Cea mai îndepartata insula din lume - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Cea mai îndepartata insula din lume

Curiozitati > Superlative > Insule

Tristan da Cunha, este cea mai izolata insula locuita, situata în S Oc. Atlantic,  (proeminent vulcanica) a dorsalei submarine medioatlantice situata, la 37°06´  lat. S si 12°01´ long. V (adica la 2 120km SV de ins. Sf. Elena (Saint Helena, Sant' Elena), cel mai apropiat loc uscat locuit, si la 2 735 km de continentul Africa. Suprafata : 41 km2.

Relieful este accidental, cu tarmuri înalte, stâncoase si platouri de lava dominate de un vulcan activ aflat chiar în mijlocul insulei (alt. max. 3 239m); clima oceanica-moderata se caracterizeaza prin precipitatii bogate si vânturi puternice. Vegetatia forestiera a fost partial înlocuita de culturi agricole : fauna bogata (îndeosebi pasari si mamifere marine).
   
Descoperita în mai 1506 de amiralul portughez Tristao da Cunha, semnalata în sec. XVII si XVIII de navigatori olandezi, francezi, britanici (între care astronomul Edmund Halley în 1700), si vânatori de balene americani, insula este la 11 august 1816 (din 1938 face parte din colonia Sf. Elena).
   
Populatia (amestec de europeni, negri, malaezi s.a.) : 24 loc. (1824), 100 loc. (1856), 289 loc. (1961), 235 loc. (1966). Unica localitate - Edinburgh, situata pe tarmul N al insulei, este parasita dupa eruptia vulcanului din 9 octombrie 1961. Populatia insulei, evacuata la Cape Town si apoi în Marea Britanie, s-a reântors aproape în întregime în anul 1963. Principala îndeletnicire ramân agricultura si pescuitul; se cultiva cartofi si legume, se cresc ovine si bovine si se prelucreaza pestele (din 1949). O importanta sursa de venit o constituie timbrele, foarte cautate de filatelisti.

Insula este situată în sudul Oceanului Atlantic , la mai mult de 3700 de kilometri de coasta de nord a Antarcticii , la aproximativ 2800 km de extremitatea sudica a Africii , și la mai mult de 3.000 de kilometri de coasta de est a Americii de Sud . Insula face parte din teritoriul britanic de peste mări ca si Saint Helena , Ascension , și Tristan da Cunha . Țărmul insulei de 13 kilometri este marcat pe cele mai multe laturi de stânci abrupte si cu zone de plajă mai mici  pe laturile de sud și nord - nord-vest .
Insula este notabila pentru populația de păsări : albatrosi , pinguini și Pasărea furtunii . Tristan da Cunha este un vulcan scut , cu un tip de structură vulcanic recunoscuta , de obicei, cu un profil scăzut , larg și compus din lava - siliciu slab ( cum ar fi bazalt ) . Suprafața superioară a acestei baze apare de culoare verde închis , în această fotografie . Craterul summit , Varful Reginei Maria , se află la o altitudine de 2.060 de metri deasupra nivelului mării .
În timp ce dovezi geologice indică faptul că erupții au avut în craterul central , lava a izbucnit , de asemenea si din pantele de aerisire flanc de-a lungul părților laterale ale vulcanului , precum și conurile de zgură mici . Ultima erupție a cunoscuta pe insula Tristan da Cunha a avut loc 1961-1962 și a dus la evacuarea fortata a singurei așezari de pe insula , Edinburgh din Seven Seas. Așezarea este situată de-a lungul coastei de nord a insulei ( acoperit de nori în această imagine ) Cei mai apropiati vecini ai insulei sunt situati la 2173 km nord-est , pe insula Sf. Elena .

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu