Cea mai mare insula fluviala din lume - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Cea mai mare insula fluviala din lume

Curiozitati > Superlative > Insule

Bananal (Ilha do Bananal = Insula Bananal), este cea mai mare insula fluviatila (25 000 km2). Situata în partea centrala a Braziliei, între statele Goías (de care apartine) si Matto Grosso, cuprinsa de cele doua brate ale fluviului Araguaia (2 185 km), B. este orientata pe directia N-S, are lungimea de cea 500 km si latimea max. de 56 km.

Relieful insulei este putin înalt, acoperit de o vegetatie tropicala bogata în care se remarea palmierii babacu si bananierii; în trecut insula se numea Santa Ana, dar din cauza extensiunii mari a bananierilor a primit numele actual. Fauna, variata si bogata, include papagali, caimani (vînati pentru pielea lor), jaguari, porci peccary.

Populatia, putin numerosa, este formata din indieni karaja (cca 2 000 loc.). Pentru pastrarea naturii si mai ales a modului de viata al acestor indieni, aflati pe una din treptele cele mai joase ale civilizatiei (sînt culegatori de fructe, vînatori si pescari ), insula a fost transformata în anul 1959 în parc national (Parcul National Araguaia).

Insula este formata de catre o bifurcatie într-o sectiune foarte plata a râului Araguaia.

În conformitate cu articolul 28 din Statutul Drept Indian (Artigo 28 do Estatuto do Indío-lei) Nr 6001 prevazut în 19/12/1973, Insula Bananal este pastrata ca un parc national si conservare indigena. Treimea de nord a insulei este un parc national care este o destinatie foarte populara pentru ecoturism. Doua treimi din sud sunt rezervate ca indígena terra (terenuri indigene) pentru triburile indigene din regiune. Brazilienii de origine non-nativa au trait pe insula în trecut, dar astazi numai nativii populeaza insula.

Cel putin patru triburi traiesc pe Insula Bananal: Javaés, Karajá, Ava-Canoeiro, si Tuxá.

Exista saisprezece aldeias sau sate pe insula:Barra do Rio, Barreira Branca, Boa Esperança, Boto Velho, Cachoeirinha, Fontoura, JK, Kanoanã, Kaxiwe, Macaúba, Santa Isabel, São João, Txoude, Txuiri, Wari-Wari, Watau.

Nu exista poduri spre insula. Pentru cea mai mare parte a anului, singurul mijloc de transport este barca. Cu toate acestea, pentru câteva saptamâni în timpul sezonului uscat (iunie - august), râul este suficient de scazut pentru a ajunge la insula cu masina. Satele au drumuri destul de largi pentru masini si tractoare, chiar daca principalele forme de transport sunt calul, bicicleta si pe picioare.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu