Cea mai înalta cale ferata din lume - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Cea mai înalta cale ferata din lume

Curiozitati > Superlative > Constructii

Calea ferata Lhasa sau Calea ferata Tibet face legatura dintre Xining, capitala provinciei chineze Qinghai si Lhasa capitala provinciei autonome Tibet. O calatorie dureaza 12 ore, iar din Pekin 48 de ore, si costa ca. 40 Euro, si 20 Euro pentru copii sub 1,40 m înaltime. Calea ferata Tibet este cea mai înalta cale ferata din lume, cu lungimea de 1956 km, si altitudinea de maxima 5.072 m deasupra n.m. Calea ferata Lhasa, depaseste altitutidinea, caii ferate din Anzii Peruani (4.817 m).

Pe traseul caii ferate se afla gara Tanggula (5.068 m), ca si tunelul cel mai înalt din lume (4.905 m). Tronsonul dintre Golmud si Lhasa are o lungime de 960 km si o altitudine de depaseste 4.000 m. O portiune de 42 km ( între Golmud si Nanshankou) a fost construita în anul 1984, iar restul de 1100 km, a fost terminat între anii 2000 - 2006. Deschiderea oficiala a caii ferate a avut loc la data de 3. iulie 2006, în cinstea zilei de 1. iulie 2006, când a avut loc aniversarea a 85 de ani de la înfiintarea Partidului Comunist Chinez.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lima - Oroya - Huancayo (sau El Ferrocaril Central), calea ferata, cu ecartament normal, la cea mai mare altitudine. legînd litoralul peruvian al Oc. Pacific cu orasele Oroya si Huancayo din inima Anzilor, aceasta cale ferata, considerata una din cele mai dificile si îndraznele realizari tehnice, a fost construita între anii 1869 - 1890 dupa planurile inginerului polonez Marinkowski.
  Uncând în zig-zag pantele abrupte ale Anzilor, folosind si cremaliera, calea ferata traverseaza 60 de poduri si strabate 65 de tunele, dintre care tunelul Galera, lung de 2 km, atinge 4 774 m (alt. max. de pe traseu); la iesirea din tunelul Galera, linia ferata coboara spre Oroya, important centru al metalurgiei neferoase peruviene, si apoi pe valea Mataro spre Huancayo.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu