Groenlanda , cea mai mare insula (2 175 600 km2). Situata în N Oc. Atlantic, între 59°46´ lat. N (Kap Farvel) - 83°39´ lat. N (Kap Morris Jesup) si 11°39´ long. V (Nordstrundingen) - 73°09´ long. V (Kap Alexander), G. este în realitate un grup de insule unite de o platosa (calota) de gheata, cu o grosime medie de 1 115m (grosime max. 2 000m). Deasupra calotei glaciare numita inlandsis - în afara careia ramân doar 341 700 km2 din suprafata G. - apar cunoscutele nunatak- uri, proeminente ale reliefului preexistent (un urias platou cristalin mai înalt spre marginile insulei) "înecat" de gheata (alt. max. Grunnbjørn Fjeld 3 700m).
Clima este extrem de riguroasa, polara, cu temp. ce nu trec de 10°C nici în luna cea mai calda (Ivigtut, 9,9°C în iulie), precipitatii variabile (230 - 1 130 mm/an) si vânturi violente, cu deosebire în zona calotei glaciare. Vegetatia, adaptata acestor conditii aspre, este formata din muschi, licheni si arbori pitici iar fauna incude animale polare (ursi albi, foci, vulpi polare s.a.) si pasari (migratoare în majoritate).
Groenlanda este cunoscuta europenilor din sec. al X-lea când Eric cel Rosu, sosit din Islanda, fondeaza în partea de S a insulei - pe care a numit-o Groenlanda ("Tara verde") - doua asezari, Oesterbugd si Vesterbugd. Prin sec. al XV-lea, datorita înrautatirii climei, aceste sate si-au încetat existenta, o noua colonizare începând în anul 1721 (anul fondarii actualei resedinte Godhåb).
Obiect al unor explorari sistematice începând cu unltimul patrar al veacului trecut (Robert Edwin Rasmussen, Alfred Wegener s.a.). Groenlanda ramâne în continuare o regiume cu conditii de mediu vitrege pentru om (doar 150 000 km2, mai ales în SV, sînt locuibili), slab populata (51 000 loc. - 1973), cu resurse minerale partial cunoscute si exploatate (criolit extras de cca 100 de ani la Ivigtut, plumb extras la Mestersvig, grafit, cupru, carbuni, uraniu s.a.). Colonie daneza, G. este procamata la 5 iunie 1953 parte integranta a regatului Danemarcei. În G., la Cape York, a fost gasit cel mai mare meteorit (vezi articolul C. Y.), de asemenea se afla cel mai nordic oras de pe Terra (vezi articolul Thule) si cel mai mare parc national.
Groenlanda este condusa de catre monarhul Danemarcei, actualmente Margareta II. Guvernul danez, condus de regina, numeste un Rigsombudsmand ("Înalt comisar") care reprezinta guvernul si monarhia daneze.
Groenlanda are un parlament compus din 31 de membri, numiti în urma alegerilor generale. Seful de guvern este primul-ministru, care este de obicei liderul partidului majoritar din Parlament. Actualul prim ministru este Hans Enoksen.
Groenlanda nu este parte a Uniunii Europene (a parasit în 1985 predecesorul UE, Comunitatea Europeana), desi Danemarca este stat membru al UE.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------