Cea mai mare insula înconjurata de ape dulci - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Cea mai mare insula înconjurata de ape dulci

Curiozitati > Superlative > Insule

Marajó (Ilha Marajó = Insula Marajó), este cea mai mare insula înconjurata de ape dulci (42 000 km2). Situata chiar pe ecuator, în NE Americii de Sud, în zona de varsare a uriasului fluviu Amazon, ins. M. este separata de continent printr-o retea de canale prin care comunica apele Amazonului cu ale fluviului Para. Insula este granitica, partial acoperita de aluviuni, cu altitudini reduse, iar în timpul ploilor sectoare întinse, îndeosebi din E, sînt inundate. Vegetatia este alcatuita din padurea ecuatoriala, în V si S, si Savane cu ierburi înalte în E, utilizate în cresterea bovinelor (peste 600 000 capete/an), principala ocupatie a unei populatii putin numeroase. Localitati mai importante : (loc. - 1970) : Souré (9 000), Breves (4 000), Cachoeira do Arari (3 300).

Cu o suprafata de 40100 de km ², care se compara cu dimensiunea Elvetiei, aceasta este cea mai mare insula, care este complet inconjurata de apa dulce, din lume. Desi coastele sale de nord-est se confrunta cu Oceanul Atlantic, fluxul Amazonului este atât de mare încât apa nu este sarata la o oarecare distanta de tarm. Orasul Belém se afla la sud, dincolo de ramificatia de sud (de asemenea numita Râul Pará) de la gura Amazonului. Insula sta aproape direct pe Ecuator.

Împreuna cu insulele vecine mai mici, separate de Marajó de râuri, aceasta face Arhipelagul Marajó, cu o suprafata totala de 49,602 km ².

Mari parti din insule sunt inundate în timpul sezonului ploios, din cauza nivelului mai mare de apa al fluviului Amazon de-a lungul coastei si a ploilor abundente din interior.

Partea de est a insulei este dominata de vegetatie de savana. Aceasta este, de asemenea, localizarea lacului Arari, care are o suprafata de 400 km ² dar se micsoreaza cu 80 la suta în timpul sezonului uscat. În prezent, exista efective mari de bivoli domesticiti pe insula. Partea vest a insulei este caracterizata prin paduri várzea (inundate) si ferme mici. Acolo sunt produse lemn si açaí.

La nord de zona de savana sunt mlastini de palmier, în principal cu palmieri Buriti (Mauritia flexuosa) si Euterpe oleracea. În timpul sezonului ploios, mlastinile sunt inundate la un metru înaltime. Ecologia acestor mlastini este cunoscuta prea putin.

Exista 20 de râuri mari pe insula. Din cauza nivelurilor oscilante ale apei si inundatiilor periodice, multe asezari sunt construite pe piloni (Palafitas).

Cele mai importante orase sunt în sud-estul insulei: Soure, Salvaterra si cel mai mare oras, Breves. Acestea dispun de o infrastructura turistica de baza si sunt populare datorita plajelor singuratice.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu