Ghid turistic Lausanne - Descriere Lausanne - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Lausanne - Descriere Lausanne

Destinatii > Europa > Elvetia > Orase

Lausanne este capitala cantonului Waadt si se intinde pe o suprafata de 41 km patrati. Are o populatie de 117.000 locuitori si este asezata deasemenea pe lacul geneva. Se vorbeste cu predominanta limba franceza. Este si locul unde comitetul olimpic international i-si are sediul.

Cateva puncte interesante de vizitat in acest oras sunt: catedrala Notre-Dame care este cea mai importanta constructie a orasului dupa care urmeaza palatul Saint Marie. Cladirile orasului prezinta in constructie un accent mediteranean.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pe malul lacului Geneva, în locul în care se ridică astăzi cartierul Vidy din Lausanne, celții au întemeiat, cu secole în urmă, o așezare. Pe locul acestei vechi așezări celtice romanii au construit o așezare militară pe care au denumit-o Lousanna. Romanii, deși au creat o rețea bine dezvoltată de drumuri continentale, preferau transportul pe apă, considerat în antichitate mai puțin incomod. Începând din secolul al V-lea, așezarea portuară a fost cunoscută sub numele de Lausanne.
Înflorirea sa a fost determinată și de faptul că oferea adăpost populației chinuite de invaziile popoarelor germanice, fiind înconjurată dinspre uscat de o serie de dealuri. În secolul al VI-lea, a fost mutat la Lausanne sediul episcopiei, care se aflase anterior în orașul Avenches, mai puțin ferit. Catedrala în stil gotic timpuriu din secolul al XII-lea a fost ridicată pe locul unei foste bazilici din perioada carolingiană.


Din 1157, Lausanne s-a aflat sub stăpânirea dinastiei Zähringer, al cărei ultim reprezentant a murit în anul 1218. Terenurile întinse de pe malul nordic al lacului Geneva au intrat apoi sub controlul episcopiei.Orașul se afla sub jurisdicția ducilor de Savoia.În anul 1434, Lausanne a fost ridicat la rangul de oraș liber imperial, iar în 1525 s-a aliat cu orașele Fribourg și Berna pentru a frâna tendințele expansioniste ale demnitarilor bisericești și ale nobililor din Casa de Savoia.În anul 1536, orașul a fost cuprins de Reformă, iar în anul 1613, episcopii și-au mutat reședința la Fribourg. Din acel moment, la Lausanne a domnit spiritul liberalismului. În consecință, aici și-au găsit adăpost mulți refugiați religioși din Franța. Orașul a cunoscut o perioadă de înflorire economică și intelectuală. Seminarul protestant, înființat în anul 1537, a obținut rang de universitate în anul 1890. În 1803, a devenit capitala noului format canton elvețian, Vaud. Până în anul 1800, Lausanne a rămas un oraș cu nu mai mult de 8000 de locuitori. Când a devenit însă capitala nou-înființatului canton Vaud, populația a crescut brusc. În anul 1900, aici trăiau deja aproape 50000 de oameni, iar pragul de 100000 de locuitori a fost depășit în secolul al XX-lea.

Geografie
Orașul Lausannne se află situat pe malul nordic al lacului Geneva la o înălțime medie de 495 metri. În centrul localității se întâlnesc două râuri: Flon și Louve, astăzi în mare parte acoperite. Văile acestor râuri formează trei dealuri, Cité, La Bourg și Saint Laurent, pe care a fost construit orașul.

Populație
La data de 31 decembrie 2008 populația stabilă a orașului a fost de 122.284 de locuitori. Acestora li se adaugă peste 10.000 de locuitori sezonieri. Astfel, Lausanne este al cincilea oraș ca populație din Elveția. Aglomerația urbană a orașului numără aproximativ 324.000 de locuitori, iar regiunea metropolitană Geneva-Lausanne are 1.200.000 de locuitori.
78,8% din locuitorii orașului sunt vorbitori ai limbii franceze, 4,3% ai limbii germane iar 4,0% de limbă italiană. În anul 2002, din populația totală, 36,2% o reprezentau străinii. Cele mai importante comunități etnice sunt cele italiene, spaniole și portugheze.

Diverse
Comitetul Olimpic Internațional își are sediul în Lausanne și Muzeul Olimpic este de asemenea situat aici.
Transport public[modificare]

Transportul public în Lausanne este efectuat de compania tl (Transports publics de la région lausannoise). TL deservește 20 de localități ale aglomerației urbane, exploatând o rețea de 10 linii de troleibuz, 24 de linii de autobuz și 2 linii de metrou, dintre care una (m2) este pe pneuri și fără mecanic.
Linii:

Muzee in Lausanne

Musée Olympique Lausanne ("Olympic Museum")
Musée de l'Elysée ("Elysée Museum")
Fondation de l'Hermitage ("Hermitage Foundation")
La Collection de l'Art Brut ("Art Brut" Collection)
mudac (Musée de design et d'arts appliqués contemporains)
Musée Historique de Lausanne ("Lausanne History Museum")
Musée monétaire cantonal(French) (formerly Cabinet des Médailles cantonal, "Cantonal Money Museum" - short presentation in English)
Espace Arlaud(French)
Espace des Inventions(French) ("Science Center for Kids")
Fondation Claude Verdan(French) - Musée de la main ("Museum of the Hand")
Vivarium de Lausanne(French)
Musée et jardins botaniques cantonaux(French) ("Cantonal Botanical Museum and Gardens" - short presentation in English)
Musée cantonal d'Archéologie et d'Histoire(French) ("Cantonal Museum of Archeology and History" short presentation in English)
Musée cantonal des Beaux-Arts(French) ("Cantonal Fine Arts Museum")
Musée Cantonal de Zoologie
Musée cantonal de Géologie(French) ("Cantonal Geological Museum")
Musée romain de Lausanne-Vidy ("Lausanne-Vidy Roman Museum")

Cultura in Lausanne

Orchestra de Camera din Lausanne si Ansamblul vocal v-a ofera o mare diversitate muzicala. Acesta din urma a fost sub conducerea lui Michel Corboz pentru multi ani.

În ianuarie, Prix de Lausanne, un concurs de dans celebru, are loc la Théâtre de Beaulieu pe o perioada unei saptamâni. Evenimentul atrage dansatori si unele dintre numele mari din dans din întreaga lume.


Orasul a gazduit Eurovision Song Contest 1989.


În fiecare luna iulie, "Festivalul de la Cité" are loc în partea veche a orasului. Exista, de asemenea, festivaluri de film si muzica, cum ar fi Lausanne Underground Film Festival si Festivalul de Muzica si Bach, Le Festival et Concours Bach de Lausanne, care urmeaza "La Nuit de Musées" (noaptea muzeelor", care apar în luna mai), în toamna sezon.


Lausanne este, de asemenea, sediul lui Béjart Ballet.

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu