turisti, ceea ce îi asigură întîietate printre destinaţiile turistice din întreaga lume. Bangkok  este un oraş  situat, totuşi, într-o zonă climaterică destul de caldă, cu temperaturi ridicate pe parcursul anului, iar în combinaţie cu densitatea înaltă a populaţiei (3.643,97 loc./km² ) crează o atmosferă greu de suporatat pentru unii şi, totuşi, deosebit de atractivă pentru cei iubitori de senzaţii tari. Pe de o parte, oraşul cuprinde o mulţime de monumente vechi, valoroase, iar pe de alta, hoteluri, temple şi alte construcţii impunătoare. Toate acestea, crează o combinaţie perfectă dintre vechi şi  nou, modern şi  tradiţional.

Aşadar, Bangkok vă poate oferi priveliştea unor  monumente de excepţie precum:
Marele Palat din Bangkok, care  este de o valoare arhitecturală şi spirituală enormă pentru locuitorii thailandezi, deoarece pe parcursul istoriei, aceasta a fost reşedinţa curţii regale şi a guvernului.  Situaţia dată s-a păstrat pînă în anul 1925, după care reşedinţa regală a devenit un alt palat, cunoscut sub numele de Palatul Chitralda. Ideea  de a construi un monument al timpului a venit din partea lui Rama I (cel care a pus temelia dinastiei Chakri). Aşadar,  lucrările de construcţie au început  în  mai, anul  1782, dar nu putem spune exact cînd s-au finisat, pentru că ceea ce admirăm  astăzi, este rezultatul muncii reprezentanţilor din mai multe dinastii. Elemente noi, vădit valoroase au fost propuse pe timpul lui  Rama al V-lea.
Cei care  deja s-au f
ăcut  cunoscuţi cu palatul, afirmă că, în primul rînd, merită a fi vizitat Templul Wat Phra Kaeo.  Acesta  păstrează statuia micului  Buddha, confecţionată în întregime din smarald şi  are mai bine de şapte secole, datînd încă din sec. al XIV-lea. Legendele spun că statuia  este rezultatul muncii zeului Vishnu, de origine hindusă. Acesta ar fi făcut-o  la cîteva sute de ani, după ce Budha a atins Nirvana. Pe parcursul istoriei, statuia a călătorit în mai multe ţări, precum  Sri Lanka, Birmania, Cambodgia apoi a ajuns şi în Thailanda. Dar călătoria ei nu s-a finisat aici. Ajungînd în Vientiane, este adusă în sfîrşit  acasă”, de către thailandezi, care  o păstrează cu sacralitate şi pînă în zilele de astăzi.
Originalitatea complexului , se datoreaz
ă şi faptului că  acesta este construit  aidoma unui oraş” (palatul) în interiorul altui oraş (Bangkok). Tot aici, puteţi vizita săli precum: Sala Boromabiman, Sala Amarin Vinichai (deosebit de luxoasă, păstrînd o comoară valoroasă, nu numai din punct de vedere spiritual ori istoric, dar şi material. Este vorba despre un tron din aur care îi lasă surpinşi pe cei ce aleg să viziteze locul). De asemenea, este de remarcat faptul că în stilul palatului se  îmbină atît  rafinamentul şi eleganţa dinastiei lui Rama, cît şi elemente  moderne în stil raj. Accesul în palat  nu este permis oriunde şi oricui. Unele săli,  sunt  destinate  întîmpinării oaspeţilor  de  valoare, altele, datorită tezaurului pe care îl păstrează, pur şi simplu,  nu sunt  destinate vizitelor. Dacă sunteţi de mai mult timp în Bangkok şi temperaturile ridicate sunt sufocante, atunci palatul  ar mai putea prezenta un  avantaj pentru dvs: este foarte răcoros şi timpul petrecut aici este o adevărată revelaţie.
Atenţie:
Este de men
ţionat că vizitarea palatului include şi anumite restricţii vestimetare şi de comportament. Spre exemplu, femeile care  vor  purta o vestimentaţie mult prea scurtă, sau mulată, vor fi nevoite  să  procure sau să închirieze un sarong. Este recomandată vetimentaţia largă, care acoperă în întregime mîinile, picioarele şi gîtul.

La fel, s-ar putea ca în apropiere de  Marele Palat, s
ă întilniţi persoane, aparent, destul de serioase, care vă atenţionează despre imposibilitatea de a avea acces în palat şi, bineînţeles, contra unei sume de bani, ei vă vor oferi nişte bilete. Nu vă prindeţi acestor  trucuri, pentru că palatul este disponibil întotdeauna pentru turiştii dornici de a admira splendoarea din interior.
A
şadar, dacă sunteţi în Bangkok, fie în trecere, fie pe mai mult timp, nu uitaţi să  vizitaţi Palatul Regal, cel mai valoros monument, nu numai al Bangkok-ului, dar şi al întregii Thailande.
Wat Arun este un templu numit în cinstea zeului Aruna. Statisticele arată că, acesta este cel mai vizitat templu al Thailandei, anual, aici înreginstrîndu-se cel mai mare flux de vizitatori. Şi nu în zadar! Turiştii, cu siguranţă, au ce vedea. În primul rînd, arhitectura templului, este una deosebită şi diferită de ceea ce veţi mai întîlni în Bangkok. Templul este acoperit  în întregime cu  bucăţi mici de porţelan, care strălucesc cu intensitate la lumina soarelui. Wat Arun, cuprinde, pe lîngă  templul principal, şi patru turnuri ce conferă vigoare şi măreţie acestei bijuterii arhitecturale.

O alt
ă operă de artă care îl reprezintă pe Budha, dar de această dată culcat, este Wat Pho. Templul propriu-zis, este cel mai vechi şi mai mare,  după caracteristicile sale, avînd în înălţime 15 metri, iar în lungime 43. Acesta a  fost realizat la comanda lui Rama I. Templul se găseşte în apropierea imediată a  complexului Grand Palace, mai exact,  în cartierul Rattanakosin. Originea denumirii de Wat Pho provine de la o mănăstire, unde, s-ar presupune că şi-a dus existenţa Buddha. Templul a suferit nenumărate schimbări pe parcursul timpului. Iniţial, aici se afla un centru de educație pentru medicina tradițional  thailandeză. Ba mai mult, statuile prezente aici, aveau menirea de a reflecta diverese poziţii de yoga. În realitate, ceea ce avem astăzi, este o restaurare a unui templu vechi- Wat Phodharam, care s-a aflat pe acelaşi amplasament. Activitatea a început în 1778, iar  în 1982, în timpul domniei lui Rama III, acesta a suferit schimbări de restaurare. Arhitectura templului este grandiosă.  Acesta are șaisprezece porți, care înconjoară complexul şi sunt păzite de giganţi chinezi, sculpataţi în rocă. Dacă am vorbi într-un limbaj  arhitectural, atunci, aici de îmbină diferite  stiluri și poziții””. Templul principal este construit pe o platformă de marmură, înconjurat de lei mitologici. Statuia îl reprezintă pe Buddha, în poziţie culcată, sprijinind capul cu mîna dreaptă, iar  peste statuia  zeului se înalţă o umbrelă  cu  șapte niveluri, care ar sugera autorităţile  Thailandei. La intrarea în această sală, mai bine zis în coridor, sunt amplasate  108 boluri, în care se spune că lăsînd  o monedă, vei avea parte de mult noroc.  Istoria vorbeşte despre faptul că templul ar fi fost pe vremuri,  prima universitate publică din Thailanda, unde studenţii erau instruiţi în domeniul religiei, științei și literaturii, precum şi a picturii murale și a sculpturii. Mai tîrziu însă, în 1962, aici s-a deschis  o școală de medicină tradițională și de masaj. În interioul templului chiar, puteţi admira diferite inscripții  medicale, care servesc drept bază de tratament. Pereţii sunt gravaţi cu 60 de imagini, 30 dintre care sunt destinate părţii din faţă a corpului uman, iar cealaltă jumătate, spatelui. Descifrarea tuturor punctelor  corpului uman, care sunt reprezentate în imagini, este o muncă destul de complicată, de aceea, unele dintre acestea, încă n-au fost înţelese.

În Bangkok, sunt de remarcat nu numai monumentele istorice, sau localurile de divertisment luxoase. Spre exemplu,
Khaosan Road (strada Khaosan) este o stradă relativ scurtă, situată la aproximativ 1 km  spre nord de Grand Palace si Wat Phra Kaew. Dacă e să traducem cuvîntul Khaosan, atunci semnificaţia lui directă ar fi "orez albit" şi nu în zadar. Pe timpuri, aici era o piaţă de comercializare a orezului. Astăzi, aici puteţi găsi hoteluri şi garsoniere, începînd de la cele mai accesibile şi terminînd cu cele de 4 şi 5 stele. Magazinele, însă, sunt specializate în orice domeniu( vestimentaţie, tablouri, artizanat) numai nu  veţi găsi comercianţi ai orezului.

Dac
ă vreţi să trăiţi senzaţia unei scufundări submarine, atunci cel mai potrivit loc este Siam Ocean World. Acesta  este un acvariu, gigant(ocupă 10,000 metri patraţi), situat chiar în centrul oraşului şi care este  în topul celor mai mari acvarii ale Asie de Sud-Est. Locul este cunoscut şi datorită speciilor multiple de peşti, care numără peste 30000 de tipuri. Aici puteţi admira rechini, pisici de mare, crabi etc. Ba mai mult decît atît, pentru  doritorii de senzaţii tari, în mijlocul acvariului este construit un tunel, transparent, care vă crează senzaţia că vă aflaţi printre toate acele creaturi enorme. Obiectivul turistic, a fost proiectat şi realizat la cîteva etaje adîncime în subteran, iar menirea acestuia nu este doar organizarea distracţiilor şi activităţilor de divertisment pentru turişti, dar şi să îi instruiască, într-o oarecare măsură. Prin intermediul programei educative realizate aici, se urmăreşte promovarea cunoaşterii şi înţelegerii mediului acvatic, subiectul fiind inclus şi cerut insistent de curricula thailandeză.
Acvariul a fost ideea grupului
Oceanis Group,care a implementat-o în anul 1993. Actualmente, Oceanis Australia Pty Ltd  se consideră a fi cel mai mare proprietar de acvarii din lume, deţinînd cîteva şi în Melbourne, Mooloolaba, Busan (Coreea de Sud) etc.

Gradina Suan Nong Nooch este una dintre cele mai frumoase grădini botanice din lume. Măsoară aproximativ 2km kilometri patraţi şi se localizează în provincia Chonburi, la  163 km de Sukhumvit Road. Iniţial, în anul 1954, fondatorii intenţionau să planteze flori şi plante tropicale, ca mai apoi, să-şi reprofileze  scopul, în cel de conservare a faunei sălbatice. Deschiderea oficială s-a produs în anul 1980. De asemenea, în apropierea grădinii botanice, vă puteţi bucura de un hotel cu piscină (destinat, în special, turiştilor), o grădină zoologică, cîteva restaurante şi diverse spectacole cu elefanţi şi lupte marţiale, toate în aer liber.

Bangkok este unic  prin parcurile sale cu o faun
ă bogată,dar şi prin monumentele naturale, care deja mii de ani, păstrează urme ale trecutului . Nu este o excepţie nici Parcul Naţional Phang Ng. Acesta se găseşte în provincia Phang Nga şi înfăţişează un tablou splendid al peşterilor în ruine şi al stîncilor ce poartă amprenta timpului. Datorită valorii sale arheologice, parcul a fost numit în anul 2002 (14 august)  de importanţă internaţională”. Phang Nga este, la drept vorbind, un golf care deţine  42 de insuliţe. Aici apele sunt la adîncime minimă, de aceea predomină şi  zonele cu sol  umed. Veţi fi impresionaţi să găsiţi o floră şi faună bogată, întîlnind aici recife de corali, iarbă de mare, peste 80 de specii de peşti, 17 specii de mamifere şi tot atîtea de reptile. Parcul este valoros şi datorită speciilor de plante şi animale aflate aflate pe care de dispariţie, dar care aici sunt menţinute în condiţii prielnice vieţii şi naşterii unor noi generaţii. Un exemplu în acest sens este Dugong dugon- un mamifer marin ierbivor, din ordinul Sirenia, care datorită vînatului excesiv a ajuns în Cartea Roşie). Localnicii din aceste regiuni, se ocupă cu activităţi precum culesul frunzelor de  palmier, pescuitul. Totuşi, frumuseţea acestor locuri i-a deteminat pe mulţi să le imortalizeze pe pînză, tablourile păstrîndu-se deja secole de-a rîndul.

 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu