Cea mai mare felina din lume - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Cea mai mare felina din lume

Curiozitati > Superlative > Animale

Lasand la o parte toate glumele despre placutale si dragutele pisici de casa, cea mai mare felina ''pisica'' din lume este tigrul siberian. Singura populatie salbatica a acestei feline pote fi gasita în nord-estul Chinei, regiunea Amur din Extremul Orient al Rusiei si foarte putine în Coreea de Nord. Populatia totala a tuturor tigrii siberieni, amandoua atât salbatice cat si în programe de reproducere în captivitate este mai mica de 600, clasificânduse ca pericol critic de IUCN. Un mascul adult poate cântari pâna la 320 kg, dar programele recente de reproductie au observat greutatea tigrul siberian la medie 215 kg;. Cu toate acestea tigrul siberien nu este o felina cu care a-ti vrea sa va intalniti intr-o noapte intunecata.

Tigri siberieni se confrunta cu doua amenintari foarte puternice pentru supravietuirea lor dintre care primul este braconajul ilegal. Un tigru se poate vinde pentru pâna la $ 50k pe piata neagra. Este folosit în medicina traditionala chineza pentru oasele sale si alte parti ale corpului, desi nu exista nici o dovada stiintifica ca piesele de tigru au proprietati medicale de vindecare. Atât China si Rusia au instituit masuri de protejare a tigrul siberian, dar sunt necesare mai multe resurse pentru a opri braconajul ilegal. A doua mare amenintare pentru tigrul siberian este distrugerea habitatului. Defrisarile ameninta ca prada cu care tigru supravietuiestesa dispara; mistretul în principal si cerbul. Un tigru ajuns la maturitate pote manca la fel de mult ca 27 kg de carne într-o singura noapte, facând distrugerea habitatelor o problema reala.

Planul Specii de Supravietuire este un program de reproductie a tigrului siberian în captivitate, cu speranta de a ii elibera în cele din urma în salbaticie. Exista peste 200 de tigri implicati în acest program, 160 din ei sunt tigrii siberieni, astfel încât exista un dram de speranta in recuperarea speciei.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Tigrul siberian (Panthera tigris altaica) este o specie rara de tigru, cunoscut, de asemenea, si sub numele de tigrul amur, tigrul coreean, tigrul nord chinezesc sau tigrul manciurian. Cu toate ca în trecut popula Asia centrala si vestica si estul Rusiei acum are un teritoriu de raspândire limitat: regiunea Amur-Ussuri în estul Siberiei unde acum este protejat. Este cel mai mare dintre cele opt subspecii de tigru si cea mai mare felina în viata. Studiul genetic din 2009 a aratat ca tigri siberieni sunt aproape identici cu Tigrul Caspian ,acum o populatie disparuta din vest despre care se credea ca sunt o subspecie distincta. Femelele nasc 2-4 pui, dupa o perioada de gestatie de 104 zile Tigrii sunt vânatori solitari. Puii stau cu mama lor cel mult doi ani, apoi pornesc sa îsi ia în stapânire un teritoriu propriu. Masculii se îndeparteaza de locul unde s-au nascut, însa femelele ramân adesea aproape de teritoriul mamei. Se hranesc cu caprioare, porci salbatici si bivoli. Tigrul este o specie în pericol de disparitie. Tigrul siberian si tigrul chinezesc sunt specii extrem de periclitate, aduse aproape în pragul disparitiei. Usor de recunoscut dupa blana lor vargata, cei mai multi tigri traiesc în paduri sau în zone cu multa iarba. Sunt înotatori puternici si adesea se scalda în lacuri sau râuri. Pâna în ultimele decenii au existat opt subspecii distincte de tigru. La ora actuala au mai ramas însa numai cinci, dintre care tigrul de China se confrunta cu pericolul iminent al disparitiei.

Blana Tigrului Siberian este moderat de groasa, aspra si rara în comparatie cu cea a altor feline care traiesc în fosta Uniune Sovietica. În comparatie cu populatiile vestice acum distruse, haina de iarna si cea de vara a Tigrului Siberian sunt de un contrast puternic fata de alte subspecii. În general blana populatiilor vestice este mai deschisa la culoare si mai uniforma decât cea a populatiilor estice. Blana de vara este aspra în timp ce blana de iarna este mai densa, mai lunga, mai moale si mai matasoasa. Blana de iarna pare adesea destul de neîngrijita pe trunchi, si este semnificativ mai lunga pe cap, aproape acoperind urechile. Mustatile si blana de pe occiput si partea superioara a gâtului sunt de asemenea foarte lungi. Haina de iarna a tigrului are o culoare de fond mai putin luminoasa si ruginita comparativ cu haina de vara. Datorita lungimii blanii de iarna dungile apar mai largi cu un contur mai putin definit. Blana de vara are pe spate o lungime de 15-17 mm, 3 0-50 mm în partea de sus a gâtului, 25-35 mm pe abdomen, 14-16 mm pe coada. Blana de iarna are pe spate 40-50 mm,70-110 mm în partea de sus a gâtului, 70-95 mm pe gât,60-100 mm pe piept si 65-105 mm pe abdomen. Mustatile au 90-115 mm.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu